Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

A cukor története

nepszava.hu|2010. dec 15. 12:50
[A+ A-]
A szilárd cukor felfedezését a 4-7. század közötti időszakra teszik. A cukorgyártáshoz a cukornád sűrűre befőzött levét, a nádmézet használták, melyből cukorkristályok váltak ki, ha beszáradt. Később ezeket a kristályokat tudatosan állították elő.
A túlzott cukorfogyasztás tünetei:
-kimerültség,
-figyelem-és memóriazavar
-ingerültség,
-arcüreg-gyulladás,
-emésztési zavarok( irritábilis bél szindróma),
-diéta hatására sem szűnő súlynövekedés.
Indiából a cukornád és a cukor ismerete csak lassan terjedt nyugat felé. Legközelebbi adatokat a cukornádról a 6. században találtak a perzsáknál. A nádméz ismeretét Európa többi részén a keresztes hadjáratok terjesztették el.
Az első cukorszállítmány Szíriából és Egyiptomból érkezett Velencébe, a cukortermesztés virágzásnak indult. Angliába az első hajórakomány cukor 1319-ben érkezett. A 14.-15. században már a jobb módú polgári családokban is használták, részint gyógyszerként, részint pedig ételek készítésénél. A fő cukortermelő ekkoriban Spanyolország volt. Az ország cukortermelése a 15. század elején évente többet tett ki mint 1 millió métermázsa.

Magyarországon 1419-ben találjuk az első feljegyzést a cukorról, Zsigmond király udvarában. Amikor Mátyás király 1476-ban Beatrixszal házasságra lépett, az asztalt aranyozott cukorból készült fa, melyen angyalok és mókusok voltak, díszítette, fákkal, cserjékkel és éneklő madarakkal ékesített, tisztán cukorból készült kerttel.

A 19. század elején elterjedt répacukorgyártás lényegesen megváltoztatta az egész cukoripart. Marggraf híres német kémikus (1709-1782) volt az első, aki a répában cukrot talált. Az első répacukorgyárat III. Frigyes Vilmos porosz király támogatásával Franz Karl Achard állította fel. Napóleon 1811-ben 32 000 hektár szántóföldet és egymillió frankot ajánlott fel az alapítandó cukorgyárak segélyezésére. Ekkor Magyarországon a cukor még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk. Az 1890-es években az egy főre eső cukorfogyasztás alig harmada a fejlettebb nyugat-európai államokénak.

A cukor fajtái

A finomított cukrot a répa levéből nyerik. Amint kivonták a cukorrépából, nagyon komoly eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz belőle. Fajtái: kristálycukor, kockacukor, porcukor. A barna cukor hasonló eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak melasz adnak hozzá. A nádcukor finomítatlan termék, ahol nagyon fontos, hogy megőrizzék eredeti melasztartalmát, ezzel különös aromát és jellegzetes színt biztosít a kész terméknek. A legédesebb cukorféleség a gyümölcs cukor, más néven fruktóz, nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében és a mézben. Nád- vagy répacukor elbontásával állítják elő. Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják.

A túlzott cukor fogyasztása az emberi szervezetre

"Egy átlagos amerikai felnőtt évente 68 kg cukrot eszik meg, de a szervezetünk ennyit nem képes megemészteni!" - figyelmeztet Dr. Jacob Teitelbaum belgyógyász. "A cukorfüggőség fajtájának beazonosításával - energiacápa, adj enni, vagy kinyírlak, boldog sütivadász, depressziós, szénhidrátra éhes - meg lehet tenni a szükséges lépéseket a legyőzésére, így pedig az általános egészségi állapot is javul."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!