Előző
Következő
új cikk

Belföld

Eltérően vélekednek az ellenzéki pártok Gyurcsány Ferenc bojkott felhívásáról

Független Hírügynökség|2011. jan 11. 15:29
[A+ A-]
Eltérően vélekednek az ellenzéki pártok Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogbejegyzéséről, amelyben arra szólítja fel a frakciókat: ha az alkotmány-előkészítés folyamatából kivonultak, ne vegyenek részt az Országgyűlés munkájában sem, amikor az új alaptörvény van napirenden.
Az MSZP úgy látja, hogy nem változott semmi, mióta kivonultak az előkészítésből, az LMP pedig még nem alakította ki ezzel kapcsolatban az álláspontját. A Jobbik azt közölte ugyanakkor, hogy a parlamenti munkában részt fognak venni.

Az MSZP tavaly ősszel vonult ki az alkotmány-előkészítő eseti bizottságból és azóta sem vesz részt a munkában - emlékeztetett Török Zsolt, a párt szóvivője. A politikus szerint mióta kivonultak, nem történt semmi változás és most sem látják, hogy a Fidesz a demokrácia irányába tartana. Két kezdeményezésük is volt egyébként az alkotmányozás kapcsán: egy benyújtott törvényjavaslatban szabályoznák, hogy milyen egyeztetésre lenne szükség egy új alaptörvény elkészítésekor, Mesterházy Attila pártelnök pedig azt javasolta, hogy a soros uniós elnökség idejére függesszék fel a folyamatot.

Az LMP még nem alakította ki az álláspontját arról, hogy a parlamenti munkában részt vesznek-e majd. Schiffer András frakcióvezető a Független Hírügynökségnek nem kívánta kommentálni Gyurcsány Ferenc bojkott felhívását.

A Jobbik részt kíván venni az Országgyűlés munkájában az új alkotmány megtárgyalásakor. Dúró Dóra, a párt szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az előkészítő eseti bizottságban beterjesztették javaslataikat és azután léptek ki, hogy a kormánypárt azt indokolás nélkül leszavazta. Az Országgyűlés munkájában ugyanakkor részt fognak venni és érdemben hozzá is szólnak majd az új alaptörvényhez.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogbejegyzésében szólította fel bojkottra az ellenzéki pártokat. Azt írta, ha kivonultak az alkotmány-előkészítési folyamatból, nem marad más hátra, mint távol maradni az úgynevezett Alkotmányozó Nemzetgyűléstől is. Tehát egyáltalán ne vegyenek részt az Országgyűlés munkájában, míg a parlament az új alkotmányt tárgyalja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!