Előző
Következő
új cikk

Külföld

Abramovics csak ötödik

Népszava|2011. febr 22. 05:46
[A+ A-]
Szenzációként tálalja az orosz média, hogy a leggazdagabb oroszok listájának első három helyezettje közé nem került be Roman Abramovics, a Chelsea angol futballcsapat és a Millhouse Capital befektetési társaság tulajdonosa. A másik figyelemreméltó fejlemény az, hogy a leggazdagabb oroszok vagyona lassan, de biztosan a válság előtti állapothoz közelít.
A Finans című lap felmérése szerint a leggazdagabbak listáját immár második éve Vlagyimir Liszin vezeti. Vagyona tavaly elérte a 28,3 milliárd dollárt. Egy évvel korábban azt még csak 18,8 milliárdra becsülték. Az 1956-ban született Liszin a Novolipecki fémművek élén áll, amely acélgyártásban a harmadik helyet foglalja el Oroszországban.

Beszámítják az eltitkolt vagyont is
A Finans című lap minden évben elemzi a vezető cégek piaci helyzetét, és kiválasztja azokat, amelyek további vizsgálódásra érdemesek. Ezután következik a vagyoni állapot meghatározása a részvénycsomagok és az ingatlanok értéke, valamint a jövedelmek alapján. Tanulmányozzák a társaságok adatait, beszámolóit, az ellenőrző szervek, megfigyelők megállapításait. A nyilvánosságra hozott tényekből indulnak ki, de kidolgozták annak is a módszerét, hogyan állapítsák meg a tényleges vagyont, ha azt igyekeznek eltitkolni.
A lista második helyén sem történt változás. Az 1965-ben született Mihail Prohorov 22,7 milliárdjával ezüstérmes, egy év alatt 17,85 milliárdról sikerült feltornáznia a vagyonát. Az alumíniumiparban, az aranybányászatban, az energiaszektorban , a bankszférában, és számos más területen jeleskedő iparmágnás dinamikus száguldását természetes tényként kezelik a szakértők.

Annál inkább meglepte őket, hogy Abramovicsot harmadik helyétől megfosztotta Aliser Uszmanov, aki 12,4 milliárdról 19,9 milliárd-ra növelte egy év alatt a vagyonát. Az Üzbegisztánban született üzletembernek nagy érdekeltségei vannak a gáziparban, a kohászatban, a televízióban és a médiában. Tavaly még csak a hetedik helyen állt. Tizenkilenc milliárdjával Oleg Deripaszkának is sikerült az ötödik helyre szorítania Abramovicsot.

Bár a világgazdasági válság lezárult, az orosz újgazdagok összvagyona még elmarad a válság előttitől. Az első tíz 182 milliárd dollárt mondhat magáénak, 30 százalékkal többet, mint 2009-ben. 2007-ben még 221 milliárdjuk volt.

A Finans félezer olyan gazdag embert regisztrált, aki 160 millió dollárnál nagyobb vagyont tudhat a magáénak. Több mint egymilliárd dollárral száztizennégyen rendelkeznek. A legnagyobb emelkedést azoknál tapasztalták, akik a fémiparban érdekeltek. Érdekesség az is, hogy az idei összesítésben 53 új név szerepel.
A legnagyobb vesztesnek nem kell bánkódnia. Roman Abramovics 2003-tól 2005-ig a leggazdagabb orosznak számított, 2006-2007-2008-ban a második volt, 2009-ben a harmadik. Sok jel utal arra, hogy ötödiknek lenni sem olyan nagy csapás. Tavaly az orosz üzletember a világ tíz legnagyobb műgyűjtője közé került, miután világhírű művészek alkotásait vásárolta fel, Moszkvában pedig a kortárs művészek múzeumának létrehozásában jeleskedett. Tavaly a londoni Evening Standard számolt be arról, hogy Abramovics egyike annak a húsz legbefolyásosabb külföldinek, akit az angol fővárosban számon tartanak. A top 20-ban 5 amerikai, 3 indiai, 2-2 francia, svájci, ausztrál és katari van, s az orosz mellett még egy holland, spanyol és portugál.

A Finans az oroszok közül Abramovicsot nevezte meg a legdrágább repülőgéppark tulajdonosaként. Boeing 767-300 gépének felszereltségét, állítólag, csak Obama amerikai elnök különgépéhez, az Air Force One-hoz lehet hasonlítani. A gép még rakétaelhárító-rendszerrel is rendelkezik.

Abramovics hihetetlen pénzeket költött a Chelsea futballcsapatra az idei átigazolási időszak utolsó napján. Ötvenmillió fontért megvette a spanyol világbajnokot, Fernando Torrest, akinek évente 12 millió euró lesz a fizetése. Az egyik legkeresettebb középhátvédet, a brazil David Luizt is sikerült megvennie. A két játékos összesen 83,5 millió eurójába került Abramovicsnak. Az idén a toplista éléről lecsúszott orosz milliárdosnak, tehát, aggodalomra semmi oka. Már csak azért sem, mert ellentétben a börtönben ülő Mihail Hodorkovszkijjal, ő élvezi a politikai hatalom teljes támogatását.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!