Előző
Következő
új cikk

Belföld

Huszonegy éve nem díszpolgár Sztálin

Népszava|2011. márc 4. 05:27
[A+ A-]
Azután, hogy Tarlós István szerdán bejelentette, közteret neveznek el Budapesten Elvis Presleyről - az "1956-os magyarországi forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért" -, egyúttal díszpolgárrá is avatják a rocklegendát, a főpolgármester közölte azt is: a Budapesten még mindig díszpolgárként bejegyzett Sztálint és Haynaut törlik a névsorból. Várhatóan még a fővárosi közgyűlés március 23-i ülésén.
Bár az egykori szovjet diktátor és a 13 aradi vértanút kivégző hadvezér díszpolgársága eltörlésének kérdése rendre előkerül a jobboldalon, a valóság az, hogy Joszif Visszarionovics Sztálin már 21 éve nem szerepel a listán. Sztálin még 1947-ben, a "magyar nép jóakaratú barátjaként" kapott díszpolgári címet. Az 1990-ben alakult új fővárosi közgyűlés azonban újraalapította a címet, így azóta az kizárólag azokat illeti, akik az új rendelet mellékletében szerepelnek. Sztálin nincs köztük. Mivel a MIÉP-et ez nem nyugtatta meg, a kérésükre 14 évvel később külön határozatot hozott a közgyűlés, amelyben - 52 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett - megerősítették: "J. V. Sztálin nem tekinthető a fővárosi közgyűlés, Budapest főváros Önkormányzata, a Magyar Köztársaság fővárosa, Budapest díszpolgárának". (Ez a Wikipédián is megtalálható.) Így Tarlós olyan határozatot hozatna meg, amely már is él.

Más a helyzet Julius Jacob von Haynauval, akinél már ellentmondásos adatokat találhatunk. Az ő díszpolgársága 1849. szilveszterén kezdődött, amikor is az akkori budai és pesti városi tanács Pest díszpolgárává avatta Jellasiccsal és Windischgrätzcel együtt. A két városrész azonban csak 1873-ban egyesült. Így Haynau neve mellé emiatt sem kerülhetett a cím. Míg egyes történészek szerint Budapest nem örökítette át őket díszpolgárokká, más kutatók úgy vélik, ez nem így történt, és ugyan a díszközgyülés 1948. március 15-én - az említettekkel együtt kilenc hadvezér és politikus esetében - kezdeményezte a cím törlését, a javaslat előkészítésével megbízott polgármester végül nem hozott határozatot az ügyben.

Mint tegnap írtuk, Elvis azzal érdemelte ki a díszpolgári címet, hogy Ed Sullivan tévéshowjában 1957. január 6-i műsorában elénekelte a Peace in the Valley (Béke a völgyben) című számát a magyar forradalom tiszteletére, ám a felvételen Elvis nem beszél a magyarokról, csak a műsorvezető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!