Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy cégben volt Hagyó Miklós és Gál András Levente

Népszava-információ|2011. jún 13. 19:07
[A+ A-]
Bár korábban megsértődött a sajtóra az ügyvédi irodája körüli cégháló miatt az "offshore-lovag" jelzőn Gál András Levente, az Orbán-kormány személyügyi mindenese korábban maga is felügyelő bizottsági (fb) tagságot vállalt egy ciprusi tulajdonú magyar vállalkozásban, az Anapurna Kft.-ben.
A céget akkor Joseph Yuval Rayner, izraeli-brit állampolgárságú üzletember vezette, őt a volt szocialista blokk országaiban tevékenykedő céghálózatán keresztül az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi pénzeinek "kimenekítésével" hozták összfüggésbe. Ugyanitt volt később fb-tag Hagyó Miklós a házi őrizetéből most szabadult volt MSZP-s politikus is.

Nem "káderezett" elég jól az offshore-lovagok korának szavakban véget vetni igyekvő Orbán-kormány, mikor a kabinet főszemélyzetisének, így az offshore-lovagok kiszűrőjének Gál András Leventét tette meg. A Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára már kinevezése előtt, tavaly májusban magyarázkodni kényszerült, mikor kiderült, hogy ügyvédi irodája körül sűrű az offshore cégháló. Ezeket a "vádakat" visszautasította, mondván: irodájának ügyfelei között külföldi vagy akár offshore cég tulajdonában álló, de magyar székhelyű társaság akadt ugyan, de ez nem jogellenes, neki magának pedig ennél közelebbi kapcsolata nincs "adóoptimalizáló" cégekkel, személy szerint nincs offshore társasága. Személy szerint ő, illetve ügyvédi irodájának tagjai több offshore társaság tulajdonában álló magyarországi cég kézbesítési megbízottai voltak, e cégek székhelye pedig a Gál és Társa Ügyvédi Iroda budapesti Falk Miksa utca 4. szám alatti irodája volt.

Az államtitkárnak nemcsak ügyvédi irodája állt kapcsolatban olyan vállalkozásokkal - mint Seychelles-szigeteki vagy lichtensteini társaság tulajdonában álló magyarországi cég bejegyzett székhelye - hanem korábban ő maga is. Vezetője vagy tulajdonosa nem volt ilyennek, de 1996 március 22. és 1997 október 24. között fb-tagságot vállalt az Anapurna Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben. Gál András Levente - életrajza szerint - akkoriban ügyvédjelöltként dolgozott a 99. számú Ügyvédi Irodánál, miközben a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke volt. A cégiratokban Gál értesítési címeként a szövetség Fadrusz utcai székhelye volt megadva.

A nem sokkal korábban, egymillió forinttal alapított kft. a cégiratok szerint éppen Gál "belépése" napján jutott nem pénzbeli hozzájhárulásként 335,5 millió forint forinthoz, amit tőkeemelésre fordítottak. A cég tulajdonosi szerkezete is akkoriban rendeződött át: május közepétől egyedüli tulajdonos lett a Carmino Properties Ltd., amely a ciprusi Limassolban bejegyzett cég - ennek minden előnyével együtt. A szigeten gazdasági tevékenységet nem folytató társaságot és annak osztalékjövedelmét ugyanis nem terheli adó. Mióta 2004-ben Ciprus EU-tag lett, sokat tett a pénzmosás ellen és harmonizálta adórendszerét az EU-joggal, hogy "jogszerű adóparadicsom" lehessen, ám régen nem volt ilyen átlátható.
Érdekes az Anapurna Kft. alapítója, egyben Gál András Levente felügyelőbizottsági tagsága idején a cég ügyvezetője, Joseph Yuval Rayner személye is. Az izraeli-brit állampolgárságú üzletember vezette az Anapurna alapításakor a kft.-ben a ciprusi cég felbukkanásáig résztulajdonos - majd egy héttel később jogutód nélkül megszűnt - Merlin-Peter-Pan Rt.-t. Rayner üzleti múltja sok vitát váltott ki és még több találgatásra adott okot - ezek pedig nem vetettek rá jó fényt. Arról híresült el ugyanis - elsősorban a német sajtóban -, hogy nevét az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi pénzeinek "kimenekítésével" hozták összfüggésbe a volt szocialista blokk országaiban tevékenykedő céghálózatán keresztül.

Rayner üzlettársa volt a zürichi Zeno Meier-nek, akivel egy évig - 1996-1997 között, amikor Gál fb-tag volt - együtt vezették az Anapurnát is. Meier-t amiatt övezte kétes hírnév a '90-es években, mert állítólag egy svájci vagyonkezelő cég ügyvédjeként korábban szerepet vállalt a Varsói Szerződés titkosszolgálatainak vagyonkezelésében. Állítólag cégeken keresztül segített tisztára mosni a rendszerváltás előtt a keletnémet, a bolgár és a lengyel titkosszolgálat pénzét, méghozzá a Magyar Nemzeti Bank bécsi leánycégén, a CW Bank-on keresztül. Utóbbi után még a 2000-es évek közepén is kutakodott Budapesten az a német parlamenti bizottság, amely az egykori NDK-ból eltüntetett Stasi-pénzek nyomait vizsgálta - kevés sikerrel.

Rayner és Meier a hírek szerint kétes üzleti modelljükbe, a gyanús eredetű pénzek tisztára mosásába bevonták a magyarországi Anapurna Kft.-t és a Merlin-Peter-Pan Rt.-t is. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Merlin 1995-ben 5,7 millió dollár kölcsönt kapott a CW Banktól, míg ugyanonnan az Anapurna 1996-ban 3 millió dollárhoz jutott.

Az Anapurnában Gál András Levente - életrajzában fel nem tüntetett - fb-tagsága 1997 október 24.-én szűnt meg. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon távozott az ügyvezezői posztról Joseph Rayner is, egyedül hagyva a cégvezetés gondjaival üzlettársát, Zeno Meiert.
Raynernek volt más dolga is ezekben az időkben más üzleti érdekeltségei miatt. Őrizetbe is vették 1997 őszén, a Merlin-Peter-Pan Rt.-vel összefüggésben 121 millió forint értékben elkövetett rágógumi-csempészés vádjával. A Merlin Rt. - az amerikai Wrigley kizárólagos forgalmazójaként - a vádirat szerint vámárucsalást követett el, emiatt Raynert 1999 elején börtönbüntetésre is ítélték, később pedig elhagyta az országot.

A Merlin Rt.-nél ívelt fel 1994-ben Hagyó Miklós karrierje is, aki akkoriban még távol állt a politikától. A későbbi MSZP-s politikus 2007-ben a Magyar Narancsnak egyébként úgy nyilatkozott, hogy a vámárucsalások idéjén már már nem volt a Merlin Rt. alkalmazottja, kilépett. Minden kapcsolata azonban nem szakadhatott meg a Rayner-féle körrel, hiszen 2001 júniusában az akkor már Körúti Bérház Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re átnevezett Anapurnában vállalt fb-tagságot, mindössze öt hónapig. Zeno Meier ekkor már legfeljebb informális befolyással bírhatott az egykori Anapurnára, hiszen ügyvezetői tisztsége 2000 február 25-én megszűnt a társaságban. Éppen akkor, mikor az addigi egyedüli tulajdonos ciprusi offshore, a Carmino Properties is megvált a cégtől. Az új tulajdonosok fele-fele részben szintén adóparadicsomként ismert gibraltári cégek voltak.
Az Anapurna utód Körúti Bérház Kft. tulajdonosai közt azóta is volt mozgás: gibraltári cégek váltották egymást a cégiratok tanúsága szerint, mígnem tavaly februárban három hasonló nevű cégre szakadt. A három jogutód cég - a DCM Home, a DCM Office és a DCM Shop Kft.-k - mindegyikének ügyvezetője ugyanaz a személy, aki a Körúti Bérház utolsó ügyvezetője volt és mindhárom társaság tulajdonosa is a Körúti Bérház utolsó tulajdonosa. Ez a társaság az időközben Gibraltárról a székhelyét a nem kevésbé adóparadicsomként ismert karibi országba áttett Prudential Investments Ltd. A St. Vincent és Grenadine-szigetek előnye a teljes adómentesség- illetve titoktartás, ráadásul még éves bevallást sem kell benyújtani az ott működő társaságoknak.

Egészen a kormányváltásig

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még tavaly, a kormányprogram parlamenti vitájában mondta: rendszerszintű különbség, hogy az új korszak első kormányában a tagságnak nem feltétele off-shore cégek birtoklása vagy az adótanácsadás ezeknek a cégeknek. Épp ekkor került nyilvánosságra, hogy Gál András Levente ügyvédi irodája, munkatársai, egykori ügyvédjelöltjei a cégnyilvántartás szerint számos offshore cég kézbesítési megbízottjai, valamint némely esetben ilyen tulajdonban lévő magyarországi cégek ügyvezetői voltak.

Maga Gál András Levente például kézbesítési megbízottja volt a Közép-Európai Terminál Ingatlanforgalmazó- és fejlesztő Kft.-t tulajdonló két - vélhetően offshore - cégnek, a washingtoni Hampton LLC-nek és az ugyancsak washingtoni Levinson Enterprises LLC-nek. A kft. székhelye pedig Gálék Falk Miksa utcai ügyvédi irodája volt egészen a tavalyi kormányváltásig, pontosabban 2010 április 26-ig. A székhely törlését azonban csak tavaly június 1-én jegyezte be a cégbíróság, miként a kézbesítési megbízott változását is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!