Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Szórakozzon Kapolcson a Művészetek Völgye rendezvénysorozaton

(X)|2011. júl 22. 12:00
[A+ A-]
Összesen több mint 2000 program, köztük Kaláka Versudvar, Hobo retrospektív sorozat, Palya-udvar és néprajzi filmfesztivál is várja a látogatókat a 21. Művészetek Völgyében, amelyet idén három faluban, Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön rendeznek meg július 22. és 31. között.
Játsszon és nyerjen!

A Művészetek Hölgye címet idén is Palya Bea énekesnő viseli, aki a kapolcsi Palya-udvarban számos zenészt, színészt, egyéb előadót és írót lát vendégül, többek között Pintér Bélát, Szokolay Dongó Balázst vagy Gryllus Samut. Közösen lép fel Dés László és Esterházy Péter, szólókoncertet ad Snétberger Ferenc, de látható lesz mások mellett az Artus - Goda Gábor Társulata is.

Újdonságként nyílik meg Kapolcson a Kaláka Versudvar, elsősorban a zenét és a költészetet összekötő programokkal. A "zenés-verses együtt zizegésekben" többek között Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági, Harcsa Veronika, illetve Mécs Károly, Máté Gábor és Gryllus Dorka vesz részt. A számos gyermekprogrammal is jelentkező helyszín "udvarmesteri" tisztét Lackfi János költő látja el.

Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált Vigántpetenden a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri mintegy 100 film közül választ győztest, de a mozizáson kívül számos egyéb program vár a völgyvendégekre, például a Vigántpetendi Filmharmonikusok néven közös zenélésre összeálló filmesek koncertje vagy az esti Árok Party.


Nem hiányzik majd a Művészetek Völgyéből Hobo sem, aki hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé, Szörényi Levente pedig személyes történetekkel jelentkezik. A VölgyJazz Minifesztivál többek között a Budapest Ragtime Bandet, a Gayer Mátyás Quartetet és a Tony Lakatos Quintetet látja vendégül, de a látogatók számos klasszikus, illetve világzenei koncertből is választhatnak.
A Néprajzi Múzeum idén a malomkultúrával kapcsolatos programokat visz Kapolcsra, ezen kívül a Művészetek Völgyében további csaknem 50 helyszínen lesznek kiállítások. A vigántpetendi Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseinek ad otthont, míg az Alexandra Könyvudvar egyaránt színhelye lesz koncerteknek és könyves rendezvényeknek, valamint a Magyar Írószövetség programjainak.

Több mint 14 ezer négyzetméternyi lécből építenek fainstallációkat, például egy óriási, mozgatható csigapavilont a Hello Wood építészeti fesztivál résztvevői.
A völgyprogramban helyet kapott többek között a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar is.
Az idei völgyvendégek a Kelet-Veszprémi Kistérség és a Körös-Sárrét Kistérség lesznek.

A tíznapos fesztivál nyomtatott programfüzete várhatóan július közepén jelenik meg, az érdeklődők addig a www.muveszetekvolgye.hu honlapon találnak részletes információkat a fesztivál rendezvényeiről.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!