Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Zene és tánc a babzsákok között

MTI|2011. júl 29. 10:57
[A+ A-]
Diófák alatt heverő babzsákok, "függőágy-negyed" és könyves stand fogadja a kapolcsi Palya-udvarra betérő látogatót. A Művészetek Völgye fesztivál második éve futó, kiemelt helyszínére közös tánc, álomfejtés, beszélgetések, improvizációs színház és persze koncertek csalogatják a programokkal elkényeztetett völgylakókat.
Idén a dzsessz kapott még nagyobb hangsúlyt, de az irodalmi csemegék sem hiányoznak a programból - felolvasott például Esterházy Péter, szavaira Dés László reagált szaxofonnal. Berecz András ének- és mesemondó műsorával érkezik, Goda Gábor társulata, az Artus pedig a Kérész Művek egyik epizódját mutatja itt be.

A Kapolcs központjában álló evangélikus templomtól csak néhány tökipompos-, rétes- és kürtőskalácsárus választja el a Művészetek Hölgyének idei székhelyét - ezt a címet viseli ugyanis Palya Bea, idén már másodszor. Az ötlet Márta István fesztiváligazgatótól származik - meséli viselője, hozzáteszi azonban: bár megtisztelőnek érzi, nem sokat jelentenek számára a státuszok. Ami érdekli, hogy az udvarban rendben menjenek a dolgok, és jó legyen a hangulat.

A reggelek közös tánccal indulnak, és egész délelőtt a mozgásé a főszerep; a tudat éjszakai mozgolódását álomfejtéssel bogozgatják, a kontakt improvizáció segítségével az éber test és tudat spontaneitását gyakorolják. Délben Bea tanít népdalokat a betérőknek: "A déli Palya-udvar nagyon erős hatást tesz rám idén. Amikor nyolcvan-száz ember esőben, esernyőkkel bolgár népdalokat énekelt, abban nagy erő volt. Ez igazi ajándék nekem" - idézi fel.

A koradélután a beszélgetéseké, majd egészen késő estig koncertek hallhatók; mindkét esetben olyan vendégeket, zenészeket hívtak, akiket Bea kedvel, munkájukat, művészetüket értékesnek tartja. Igaz ez az egész udvarra, a program nem is leplezetten a népszerű énekes ízlésvilága köré csoportosul: "Ezek a dolgok érdekelnek, ezeket szeretem, ezeket csinálom a mindennapjaimban. Csak akkor működhet az udvar, ha én magam hiszek az itt zajló dolgokban" - mondja.

A völgy nemcsak a programokról szól

A zenei kínálat a tavalyihoz képest még inkább a dzsessz felé tolódott, azon belül is leginkább szóló-, duó- és trióprodukciók hallhatók. Tudatos választás ez, mely a bensőséges, családias légkört hivatott megteremteni - magyarázza Palya Bea. Különösen sikeres volt a szólókoncertek napja, melyen Lamm Dávid fiatal dzsesszgitáros-énekes először mutatkozott be önálló - dzsessz sztenderdeket, filmbetétdalokat és saját szerzeményeket felvonultató - műsorával, ezt követte Palya Bea Egyszáléneke, majd a nap megkoronázásaként Snétberger Ferenc adott pazar szólókoncertet este; az udvar már a kezdés előtt jó félórával teljesen megtelt, a több százas közönség háromszor tapsolta vissza a gitárost. "A hallgatás olyan minősége született meg ezen a napon, a figyelem olyan kiélesedése, hogy valójában ezért érdemes csinálni az egészet" - fogalmazott az énekesnő.

Mint felidézte, először 1994-ben járt Kapolcson, akkor gyerekeket táboroztatott itt. Később visszatérő "völgylakó" lett, meghatározó koncertélményei fűződnek a fesztiválhoz. "Ma átmentünk kocsival Öcsre és Taliándörögdre, és folyamatosan jöttek vissza az emlékek. Itt bicikliztünk, itt lovakat láttunk, itt volt a Krétakör előadása... De a völgy nemcsak a programokról szól. A tájban is van valami megragadó" - fejtegeti Bea arra a felvetésre, miért éppen a Művészetek Völgyében, és nem mondjuk a Hegyalja Fesztiválon rendezte be udvarát.

A Palya-udvar életmódkísérlet is, bár voltaképpen már nem is kísérlet, inkább gyakorlat, hiszen mint Bea mondja, ő így él Pesten, vagy épp horvátországi nyaralása alatt is. "Az ingerek azért itt tényleg fel vannak kicsit turbózva" - fogalmaz, és elismeri: néha sok neki a rajongók vagy a sajtó érdeklődése, ilyenkor visszavonul egy rövid időre, például kirándul egyet. "Összességében mégis nagyon élvezem az egészet, az emberek meg mernek szólítani, és én is szívesen elegyedek szóba bárkivel. Olyan dolgokat csinálok egész nap, amiket élvezek és amiket értékesnek tartok, és ez fantasztikus".

A Palya-udvarban felütötte sátrát a Nyitott Könyvműhely is, a betérők így belelapozhatnak az újdonságokba két koncert között; különösen erős a kiadó kulturális antropológiában és pszichológiában - ők adják ki például a flow-elméletéről híres Csíkszentmihályi Mihály műveit -, de felkarolták a Magyarországon eddig mellőzött képregény műfaját is. Az ok, amiért éppen az ő standjuk fehérlik az udvarban, az, hogy ők adják ki Palya Bea Ribizliálom című első könyvét. "Személyes történeteket gyűjtöttem össze, egy csipetnyi mesével, fikcióval. Gyerekkoromban ribizlibokrok mellett játszottam, álmodoztam, innen a cím.

Semmilyen különösebb célom nincs a könyvvel, egyszerűen csak írni akartam, mert élvezem az írást. Nincs az egészben semmilyen PR-meggondolás, bár tény, hogy sokkal láthatóbb leszek ezáltal". A zenei melléklettel megjelenő könyv október elején kerül a boltokba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!