Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Művészetek Völgye - Több mint kétszáz kézműves a fesztiválon

MTI|2011. júl 29. 20:55
[A+ A-]
Több mint kétszáz kézműves kínálja portékáit a Művészetek Völgyében. A fesztivál a rossz idő ellenére tömegeket vonz: a hallgatóság pénteken megtöltötte az Alexandra udvart, ahol Vámos Miklós beszélgetett Müller Péterrel, a Palya-udvarban pedig Palya Bea népes közönség előtt Nemes Takách Kata képzőművész-imprószínésszel társalgott.
A vasárnap befejeződő tíznapos rendezvénysorozaton a fellépő művészek mellett több mint kétszáz kézműves - fazekasok, bőrdíszművesek, ékszerkészítők, szappangyártók, késesek, ruhakészítők - kínálja saját készítésű alkotásait - mondta Ádám Krisztina szervező az MTI-nek.

Az árusok 99 százalékban kézműves termékekkel érkeztek a völgybe, ahol előzetes jelentkezéshez kötötték a részvételt - mondta Ádám Krisztina. Hozzátette: ezzel szűrik ki a giccset és néhány jelentkezőt el is utasítottak. Ellenőrzéseiken sajnos találkoznak olyannal is, aki bejelentés nélkül egyszerűen "letelepül". A kézművesek nyolcvan százaléka állandó visszatérő, kihasználják az alkalmat a bemutatkozásra.

Számos árus az iparművészeti lektorátus által zsűrizett terméket árul, és többen foglalkozásokat is tartanak Kapolcson és Vigántpetenden. A magánházak udvaraiban kialakított árusító helyeken tartanak korongozást, papírmerítést, de a gyermekek és felnőttek találhatnak kerámiafestő foglalkozást is. Sokan megtervezik a dizájnt is, és felvetődött, hogy jövőre díjazzák a legszebb völgyudvart. A szervező kiemelte, hogy nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a kézművesekkel.

Az idén három település - Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd - részvételével megrendezett fesztivál vasárnap völgyzáró koncerttel zárul, előtte szombaton a Bokréta és biciklilánc című magyar néprajzi filmfesztivál díjátadójára kerül sor Vigántpetenden.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!