Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kocsis-vallomás: mindenki hárít

Népszava- összeállítás|2011. aug 24. 05:08
[A+ A-]
Érdemben nem kommentálta egyik érintett és az ügyben vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sem azt a lapinformációt, amely szerint nemcsak Gyurcsány Ferenc volt kormányfőre, hanem az egykori SZDSZ-es gazdasági miniszter Kóka Jánosra és a volt titokminiszter Szilvásy Györgyre is terhelő vallomást tett a Magyar Villamos Művek (MVM) hűtlen kezeléssel gyanúsított volt cégvezetője. Azt azonban mindenki tagadta, hogy az információ tőle szivárgott volna ki.
Kocsis István annyit korábban elárult, hogy az általa is elismert vagyonvesztésért a tulajdonos államot képviselő akkori kormányzat döntéseit okolja, ám a Magyar Nemzet szerint 19 oldalas vallomásában Gyurcsány mellett felelősnek nevezte Kókát és Szilvásyt is.

Gyurcsány Ferenc mellett egykori kormányának több vezető politikusát is megnevezte 19 oldalas írásos vallomásában a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója. Ezt a Magyar Nemzet állítja, hozzátéve: értesüléseik szerint Kocsis István terhelő vallomást tett Gyurcsány Ferencre, Szilvásy György volt titokminiszterre és Kóka Jánosgazdasági miniszterre. A lap tehát a terjedelmes, írásban átadott vallomás állítólagos ismeretében konkrét terhelő adatokról írt, méghozzá az eddig ismertnél több konkrét személyt megnevezve. Azt ugyanis eddig is tudni lehetett, hogy a múlt héten hűtlen kezeléssel meggyanúsított volt cégvezető védekezésében "viszontvádat" fogalmazott meg az MVM-nél feltárt vitatott ügyekben. Ezt egyébként ő maga közölte a vallomástétele után kiadott nyilatkozatban. Ebben azt írta, panasszal élt a gyanúsítás ellen és nemcsak azt állította, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, hanem azt írta: "ha nincs önös kormánypolitika", akkor az MVM-nél nem vagyoni hátrány, hanem százmilliárdos növekmény van.

A jelenleg az önkormányzati tulajdonú BKV-t irányító gazdasági szakembert az NNI nyomozói a hírek szerint azzal gyanúsítják, hogy köze volt két ügylethez, mellyel az MVM-et több milliárd forint kár érte. Kocsis viszont azt állította, nem volt célja vagyoni hátrány okozása. Utalt arra, hogy a cég élén, 2005-2008 között, az általa megfogalmazott és a tulajdonosok által jóváhagyott régiós terjeszkedési stratégia idején nem volt előre látható a 2008-as pénzügyi válság és hogy a tulajdonosok elképzelése megváltozik.

Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc volt az, aki miniszterelnökként 2008 tavaszán kezdeményezte Kocsis menesztését a vezérigazgatói posztról. Információink szerint azonban nem a csak később feltárt vitatott ügyletek és nem is politikai okok miatt. Kocsis mindenesetre vallomástétele után azt írta: a "leváltásom után a korábban jóváhagyott stratégiai beruházások megtorpantak" és emiatt keletkezett az általa is elismert jelentős kár. Úgy vélte, ezek a lépések okozhattak akár több százmilliárdos kárt a cégnek és az országnak. Kocsis tudatta azt is: az "MVM-s ügyekben keletkezett vagyoni hátrányért ténylegesen felelős személyek felderítésében" együttműködik. A Magyar Nemzet információ alapján ezek a személyek - legalábbis Kocsis nézőpontja szerint - Gyurcsány, Kóka és Szilvásy lehettek.

Az érintetteket nem sikerült elérnünk, de az ügyet jól ismerő forrásaink feltették azt a költői kérdést: "ha kitolna egy csomó pénzt átláthatatlan struktúrájú, adott esetben offshore cégeknek, ahol ezek az összegek ottragadnak, majd emiatt meggyanúsítanák, nem igyekezne ezért másokat felelőssé tenni?" Mások pedig arra hívták fel a figyelmet, miként lehetséges, hogy másokat néhány tízmilliós hűtlen kezelés gyanújával is azonnal előzetesbe raknak, ez esetben erről viszont nincs szó, noha sokkal jelentősebb a vagyoni hátrány.

Van másik...

Gyurcsány Ferenc nevét egyelőre csak a sajtó és a vallomástevő Kocsis István hozta összefüggésbe az MVM-üggyel. Van azonban több más "ügy", mellyel a Fidesz és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos igyekszik "bekeríteni", de legalábbis "hírbe hozni" a volt kormányfőt. A legújabb az államadósság-növekedés miatti felelősségre vonási kísérletezés. Éppen tegnap mondta a KDNP-s Salamon László, hogy az alkotmányügyi bizottság már a szeptember 12-én kezdődő őszi ülésszakot megelőző első ülésén foglalkoznik a megkereséssel, hogy vizsgálják a felelősségre vonás jogi lehetőségeit. Hozzátette: a felkérésnek "az elsők között" eleget kell tenni. Megírtuk: bár Szijjártó Péter kitart amellett, hogy lehetséges jogi megoldást találni a büntetőjogi felelősségre vonásra, már a Fideszben is vannak kétkedők. Az LMP és az MSZP szerint ezzel a bizottság egy Rákosi-féle koncepciós eljáráshoz asszisztálna.
Van más téma is. Gyurcsányt szeptember 6-i első ülésén hallgatja meg a mentelmi bizottság, hogy eldöntse: felfüggesztik-e a mentelmi jogát Polt Péter legfőbb ügyész "kikérőjére". A volt kormányfőt az ügyészség hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatná ki a Sukoró-ügyben. Újabb "ügy" is készülhet - legalábbis Orbán Viktor sürgetésére készült, nemrég a kormányülésen tárgyalt jelentés szerint "a Medgyessy-, és a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos használati útmutató nélkül zöld utat adott a devizahiteleknek".

Mindenki cáfolt

Kérdésünkre az ügyben vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője cáfolta, hogy ők szivárogtattak volna a Kocsis-vallomásból a sajtónak. Bartha László állította, tőlük biztos nem került ki semmi, amúgy pedig nem is kívánta kommentálni a Magyar Nemzetben megjelent értesüléseket. Kocsis István kérdésünkre tudatta: nem tőle származnak az információk. Az egyébként nem ritka, hogy jobboldali médiumoknál landolnak hasonló értesülések. Az erzsébetvárosi ingatlanügyben a Magyar Nemzet például hosszú időn át szemezgetett a nyomozati iratokból. Az ügyészség akkor cáfolta, hogy azok tőlük kerültek ki. Ahogy korábban tagadták, hogy tőlük került volna ki a brókerügyben kihallgatott Kulcsár Attila vallomása, melyet már másnap olvasni lehetett a jobboldali napilapban. A "szivárgások" miatt egyszer indult csak az ügyészségen belső vizsgálat, az is eredménytelenül zárult.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!