Előző
Következő
új cikk

Belföld

BKV: ellenőrzött búcsú

Népszava|2011. szept 10. 05:09
[A+ A-]
Belső vizsgálat indul a BKV-nál egy csaknem 200 millió forintos szerződés ügyében, amely információink szerint szerepet játszhatott Kocsis István vezérigazgató távozásában.
Úgy tudjuk, a mintegy két hónapja kötött megbízás kedvezményezettje az az ügyvédi iroda, amelyik a Magyar Villamos Művek (MVM) vagyonvesztéssel járó korábbi gazdálkodása ügyében augusztus közepén hűtlen kezeléssel meggyanúsított Kocsis védelmét is ellátja. Értesüléseink szerint a szerződés - melyet a 4-es metróért felelős vállalati egység, a február óta a Kocsis irányítása alatt álló DBR Metró kötött - olyan kitételt tartalmazott, hogy a megbízásban foglalt jogi feladatok részleges ellátása nélkül is jogosult az iroda 50 millió forint előleg lehívására. Ez majdnem meg is történt, csakhogy az összeg kifizetésére vonatkozó döntés úgy tudjuk, "fennakadt" a Főpolgármesteri Hivatal szűrőjén, a teljesítés nélküli kifizetést pedig időben leállították.

A BKV belső ellenőreinek feladata lesz a vitathatónak vélt szerződés vizsgálata: indokolt volt-e és jogszerű-e, hogy lehetőséget adott a teljesítés nélküli kifizetésre. A százmilliós nagyságrendű megbízás azért különösen érdekes, mert úgy tudjuk, ezzel "fogták meg" végül a BKV éléről távozni még az MVM-ügyben történt meggyanúsítása után sem kívánó Kocsist. Hivatkozási alap lehetett Tarlós István főpolgármester augusztus végi nyilatkozata, miszerint "amíg Kocsis István a BKV ügyeiben nem érintett, addig nincs ok rá, hogy felmentsem." Ez erősíti azt a korábbi információnkat, hogy Kocsi hirtelen távozása - múlt csütörtökön még nem tervezte, de pénteken már bejelentette helyetteseinek - mögött az áll: a fővárosnál "magasabb politikai és üzleti érdekek" elérkezettnek látták az időt, hogy a magasra törő, de az MVM-ügy miatt meggyengült Kocsist távozásra bírják - azzal, hogy ha BKV-s ügyben való érintettsége hiányzik csak, vegye elintézettnek a dolgot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!