Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Volker Schlöndorff filmrendező viszi színre a Carment

MTI|2011. nov 27. 10:51
[A+ A-]
A második berlini Seefestspielén, jövő nyáron Bizet Carmenjét Volker Schlöndorff világhírű filmrendező viszi színre.
A berlini Wannsee vízi színpadán 2012. augusztus 16. és szeptember 2. között esténként Bizet romantikus operája kerül színre, az előadásokat Judith Kubitz vezényli - olvasható a fesztivál honlapján.

A fesztivál vezetője, Peter Schwenkow bejelentése után a 72 éves filmrendező elmondta: a zene nagyon is meghatározó az életében és a munkájában, sok éve szoros kapcsolatot tart a német komponistával Hans Werner Henzével.

Hatalmas aréna és bikaviadal a Wannsee-parton, egy szexi sportautó, egy féltékeny rendőr és munkanélküli cigányok, aki megpróbálják megvédeni a szabadságukat, főként ezek az elemek dominálnak majd a játékban. Több mint egy évszázaddal a mű keletkezése után nem Carmen realisztikus halála fontos, nem az, hogy Don José miként szúrja le a lányt, hanem az, hogy az erős indulatok milyen gyilkos érzelmi helyzeteket teremtenek - részletezte a rendező. A szereposztás még nem készült el, ezt később teszik közzé.

Volker Schlöndorff német rendező Wiesbadenben született. 1956-ban elhagyta otthonát, hogy jezsuita középiskolában tanuljon Nagy-Britanniában. Érettségi után közgazdaságtant és államtudományt tanult Párizsban, ahol 1959-ben a francia újhullám olyan mestereivel ápolt barátságot, mint Louis Malle, Alain Resnais és Jean-Pierre Melville. Elvégezte a Párizsi Filmfőiskolát. Ez idő alatt írta a forgatókönyvét első játékfilmjének, a Fiatal Törlessnek, ami az új német mozi első nemzetközi sikere lett. 1966-ban Cannes-ban elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Díját.

A Heinrich Böll regényéből készült Katharina Blum elvesztett tisztességével Schlöndorff német bevételi rekordokat döntött. 1979-ben A Bádogdob című filmje megnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát és az Oscart Hollywoodban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!