Előző
Következő
új cikk

Belföld

Döbbenetes fideszes kezdeményezés: imát kell mondani Orbán Viktorért?

nepszava.hu|2012. jan 10. 12:38
[A+ A-]
"Az ellenzék újra brutális támadást indított Orbán Viktor ellen. Mindenki a saját eszközével harcol. Vegyük fel a harcot! Minél többször mondjuk el az alábbi keresztény áldó imádságot Orbán Viktorért" - áll annak az imának a bevezetőjében, amelyet Németh Szilárd csepeli polgármester is mindenkinek a figyelmébe ajánl.
A csepeli önkormányzat közpénzen üzemeltetett hivatalos szócsövén, a csepel.hu hírportálon keresztül Németh Szilárd XXI. kerületi fideszes polgármester egy olyan imádság, pontosabban "áldóima" terjesztésére kéri a csepelieket, amelyik Orbán Viktorért szól, s felvezetőjében az ellenzéket vádolják és fenyegetik.

A Népszava érdeklődésére a csepeli önkormányzatnál is megerősítették, hogy az oldalon található imát "komolyan gondolták", és nem hekkelték meg az oldalt. A Csepeli Önkormányzatnál lapunknak azt mondták, hogy valójában nem Németh Szilárd kéri ezt a helyiektől, hanem az áldást mondó plébános. A lejjebb látható printscreenen azonban jól látszik, hogy Németh Szilárd polgármester a következőket írja az ima mellé: "Kérem önöket, tegyék lehetővé, hogy minél több honfitársunk megismerhessék az áldóimát!" Ezt a kérést személyesen alá is írta.

Az önkormányzatnál Ábel Attila alpolgármester azt mondta, nem aggályos, ha pozitív ügyek mellé állnak, s ha valaki Orbán Viktorért vagy az országért imádkozik az pozitív ügy.

Az ima így szól:

Az Úr legyen előtted, hogy az igaz útra vezessen téged,
Az Úr legyen melletted, hogy karjaiba zárjon és oltalmazzon téged.
Az Úr legyen mögötted, hogy megőrizzen téged a gonosz álnokságától.
Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha elesel, és kihúzzon téged a csapdából.
Az Úr legyen benned, hogy vigasztaljon téged, ha szomorúság nehezedik rád.
Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen téged, ha ellenség ront rád.
Az Úr legyen feletted, hogy áldás szálljon rád.

Így áldjon meg téged a jóságos Isten.A felhívást itt találja.

Az ima szövegét külön is feltették a honlapra.Orbán hatalma nem Istentől való

Választott, és nem Istentől kapott hatalom sikeréért is lehet imát mondani, ez Gábor György vallásfilozófus szerint belefér a keresztény hagyományokba. Ám amikor egyetlen emberért, a vezetőért szól az ima, aki a legfőbb jó, és vele szemben áll az ellenzék, mint a legfőbb rossz, az már a diktatúra jele. Gábor lapunknak arról beszélt, hogy demokráciában az igazság nem kizárólag az egyik vagy a másik oldalon van. Az ellenzék is akarhat jót, s hiába a szakrális keret, Magyarországon tudható, hogy Orbán Viktor hatalma nem Istentől való, az ellenzék pedig nem maga a sátán.

A vallásfilozófus visszásnak tartja azt is, hogy az áldóimát nemzetiszín keretben tették közzé a csepel.hu-n. A "katholikos" ugyanis nem nemzeti ügy, Krisztus az egész emberiségnek hozott megváltást. Hozzátette, aki nemzeti ügyet csinál ebből, az maga akarja meghatározni, hogy ebben az országban ki a jó, és kit kell kitaszítani. Pedig a plébánosnak egybe kell tartania a nyáját, akár a jó pásztornak. Ehelyett a plébános azt sugallja, hogy aki keresztényi értékrendben éli az életét, de nem Orbán mellé áll, az nem üdvözülhet. Elképesztő, hogy egy plébános szakrálisan legitimálja a miniszterelnököt, vele szemben pedig a "sátáni" ellenzéket állítja.

A Facebookon az imához már a következőket fűzték:

"Ez egy szent Patriknak tulajdonított, 4. századi áldás, amely viszont egy gyökerű egy régi ír baráti áldással, ami mai napig megvan, nevezetesen:

"Legyen előtted mindig út, fújjon mindig hátad mögül a szél, süsse arcodat a nap, az eső puhán essen földjeidre, és amíg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten!!!" Szóval: Németh úr, Csepel polgármestere hivatkozik egy Amerikába emigrált, erdélyi magyar íróról való megemlékezés kapcsán, ősi ír áldást kérve a Fideszre és Orbán Viktorra a magyar ellenzékkel szemben?"

"Térdre, imához!"

"Ez az év is jól kezdődik. A rekordgyenge forint mögött a szilveszteri buli után józanodó brókerek támadását sejtő Selmeczi Gabriella, a 20 millióért rendelt (mű)alkotásait büszkén mutogató miniszterelnöki megbízott, az Operaház előtti séta helyett alagútra kelő kormánytagok, valamint a portafülke-forradalmárrá avanzsálódott L. Simon László után itt van nekünk Németh Szilárd "imádni való" ötlete" - írja Török Zsolt az MSZP szóvivője, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A politikus álláspontja szerint nagy lehet a baj, ha "a Kedves Vezetőn már csak a fohász segíthet. Igaz, neki sem lehet könnyű, ha ilyen segítői vannak. Valakinek gazdaságpolitikai szakemberek, neki Szilárdan hívő pártkatonák jutnak" - teszik hozzá.

"Javasoljuk, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata mellé függesztessék ki az Áldóimát is, avagy ahogy Szilárd fohászának (egykor liberális elveket valló) címzettje mondta volt: Térdre, imához!" - zárul a közlemény.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!