Előző
Következő
új cikk

Kultúra

NKA, élt 19 évet

Népszava|2012. jún 19. 06:35
[A+ A-]
A Parlament elé került tegnap az L. Simon László képviselő által beterjesztett törvényjavaslat, amely az L. Simon László vezette Nemzeti Kulturális Alap átalakításáról szól.
A demokrácia kényes szabályainak megfelelően a módosítási javaslatot előzőleg tegnap reggel alaposan megtárgyalta az L. Simon László vezette Kulturális Bizottság is, s jó szívvel ajánlotta a honatyák figyelmébe. A javaslat lényege, hogy L. Simon Lászlónak, aki épp tegnap délben lett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a demokrácia errefelé nagy becsben tartott szabályai szerint le kell mondania a mecénás szervezet vezetéséről. Ezért vált szükségessé L. Simon Lászlóhoz igazítani a törvények épületét egy kicsiny téglányit.

Csak annyira épp, hogy ezután nemcsak elnöke, hanem alelnöke is lesz az NKA-nak. Nagy volt erre régebben is az igény, a 'majd 20 éve alelnök nélkül tengődő NKA-ban. De, hogy ne álljon üresen az új szék, időrabló pályáztatások helyett hamarost meg is lelték legalkalmasabb embert, egy bizonyos L. Simon László személyében. A törvény szerint a jogosítványok jobbára az alelnök kezébe lesznek ezentúl, az elnök, aki a miniszter lesz személyesen, meg megmarad bokrétának, az NKA kalapján. Sőt a korábbi elnöki jogköröknél egy paraszthajszálnyit nagyobbak is lesznek az elnöki jogok. Például indoklás nélkül megsemmisítheti a szakmai kollégiumok döntéseit. (Bár L. Simon László, még NKA elnökként lecserélte az egész korábbi kurátor bagázst, és vadonatúj szakértőkkel töltötte fel a helyeket.)

Így tehát, ha L. Simon László kulturális államtitkár elhatároz valamit, csak írnia kell egy emailt L. Simon László NKA alelnöknek, és máris kerül rá pénz. Ha esetleg az L. Simon László egykori elnök által összetrombitált kurátorok figyelmetlenül döntenének, L. Simon László alelnök azonnal közbeléphet. Még arra kellene valahogy módot találni, hogy a Kulturális Bizottságnak se kelljen L. Simon Lászlót nélkülözni, ezzel véget vethetnénk a törvényhozói és végrehajtói hatalom káros szétválasztásának. Praktikus volna, ha megint csak valami igazítani való volna a törvényeken.

Azt tanácsolom L. Simon László allamtitkárkulturálisbizottságnkaalelnöknekképviselő úrnak, hogy ne bohóckodjon ezzel fránya NKA-val. Ott van a sok kultúrára szánt jó kis állami pénz, döntsön róla ő maga, esetleg néhány tanácsadó, hogy ne kelljen minden pályázatot magának átnyálaznia. Sőt pályázatot sem kell kiírni, akit ennyi hivatallal ruházott fel a köz, hogyne tudná eldönteni mire is van szüksége a köznek?

Az NKA-t azért hozták létre 1993-ban, hogy a kultúrára szánt állami források egy részét a szakma és a minisztérium közösen oszthassa szét, hajdanában az oktalan MDF-es kormány idején azt gondolták demokratikusnak, ha megosztják a források feletti ellenőrzést. Ma már ennek a látszatára sem kell adni. Az NKA élt 19 évet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!