Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elie Wiesel visszaadta nagykeresztjét

Népszava|2012. jún 19. 05:11
[A+ A-]
Lemondott magas állami kitüntetéséről Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író, aki döntését más mellett a Nyirő-botránnyal és az erősödő Horthy-reneszánsszal indokolta. Wiesel erről szóló, Kövér László házelnöknek címzett levelét a Népszabadság Online ismertette.
A levél szerint az író megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében, méghozzá "Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán."

Elie Wiesel úgy folytatta: "megbotránkoztatónak találom, hogy (...) képes volt elmenni egy olyan ünnepségre, amely a Horthy- és a Szálasi-rezsim fasiszta ideológiája előtt tiszteleg". A Nobel-békedíjas Wiesel még június 7-én írt Kövérnek, és kitért azokra a "nyugtalanító hírekre", amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket. A magyar származású író felrótta azt is, hogy a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.

Wiesel szerint az elmúlt években elszaporodtak az antiszemita, rasszista megnyilvánulások, és "a magyar hatóságok bátorítólag lépnek fel azokban a kísérletekben, amelyek tisztára mosnák Magyarország múltjának ezt a tragikus fejezetét, nevezetesen a világháborús magyar kormány részvételét az ország több százezer zsidó állampolgárának deportálásában és meggyilkolásában". Levelét Wiesel azzal zárta, "nem akarom, hogy közöm legyen ehhez, ezért ezennel visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amelyet 2004. június 24-én Magyarország elnökétől kaptam".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!