Előző
Következő
új cikk

Londoni polgármester: nem volt balos a megnyitó

MTI|2012. júl 28. 21:13
[A+ A-]
Saját párttársának ellentmondva cáfolta szombaton London konzervatív párti polgármestere, hogy az olimpiai játékok előző esti megnyitórendezvényének tematikája túlságosan "balosra" sikeredett volna. A kritikát a Konzervatív Párt vezette brit kormány is visszautasította.
A kisebb politikai botránnyá fajult ügy előzményeként Aidan Burley, a londoni alsóház egyik prominens tory képviselője úgy vélekedett twitterüzenetében, hogy a hajnalba nyúló - a brit lapok által politikai irányultságtól függetlenül, egyöntetűen "zseniálisnak" minősített - megnyitó "a legbalosabb nyitóünnepség" volt, amelyet valaha látott, "balosabb, mint Pekingé, pedig az egy kommunista ország fővárosa".
Burley ezt még megtoldotta az a véleményével, hogy a nyitórendezvény "balos multikulturális ócskaság" volt.

Politikai kommentátorok szerint a képviselő arra a jelenetre gondolhatott, amelyet a műsor művészeti igazgatója és főrendezője, Danny Boyle a mindenki számára ingyenes brit állami egészségügyi szolgálatról, az NHS-ről állított be a legnagyobb brit társadalmi vívmányokat jelképező programrészbe. A brit sajtó egybehangzó szombati értelmezése szerint Boyle ebben a jelenetben alig burkoltan azt üzente az egészségügyi ellátás állami finanszírozásában szigorításokat tervező konzervatív-liberális brit kormánykoalíciónak, hogy "el a kezekkel" az NHS-től.

Az utóbbi időben különösen az okozott felháborodást Nagy-Britanniában, hogy a kormány több kórházban fel akarja számolni a gyermek-szívsebészeti ellátást, és ezt a tevékenységet regionális központokba kívánja összevonni.
A szombati londoni sajtó szerint erre utalhatott a megnyitónak az a része, amelyben kórházi ágyakon fekvő gyermekek körül különböző rémalakok sejlettek fel.
Szombaton a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal mindazonáltal külön nyilatkozatban határolódott el a megnyitót balosnak minősítő konzervatív képviselő véleményétől, mondván: David Cameron konzervatív párti miniszterelnök nem osztja Burley álláspontját az olimpiai nyitóünnepséggel kapcsolatban.

Megszólalt az ügyben Boris Johnson, London ugyancsak konzervatív párti polgármestere is; a BBC-nek szombaton kijelentette: "képtelenségnek" tartja a tory képviselő bírálatában megfogalmazott véleményt. Hozzátette: ő általában nem olyan, mint Andy Murray, de a megnyitót az elejétől fogva végigsírta a meghatottságtól, "mint egy kisgyerek".

Johnson arra utalt, hogy a skót Murray - miután az idei wimbledoni tenisztorna döntőjében kikapott Roger Federertől - csalódottságában a tévékamerák előtt, a mérkőzést világszerte figyelő százmilliók szeme láttára sírva fakadt, és alig tudott válaszolni a wimbledoni döntők után szokásos, élő BBC-interjú riporterének kérdéseire.

A londoni polgármester szombati nyilatkozatában "briliánsnak" nevezte az előző esti olimpiai megnyitót, és kijelentette: véleménye szerint a rendezvény "alaposan lepipálta" a négy évvel ezelőtti pekingi nyitórendezvényt is.