Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A munkahelyvédelmi program is komolytalan

Népszava|2012. aug 23. 05:35
[A+ A-]
Nem terjeszti ki a kormányzat a tranzakciós illetéket jövőre a jegybankra, ami újabb 110 milliárd forint kiesést jelent a jövő évi költségvetésből. Elemzők szerint már biztos, hogy újra kell írni a múlt hónapban elfogadott büdzsé-sarokszámokat. Az pedig - egyes szakértők szerint - szintén előre jelezhető, hogy a kormány által beharangozott 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi program még a beindulása előtt kommunikációs fogássá silányul.
A második Orbán-kormány jövő évi költségvetéséről csak egy dolog mondható el bizonyosan, mégpedig az, hogy nem valósul meg belőle semmi. A 2013-as büdzsé körüli színjáték célja nem más mint a lakosság figyelmének elterelése arról, hogy rohamosan romlik az életszínvonal. Az elkövetkező év költségvetése abból a szempontból is rendkívülinek mondható, hogy már a hatálybalépése előtt is kénytelen volt többször is átírni a kormányzat - nyilatkozta lapunknak Katona Tamás.

A volt pénzügyminisztériumi államtitkár ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy már kormányzati részről is elismerték: át kell dolgozni a jövő évi büdzsét, és benne a kiemelt jelentőségűnek mondott, úgynevezett munkahelyvédelmi programot is. Szintén módosításra szorul például a kisvállalati adó és a tételes adózás bevezetésnek a terve. Emellett a kormányzat nem terjesztheti ki a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) a tranzakciós illetéket, mert azzal sértené a jegybank függetlenségét, amit az Európai Unió határozottan ellenez. Az eredeti elképzelései szerint MNB-től jövőre 110 milliárd forint tranzakciós adót szedett volna be a kormányzat.

Az Országgyűlés által július 12-én elfogadott 2013. évi költségvetési főszámok szerint a kormány 109 milliárd forinttal alacsonyabb kamatkiadással számol jövőre az EU/IMF kölcsönfelvételi megállapodás esetleges létrejötte miatt. A tranzakciós illetékből pedig összesen 240 milliárd forintos bevételt várt a kabinet. A jegybanktól behajtott 110 milliárd forint mellett a kereskedelmi bankoktól - vagyis azok ügyfeleitől - 123 milliárd forintot szedne be jövőre a kormány, a kincstárat pedig 6-7 milliárd forinttal terhelné meg. Ezenfelül az adóbeszedés hatékonyságát javító intézkedésekből plusz 160 milliárd, a munkahelyvédelmi akcióterv pozitív hatásából pedig további 40 milliárd jöhet össze a kormány reményei szerint. Ezekkel az intézkedésekkel ellentételezné a kabinet a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárdos bevételcsökkentő lépéseit.

Katona Tamás szerint ezekből a tervekből semmi sem teljesül, miután a valóságban elérhetetlen bevételekről és nem realizálható kiadáscsökkentésekről van szó. Így nagy az esély arra, hogy a többi fideszes lufihoz hasonlóan a munkahelyvédelmi program végül csak egy újabb szlogenné silányul. Mivel nincs meg a fedezet a végrehatásához. A jövő évi büdzsén ugyanis egy legalább 600 milliárd forintos lyuk tátong.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke ugyancsak arról nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy vannak még kiigazítani valók a 2013-as költségvetési terveken. Mint mondta a szervezetük hamarosan elkezdi feldolgozni azokat a háttérszámításokat és hatástanulmányokat, amelyeket a gazdasági tárca a napokban készített el a KT kérésére a költségvetés alátámasztásához. A dokumentumokról - amelyek nem kerültek nyilvánosságra - a minisztérium és a KT között további felső vezetői egyeztetéseket terveznek a következő napokban.
Kovács Árpád a sajtó értesülések szerint továbbra is fenntartja, hogy a 2013. évi növekedési kockázatok miatt a gazdasági bővülés csak a fele lehet a kormány által korábban tervezett 1,6 százaléknak. A KT elnöke korábban azt is nyilatkozta, hogy a 300 milliárdos munkahelyvédelmi program finanszírozási háttere "nem tiszta".

A munkahelyvédelmi programról szólva Katona Tamás elmondta: a célkitűzés jónak mondható, szükség van a hazai álláshelyek megóvására. Csak éppen nem a Fidesz által tervezett módon, és forrásokból. A szakember megjegyezte: a munkahelyvédő intézkedések beharangozásával a kormánypárt gyakorlatilag elismerte, hogy nem képes új munkalehetőségeket teremteni, s még a töredékét sem tudja létrehozni annak egymillió állásnak, amit beígért.

A kormányzat által előirányzott 1,6 százalékos gazdasági növekedés csupán vágyálom - fogalmazott a volt pénzügyminisztériumi államtitkár. Aki szerint az idei évre várható 1,5 százalékos zsugorodás után jövőre már az is eredmény lesz, ha meg áll a bruttó hazai termék (GDP) csökkenése. Így értelmetlen gazdasági bővülésről beszélni. Az államháztartás hiány pedig legalább 4-4,5 százalékos lesz a Fidesz-kabinet által tervbe vett 2,2 százalék helyett - állítja a közgazdász.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!