Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tolvajok tartják rettegésben a falvakat

Népszava|2012. aug 27. 05:52
[A+ A-]
Görögországban a szükség nagy úr. A romló életszínvonal miatt nemcsak a koldusok száma nő a városok utcáin. A vidéki falvakban állandóvá váltak a lopások: a termőföldekről szinte mindent eltulajdonítanak, amit csak lehet, krumplit, barackot.
Ftiotisz régiójában helyezkedik el egy eddig ismeretlen kis falu, Moszhohorisz, amely a Kathimerini című lap cikke által vált ismertté. A patinás görög újság ugyanis beszámolt arról, hogy a településen egy idő óta nem mindennapi módon indul a nap. Amikor ugyanis a földművesek reggel munkába állnának, sosem biztosak abban, hogy traktorjuk üzemképes lesz-e. Az utolsó három hónapban összesen húsz alkalommal lopták ki belőle az akkumulátort. Volt, amikor a benzint szívták ki belőle, de olyan is előfordult, hogy valaki a kábeleit szerelte ki. Merthogy a réz keresett áru a piacon.

Távolról sem csak elszigetelt jelenségről van szó. Egy sor faluban számoltak be sorozatos lopásokról. Szinte minden gazda veszélyben érezheti magát, sosem tudhatják előre, éppen honnan dézsmálnak valamit a rejtélyes ismeretlenek. A Kathimerini egy farmert idéz Imathia prefektúrából, aki arról számolt be, hogy egy alkalommal 16 kilogrammnyi barackot tartalmazó dobozt loptak el tőle. Sejtelme sincs arról, ki lehetett az elkövető. "Ki tudja, talán jól ismerem őt, s máskor a kávéházban ott ül mellettem. Bármi lehet" - mondja. De meglepő módon nem fűti a bosszúvágy, inkább megérti bajba jutott honfitársait, ezért nem akar ügyet csinálni az egészből. "Talán holnap éppen én leszek az, akit súlyos anyagi gondok gyötörnek majd, s én kényszerülők rá a lopásra" - mondja.

A termények eltulajdonítása azért új fejlemény, mert a vidék eddig sokkal biztonságosabbnak számított a városoknál. Sok görög ezért valamelyik faluba költözött a nagyvárosból arra számítva, ott jobban meg tud élni, s nem szenvedi meg annyira a gazdasági válságot. Ám a krízis már minden települést utolért.
Görögországot a szigetek őshazájának mondják, már ezeken is felütötte fejét a bűnözés. Zakintosz szigetén, Kipszeliben ismeretlenek üvegházakat fosztottak ki, s zsákszámra vittek el krumplit, hagymát és paradicsomot, súlyos károkat okozva ezzel a helyi gazdáknak. Pelopponészosz-félszigeten, Ilia prefektúrában szintén a krumpli és a paradicsom a legkelendőbb áru, de itt dinnyét is előszeretettel tulajdonítanak el. Helyi lapok beszámolói szerint teljesen új jelenségről van szó, a múltban nem volt ilyenre példa. Ezért a gazdák sem voltak felkészülve az illetéktelen behatolókra, akik mindenfajta gond és ellenállás nélkül vihetik el a terményeket.

A gazdák számára a különösen nagy kárt az okozza, ha a földműveléshez szükséges eszközeiket viszik el. Thesszalia régió Trikala nevű településén ezek a lopások szinte mindennaposakká váltak. Gyakorta lopnak el értékes öntözőberendezéseket, az ezeket működtető motorokat, melyek újonnani értéke hozzávetőleg 1700 euró. Elvisznek ezer eurós "vízágyúkat" is. De gyakran még az értékesnek aligha nevezhető slagokat is ellopják. Egy a német Die Weltnek nyilatkozó gazda elismeri, "való igaz, manapság mindent ellopnak". Mint mondja, tőle például egy láncfűrészt vittek el, s kiszívták a benzint traktorjából. De ő még szerencsének is mondhatja magát, hiszen egy barátjától egy 2500 eurós eszközt loptak el. Hozzáteszi, a rendőrség nemrégiben Pelopponészoszon, Ermioni faluban számos ellopott mezőgazdasági eszközt talált. Ez arra utal, hogy szervezett bűnbandák állhatnak a háttérben.

Néhány tehetősebb gazda önvédelmi csoportokat toborzott. Ezek tagjai éjszakánként is a termőföldeket figyelik. "Időnként három napunkba telik, amíg sikerül működésre bírni a traktorunkat. Addig semmit sem tudunk csinálni" - panaszolja a Star TV-nek egy gazda, aki hozzáteszi, már eddig is tetemes kárt okoztak nekik. Mint mondja, azért kényszerülnek felfogadni embereket a termények védelmére, mert a rendőrségre egyáltalán nem számíthatnak. A hatóságok valóban tehetetlenül szemlélik a történéseket. A lopások aggasztó következménye, hogy nőttön nő a szélsőjobboldali, populista Arany Hajnal nevű párt népserűsége, amely rendre a bevándorlókat és a romákat teszi felelőssé a bűnözés elharapózásáért.

A rendőrség azonban sötétben tapogatózik, nem tudják, kik lehetnek az elkövetők. A görög lapok szerint azonban háromféle tettes különböztethető meg. Vannak olyanok, akik tényleg azért lopnak, mert nem tudnak másként élelemhez jutni. Akik eszközöket lopnak, akár más gazdák is lehetnek. S vannak bűnszövetkezetek is, amelyek eladják az általuk lopott termékeket és terményeket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!