Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ezen a héten is a hó lesz az úr

Népszava|2013. febr 11. 05:02
[A+ A-]
Szinte az egész országban havazott a hétvégén, ennek ellenére sehol nem alakult ki a január közepi budapesti káosz hasonló. Pedig 15 centiméter hó miatt 70 százalékkal is romlik az utak járhatósága. Az észak-amerikai hóviharnak viszont legalább nyolc halálos áldozata van.
Bár Tarlós István főpolgármesternek nem tetszett, hogy rendkívüli vizsgálatot indított Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, miután január 14-én az első kiadós idei havazásban megbénult a fővárosi közlekedés, az e hét végi események arra utalnak, volt értelme a felháborodásnak. Kiderült: mégsem természetes következménye a télis időjárásnak a káosz. Annak ellenére ugyanis, hogy Budapesten szombat délutántól több hullámban, változó intenzitással és területi eloszlásban havazott, vasárnap reggel rendben elindult a közlekedés Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy szombat éjszaka a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes téli célgép-flottájával folyamatosan végezte a budapesti utak síkosságmentesítését. Szóró járműveik mellékutcákat is takarítottak, majd hajnalban visszatértek a főutakra. Csak remélni lehet, hogy ma sem dugul be a főváros, dacára annak, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése vasárnap éjszakára 3-8 centiméteres hóhullást jósolt az ország középső és északi részén, főként Pest megyében, az Északi-középhegységben, valamint a Dunazug-hegységben.

A hét végét egyébként komolyabb fennakadások nélkül úszta meg az egész ország, pedig szinte mindenhol havazott, a legerősebben a Dunántúlon Vasvár, Székesfehérvár, Dunaújváros, illetve keleten Orosháza térségében. Hétfő reggel már csak északkeleten valószínű gyengébb havazás, estétől viszont nyugaton ismét havazás kezdődik.

Legalább nyolc halálos áldozata van viszont az észak-amerikai havazásnak, melynek során 90 centiméteres hó esett. A vihar szombat éjjel elindult Kanada irányába, de hétfőtől újabb hóesésre számítanak New York és Boston környékén. Az USA északkeleti részén 650 ezer háztartás, illetve iroda maradt áram nélkül, többen az autójukban, illetve otthonukban ragadtak. A FlightAware internetes légiközlekedési portál szerint pénteken és szombaton mintegy 5800 járatot töröltek a New York-i és bostoni repülőtereken.

Az elmúlt hetekben a havazás, az ónos eső és a jég nem csak a közlekedésben okozott nehézségeket Magyarországon, borsot tört az ingatlantulajdonosok és az áruszállítók orra alá is. A Generali Biztosító ügyfelei például 2013 első hónapjában 20 ezer vagyon- és gépjárműkárt szenvedtek el, ezek értéke több mint 2 milliárd forint. A forgalmi adatok figyelésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. adatai szerint 15 centiméternyi hó akár 60 százalékkal csökkentheti az átlagsebességet, és 70 százalékkal is romlik az utak járhatósága.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!