Előző
Következő
új cikk

Belföld

Karácsony: nincs jogalapja a Kövér által javasolt büntetésnek

MTI|2013. máj 7. 13:40
[A+ A-]
Felháborítónak és minden jogalapot nélkülözőnek tartja Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) független képviselője, hogy Kövér László házelnök összesen 235 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolta rá és PM-es képviselőtársára, Szilágyi Péterre, amiért egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát mutattak be az ülésteremben a kormánypártiaknak.
Karácsony Gergely az MTI-nek kedden elmondta: az országgyűlési törvény alapján a képviselő a megbízatásával összefüggésben kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető, ezért minden jogi lehetőséget kihasználnak, hogy igazuknak érvényt szerezzenek. Hozzátette: ez nem a büntetés összege miatt lényeges, hanem mert szimbolikus ügyről van szó, és elfogadhatatlan, ha már a parlamentben sem lehet "kimondani az igazságot".

Kövér László a pénzbírságról szóló javaslatát azzal indokolta, hogy a két ellenzéki képviselő az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Ezért Karácsony Gergelyre 50 ezer forintos, Szilágyi Péterre pedig a maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő - 185 520 forintos - bírság kiszabását kezdeményezte. Utóbbit azzal magyarázta, hogy Szilágyi Péter a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Karácsony Gergely szerint azonban nemcsak jogsértő, hanem következetlen is a házelnök indítvány, mivel ugyanazért a magatartásért eltérő mértékű szankciót javasol.

Múlt kedden Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár felszólalása közben egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vitt az ülésterembe és állított fel a kormánypárti padsorokkal szemben a PM két képviselője. A trafikpályázatok és a közérdekű adatok kiadási rendjének tervezett változása ellen tiltakoztak. A táblán a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható.

Az elnöklő Lezsák Sándor megkérte Karácsony Gergelyt, hogy vigyék ki a táblát, de ők odatámasztották azt az elnöki emelvényhez. A táblát végül a levezető elnök kérésére a terembiztosok távolították el. Az akciót nagy felzúdulás kísérte a kormánypárti oldalon. Többen azt kiabálták be, ne csak a táblát, hanem az azt kihelyező képviselőket is távolítsák el az ülésteremből.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!