Előző
Következő
új cikk

Belföld

Átnevezés: visszakozik Tarlós

Népszava|2013. máj 31. 05:23
[A+ A-]
Csak utólag, a nemzetközi botrány hatására gondolkodik el a főpolgármester azon, jó ötlet volt-e a köztudottan antiszemita írónőről, Tormay Cécile-ről utcát elnevezni Budapesten - éppen az első zsidótörvény életbe lépésének 75. évfordulóján.
Tarlós István azután közölte, hogy a fővárosi közgyűlés - szerdán, a Fidesz-KDNP és a Jobbik szavazataival meghozott - döntésének újratárgyalását kezdeményezi, hogy a lépés ellen az MSZP, majd a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder is hevesen tiltakozott.

A Mazsihisz "megdöbbenéssel értesült arról, hogy (...) a főváros utcát nevez el a II. kerületben Horthy Miklós kedvenc írónőjéről". Ezért arra kérték Tarlós Istvánt, vonja vissza a döntést, és ne nevezzenek el a fővárosban közterületet arról, akinek élete és munkássága megkérdőjelezi a magyar kormány gyakran hangoztatott elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Erre hívta fel a figyelmet Ronald S. Lauder is, aki szerint Budapest döntése kétségessé teszi a kormány fellépését." Az írónőt "hírhedt antiszemitának" nevező elnök arra bizdította Orbán Viktort, "beszéljen a főpolgármesterrel, és vegye rá, hogy vonja vissza az átnevezést".

A döntés felülvizsgálatára tett ígérete mellett Tarlós jelezte, az ügyben állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). Ez azért is fontos, mert - mint lapunk a döntés után felhívta a figyelmet - az átnevezés akár jogsértő is lehet. A közgyűlés által megszavazott tucatnyi közterület-átnevezés egy része a kormánypárti "kommunistátlanítási" jogszabály hatására született. Ugyanezen törvény szerint azonban egy másik XX. századi önkényuralmi rendszerhez legalább ennyire köthető lenne Tormay Cécile. Mégpedig antiszemitizmusa miatt, mivel műveivel a nyilasuralom magyarországi eszmei megalapozásához hozzájárulhatott.

Beszámoltunk arról is, hogy az írónő neve eddig ugyan nem bukkant fel a vitatott történelmi személyiségekről ítéletet mondani hivatott akadémiai grémium "tiltólistáján", de a főváros kikérhette volna az átnevezés előtt az MTA állásfoglalását. Kérdés, milyen állásfoglalást ad az írónőről az akadémia, melynek döntése bár nem kötelező az önkormányzatra, de "ajánlott" elfogadni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!