Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terroristák rács mögött

Népszava|2013. jún 3. 05:54
[A+ A-]
Irakban lefülelték az al-Kaida egyik terrorsejtjét, amely vegyifegyver-támadást tervezett Európában és az Egyesült Államokban. Mióta kivonult az országból az amerikai hadsereg, Irakban ismét tombol az erőszak: az ENSZ adatai szerint májusban több mint ezren vesztették életüket merényletekben. 2008 óta ez volt a legvéresebb hónap.
Az iraki rendőrség három hónapig tartó nyomozást követően jutott a terrorsejt nyomára. A BBC arról számolt be, hogy szarint és mustárgázt is találtak náluk. A szarin az egyik legveszélyesebb idegméreg, amelyet az ENSZ 687-es határozata minősített tömegpusztító fegyvernek. Gyártását és raktározását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény tiltotta be. Gyilkos erejét mutatja, hogy már fél milligramm is halált okozhat. Mustárgázt az iraki hadsereg is bevetett 1988-ban, amikor a kurd autonóm területen található Halabdzsa városát bombázták. Legalább ötezren vesztették életüket. A mustárgáz súlyos bőrsérüléseket okoz.

A bagdadi védelmi minisztérium szóvivője szerint a terrorsejt célja az volt, hogy távirányítású játékokra erősítik a vegyi fegyvereket, s ezekkel támadják meg az Irakba látogató külföldieket. Az iraki televízióban be is mutatták a távirányítású eszközök képeit. A terrorsejt azt is tervezte, hogy a tömegpusztító fegyvereket a szomszédos országok közvetítésével az Egyesült Államokba és Európába csempészik, ahol pusztító merényletet akartak végrehajtani. Ki is építették azt a hálózatot, amelynek segítségével külföldre juttatták volna gyilkos fegyvereiket.Az iraki nyomozószervek meg nem nevezett külföldi titkosszolgálatokkal együtt jutottak a terroristák nyomára. Felfedezték azt a helyet is, ahol a tömegpusztító fegyvereket gyártották. Bagdadi közlések szerint a terrorsejt öttagú volt.

Irakban érezhetően jelentősen romlott a biztonsági helyzet az amerikaiak kivonulása óta. Az utolsó amerikai katonák 2011 végén hagyták el az országot. Az iraki háború és a békefenntartás során 4474 amerikai katona vesztette életét. Mióta az iraki rendőrség ügyel a rendre, az al-Kaida ismét aktívabbá vált az országban, s egyre áttekinthetetlenebbé vált a helyzet. A terrorszervezet aktivistái ismét gyakran hajtanak végre merényleteket. Az ENSZ szerint azonban nemcsak Irakban, hanem a szomszédos Szíriában is iszlám szélsőségesek kezébe kerülhettek tömegpusztító fegyverek. A török Vatan című lap pénteken arról számolt be, hogy az al-Kaidához köthető iszlám szélsőséges csoport, a Bassár el-Aszad elnökkel szemben harcoló Al-Nuszra Front vegyifegyver-támadást akart végrehajtani a Törökország déli részén állomásozó amerikai katonák ellen.

A terrorsejt leleplezése ugyan az iraki nyomozók komoly sikereként értékelhető, ettől függetlenül azonban a helyi rendfenntartók mind kevésbé urai a helyzetnek. Májusban évek múltán ismét ezernél is többen, 1045 polgári személy halt meg merényletek következtében, ami az áprilisi 712 halálos áldozathoz képest is jelentős növekedés. Az ENSZ adatai szerint 2008 júniusa óta nem haltak meg ennyien terrorcselekmények következtében. Martin Kobler iraki ENSZ-megbízott felszólította az ország politikai vezetőit arra, azonnal vessenek véget a "tűrhetetlen vérontásnak". Az áldozatok több mint fele a főváros, Bagdad körzetében vesztette életét. A terroristák elsősorban autóba rejtett pokolgéppel hajtották végre akcióikat. Az iraki hatóságok ezért pénteken betiltották az ideiglenes rendszámmal közlekedő gépkocsikat.

A bagdadi kormányzat úgy véli, hogy a merényletek túlnyomó többsége mögött az al-Kaida mellett más szunnita csoportok állnak. Ennek azonban némiképp ellentmondhat, hogy több alkalommal éppen szunnita mecseteket támadtak meg. Ezen akciókban legalább százan haltak meg. Irakban már az amerikaiak kivonulása után sokan attól tartottak, hogy vallásháború alakulhat ki az országban a síita és a szunnita lakosság között. Núri al-Maliki síita miniszterelnököt azzal vádolják, hogy diktatúrát épít ki az országban, s elnyomja a szunnitákat. Hírek szerint Teherán pénzeli a bagdadi rezsimet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!