Előző
Következő
új cikk

Belföld

Biztonságos trafikosélet

Népszava|2013. jún 20. 05:23
[A+ A-]
Amikor azt gondolnánk, nem lehetséges jobban támogatni a csókos trafikosokat, érkezik a hír: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester bizalmasai az Auchan áruházaiban nyithatnak dohányboltot. Az üzlet óriási, több százmilliós bevétel ütheti a markukat évente, és ez csak a trafikból származó haszon, az elnyert állami földek tovább vastagíthatják a rokonok pénztárcáit.
A csókosok, pláne ha Felcsútról nem jönnek, nem ám valami koszos utcácskában kényszerülnek trafikozni: az Auchan áruházaiban árulhatják a dohányt. A Népszabadság információi szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve Mészáros László alpolgármester Roland nevű fia öt-öt trafikot nyithat az összesen 19 tagú francia áruházláncban. "Felbukkanhatott néhány barát, akiknek nem volt elég az érdekeltségükbe tartozó tucatnyi trafik, újabb kedvezményt akartak" - így kommentálta lapunknak a hírt Tóth Csaba országgyűlési képviselő, hozzátéve: "ha valóban így van, felháborító a dolog".

A lap piaci forrásokból úgy tudja, az Auchan üzletsori dohánybutikjaiban eddig is el lehetett érni a 20-30 millió forintos havi bevételt, ám hogy csökken a dohányboltok száma, a felcsúti Mészárosok bevétele feltehetően jóval zsírosabb lesz. Arra a kérdésre, hogy miért ők nyerték el a trafikozás jogát, az Auchan úgy reagált: csak azokkal a leendő bérlőkkel tudtak tárgyalni, akik elnyert koncesszióval keresték meg őket. A felcsúti Mészárosokat nem először tűzi tolla hegyére a hazai sajtó: Mészáros Lőrinc polgármester, aki a helyi Puskás Ferenc Akadémia elnöke is, a Fejér megyében kiosztott földek nagyjából negyedét nyerte el érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül. Felesége, Mészáros Beatrix például 94 hektárt nyert, és az Auchanban trafikozó Mészáros János is rendesen megszedte magát: nem kevesebb mint 145 hektár földet kapott az államtól.

Eközben újabb könnyítéssel kedveskednek a trafikosoknak. A Világgazdaság úgy tudja, miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még mindig nem volt képes megalkotni a trafikokban használandó pénztárgépekről szóló rendeletét, a dohányboltosok a jelen állás szerint úgy könyvelhetnek, ahogy akarnak. Azaz nem követnek el szerződésszegést, ha a júliusi induláskor még nem rendelkeznek az előírt elektronikus kasszával vagy nyilvántartó rendszerrel. El kell ismerni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mindent megtesz azért, hogy két hét múlva minden trafik kinyithasson. Akik eddig nem kértek engedélyt a nyitáshoz, lehetővé teszik, hogy maguk vigyék be a szükséges igazolásokat soron kívüli eljárás keretében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!