Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katonai válaszcsapás?

Népszava|2013. aug 23. 05:54
[A+ A-]
Tegnap újabb merényletet hajtott végre a szíriai vezetés az ellenzék szerint. Az egy nappal korábbi állítólagos vegyifegyver-támadás tisztázását követelte az ENSZ, ugyanakkor közös álláspontra Moszkva és Peking miatt ismét nem jutott. Franciaország éppen ezért megkerülné a világszervezetet.
Újabb támadást hajtott végre tegnap Damaszkusz peremkerületeiben a szíriai hadsereg, állították ellenzéki aktivisták. A szíriai kormányerők aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a lázadók kezén lévő, a főváros keleti részén elterülő régiókat, így tartva az ellenzéket folyamatos nyomás alatt.

Találat érte a délen található Jarmuk palesztin menekülttábor környékét is. Úgy tűnik, Bassár el-Aszad nem hagy fel a támadásokkal az ENSZ vegyi fegyver szakértőinek jelenlétében sem. Szerdán meg nem erősített információk szerint vegyifegyver-támadást hajtott végre a vezetés - egyes jelentések szerint több mint ezer ember vesztette életét - a szíriai rezsim azonban cáfolta az ellenzék állítását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szerda este összehívott rendkívüli ülésén az állítólagos támadás körülményeinek tisztázására szólított, odáig azonban egységesen már nem jutott el, hogy azt követelje: a világszervezet éppen Szíriában tartózkodó szakértői vizsgálják ki a történteket. A zárt ajtók mögötti találkozón résztvevő diplomaták szerint ismét Moszkva és Peking vétózta meg, hogy keményebb hangvételű közleményt adhassanak ki Szíria kapcsán.

Habár az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és még harmincnégy ENSZ-tagállam szólította fel a húsz fős szakértői gárda vezetőjét, Ake Sellströmöt, amint lehetséges, utazzanak a helyszínre, ahol az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg vezérkari főnöke szerint 1600-an haltak meg, s több százan megsebesültek.

"Az ENSZ BT keze béklyóba van kötve, Szíria kapcsán soha nem fognak közös álláspontra jutni" - fogalmazott az al-Dzsazíra New York-i tudósítója. Ezt kerülné meg Laurent Fabius, aki tegnap úgy nyilatkozott, katonai erőt kell bevetnie a nemzetközi közösségnek, ha bebizonyosodik, hogy valóban vegyifegyver-támadás történt. A francia külügyminiszter ugyanakkor kizárta szárazföldi csapatok bevetését, mint mondta, ez lehetetlen lenne. Szerinte ha az ENSZ BT nem tud döntést hozni, más módon kell lépni, ennek részleteiről azonban nem beszélt.

Megjegyezte viszont, hogy Moszkvának BT-tagállamként, és a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény részeseként teljesítenie kell bizonyos kötelezettségeit.Az ENSZ tegnap jelezte, Sellström már tárgyalásokat folytat a szíriai vezetéssel, hogy a helyszínre látogathassanak. Vajmi kevés esélye van azonban, hogy engedélyt kapnak még időben.

Mint Ralf Trapp, az al-Dzsazíra vegyi szakértője kifejtette, ha ideggázt - szarint vagy mustárgázt - vetett be a szír vezetés, az akár órák, vagy maximum pár nap alatt lebomlik. "Ahhoz, hogy ténylegesen kimutatható legyen a hatóanyag, vagy annak bomlásterméke a biológiai mintákban, illetve a környezetben, gyorsan kell lépni" - tette hozzá.

Azonban az is hónapokig tartott, hogy az ENSZ szakértők engedélyt kapjanak Szíriába belépni, s három helyszínen vizsgálatot lefolytatni. Ennek fényében kicsi a valószínűsége, hogy az Aszad-adminisztráció a jelenlegi támadás helyszínére engedi a csapatot. Fő ellenérvük, hogy Damaszkusz keleti fele nem biztonságos, mivel az összecsapások szinte állandóak a kormányerők és felkelők között.

A sérülteket ellátó orvos, Ghazwan Bwidany a BBC-nek elmondta, a legfőbb tünetek a fulladás, a nyáladzás, és a homályos látás volt. A felkelők videofelvételein habzó szájú, rángatodzó, elrévedő sebesülteket látni. A Damaszkuszi Sajtóhivatal nevű megfigyelőközpont szerint a halálesetek mintegy 90 százalékát okozta vegyi fegyver, a többi áldozat a bombázás miatt vesztette életét.

A szír vezetés tagadta, hogy vegyifegyver-támadást hajtott volna végre. A rezsimet támogató Irán és Oroszország is hasonló véleményének adott hangot, mondván, ha egyáltalán igazak a támadásról szóló hírek, azt az ellenzéki "terrorista" csoportok hajthatták végre, s egy előre eltervezett provokációról van szó. A teheráni és moszkvai külügyi szóvivő is úgy vélte, Damaszkusz nem követne el bűncselekményt éppen akkor, amikor az ENSZ megkezdi munkáját az országban.

George Sabra, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, a vegyi támadással a rezsim megadta a kegyelemdöfést, megölte annak reményét is, hogy békés úton, politikai megoldást találjanak az immár 28 hónapja tartó konfliktusra. Az Aszad-vezetés még "az ENSZ-t és a nagyhatalmakat is kigúnyolja: damaszkuszi célpontokat támad, míg a misszió csak pár lépésre van" - tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!