Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az interneten folytatódott a szegedi zsidóság gyalázása

Népszava|2013. szept 27. 10:31
[A+ A-]
A zsinagóga kerítésére tűzött szappanokról szóló hír nyomán az egyik szélsőséges portálon antiszemita bejegyzések tömkelege jelent meg - olvasható a szeged.hir24.hu. portálon.
Csütörtök este a szegedi zsinagóga elé gyertyás megemlékezést szervezett a Demokratikus Koalíció (DK) helyi szervezete, miután múlt héten ismeretlenek a holokausztra utaló szappanokat tűztek a zsinagóga kerítésére. A rendőrség még nem találta meg a tetteseket. A néma eseményen tucatnyi szegedi vett részt, mécseseket gyújtottak, a zsinagóga kerítésénél. A DK részéről Orosz Gábor elmondta: szolidaritásból szervezték a megemlékezést és azért, hogy lemossák a szegedi zsidóságot ért gyalázatot.Interneten is gyalázkodnak


A Szeged24 kérdésére Markovics Zsolt főrabbi elmondta: a szappanokkal nem ért véget a gyalázkodás. Az egyik szélsőséges portál mocskolódó cikket tett közzé, amely a honlapon a hét cikke volt. Az írást holokauszt tagadó, életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó és zsidóellenes kommentek tömkelege is kísérte. A megyei napilap hírét is számos antiszemita bejegyzés követte.

A főrabbi szerint mindez felveti a kérdést, hogy mit szabad a médiának és mit nem. Az írások miatt a hitközség nem tesz feljelentést. A főrabbi hangsúlyozta: ilyen atrocitás még soha nem történt Szegeden. Ugyanakkor úgy vélte: a városban nem erősödött az antiszemitizmus, csak most egy csoport "kiélte magát" a szegedi zsidóságon. A történtekről szólva a főrabbi sajnálatosnak tartotta, hogy " minden mindennel összemosódott", az atrocitás politikai felhangot kapott, és "vannak, akik hagyják ezt".

Ugyanakkor a megemlékezést Markovics Zsolt megköszönte. Azt mondta örömmel tölti el, hogy akadnak még, akiknek van szívük és lelkük, és ez a gesztus egy pozitív jelzés a szegedi zsidóságnak

Lájkoljon minket a Facebook-on is!