Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Bándy Sándor: Mi történik velünk?

Az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy itt a demokrácia leépítése folyik, mégis egymást hibáztatják. Minden "vele nem" további ezreket depolitizál, ami kizárólag a kormánynak kedvez.

Éber Márk Áron: A felháborodás ereje

Lehet-e a felháborodásnak építő ereje vagy csak rombolni tud? Építhet is, mégpedig demokráciát. Erre kell használni.

Szüdi János: Akarjunk jó iskolát!

A magyar iskolarendszerben (...) az a jó pedagógus, aki őrmesteri szerepet tölt be. Az őrmester parancsot vár és teljesít. Az őrmester a kapott parancsot tűzön-vízen keresztül végrehajtatja. A magyar iskolarendszerben a gyermekre a baka szerepét osztják.

Kairó szerepében Casablanca

A remekül kidolgozott történet átfogó keresztmetszetét adja egy velejéig korrupt, bukásra ítélt rendszernek.

Kácsor Zsolt: Egri bakfitty

E lap hasábjain számoltam be róla hetekkel ezelőtt, hogy az 1552-es török ostrom tiszteletére az egri várban történelem-turisztikai attrakciót kívánok végrehajtani...

Marosán György: Hol vannak a mentőcsónakok?

A társadalom megízlelve a vásárlás gyönyöreit – éppen, mint az alkoholizmus vagy a kábítószer-fogyasztás útján –, elindult az eladósodás felé. Akik ennek kockázataira figyelmeztettek, azokra senki nem hallgatott.

Batka Zoltán: Beperelem az Úristent

Egy velem együtt a kazánház mellett kukoricacsuhét hajtogató, leszázalékolt kutatófizikus munkatársam azt is kiszámolta, hogy a fizetésemből pontosan 230 ezer év alatt tudom megtéríteni a tartozásom.

ÖRÖKZÖLD GYEPEN - Heves Club-estek

Ötven évvel ezelőtt, 1967 októberében a Celtic 1-0-ra győzött a klub Világ Kupa-döntő első mérkőzésén a Racing Club ellen, így izgalmas visszavágó elé nézett.

Bécsi focimeccs 1956 októberében

Mint az 50-es években minden nagyobb vállalatnak, a Magyar Rádiónak is volt önálló sportegyesülete: a Bástya Rádió SK.

Fej vagy írás?

Snúr! Snúr! Fej vagyok! - rikoltott Béla és örömében az égnek lökte a karját.

ETETŐ - Zsófi műsort vezet

Szentmihályi Zsófiként ismerte meg az ország. Alig múlt 16 éves, amikor bekerült a Barátok közt szereplői közé.

Francia névvel, magyarosan

A Jardinette Kertvendéglőnek persze nem csupán kerti része van, hanem meglehetősen patinás, lakályos bent is, telis-tele régi fényképekkel a vendéglátás dicső múltjából.

Forgács Imre: A francia-német tandem

A francia-német tandem feladatai egyre inkább körvonalazódnak. Mégis látnunk kell, hogy az EU megújítása csak újabb és újabb kompromisszumok árán lehetséges.

Kácsor Zsolt: M. Lőrinc börtönújságot vesz

A tárcaírás nem fizet olyan jól, mint az állami kassza fosztogatása, de hát egy felnőtt embernek meg kell tanulnia választani: gazdag tolvaj lesz belőle, vagy pedig szegény tárcaíró.

A "durva kő" folytonos csiszolása

A szabadkőművesség olyan mozgalom, amely a testvériség gondolatára épül, ahol a tagok a közösen vallott erkölcsi és filozófiai értékek alapján egymást testvérnek tekintik és így is szólítják.

LELŐHELY - Missek a Lidón

Talán sosem tudom meg, hogy egy nagyszabású településrendezési terv ványadt maradéka ez a semmilyen Fenyves tér, ha az idén nyáron nem kerül elő Balatonlidó parcellázási térképe.

Érdekfeszítő unalom

Hajszálpontosan el kell találni a tragédia és a komédia arányát, csakúgy, mint Thornton Wilder A mi kis városunk című színjátéka esetében, amit most a Karinthy Színház mutatott be.

A tuja

Becsületes neve villamos, de akkoriban mindenki egyszerűen csak tujának hívta.

LEMEZEKET FEL - Fájó, nyílt seb égett

Peppino Gagliardi zokogásban tört ki 1972. február 26-án.