Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Kurcz Béla: Vakolás - 60 éve végezték ki Nagy Imrét

62 éves volt. Egy megroggyant, lesoványodott, megtört öregember. Mindenki Imre bácsija. Aki még ekkor is éles elmével volt megáldva.

Itália hiába vár a mesebeli kék madárra

Budapestről nézve: lehetett nem olyan régen egy pillanat, amikor Orbán Viktor előtt felrémlett Silvio Berlusconi esélye.

Kácsor Zsolt: Utazás Ferihegyről Ferihegyre

Ilyenek ezek az újságírók. Állandóan kérdéseik vannak. Tessék, ez a spanyol újságíró megérkezik Budapestre, és rögtön kérdezősködik.

Bártfai Gergely: Az arab számok útján (Mit köszönhet az iszlámnak a keresztény Európa?)

A Córdobai Kalifátusban 968 körül ismerte meg az "arab számokat" kora egyik legnagyobb hatású európai tudósa, Gerbert d'Aurillac bencés szerzetes, akit később pápává választottak II. Szilveszter néven.

Szegőfi Ákos: Kis ideológiai önképzőkör (Az alternatív jobboldal Budapesten turnézik)

A fennálló társadalmi kérdések helyenként szórakoztató kritikáján túl az alt-right ideális világa egy nevetségesen regresszív utópia.

Hegyi Iván: Csak Berry!

elevíziós kvízjátékban sokmilliós kérdés lehetne, hogy melyik volt Chuck Berry utolsó listás száma a hatvanas években.

Sebes György: Nyári időszámítás

A hatalom üzenetei is célba érhetnek, hiszen a mérkőzések közben és után mindig vannak egyperces hírösszefoglalók, s azokban már régóta pártunk és kormányunk fontos mondandói jelennek meg.

Ferenczi József: Nyáridő '58

Fölkértem. Mintha várta volna. Ám alig vettük föl a ritmust, és váltottunk néhány mondatot, már le is kérték. Kézről kézre adva táncoltatták. Tetszett neki a forgalom.

Bihari Tamás: Séróból

A homlokba és a tarkóra lenövesztett "tollakkal" díszelgő srácokat a zsaruk az utcán elkapták és fodrászhoz hurcolták, ahol gyakran tövig levágatták a hajukat.

Kuczogi Szilvia: A kultúra anyagi támogatást igényel

Bár a Szépírók Társasága mára az irodalmi élet meghatározó szervezetévé vált, állami támogatása folyamatosan és drasztikusan csökken.