2018.07.15

Hosszú expozíció

„A fényképész szakmunkástanulók S. igazgató úr lidérces álmainak állandó szereplői voltak

2018.07.13

Verhetetlen a Fridzsider-dinnye

Nyitott dinnyeföldek napjára várja a hét végén a magyar Dinnyetermelők Egyesülete az ország több pontján a népszerű gyümölcs kedvelőit. A főszezon a napokban kezdődik.

Tilitoli, kitoli

Ha a rezsimnek fontos emberről vagy cégről van szó, akkor roppant innovatív tud lenni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ilyen cég az Ikarus Egyedi Kft

2018.07.12

Jól kifőznék

A termék felhasználását illető leírásokban talán indokoltabb határozottabb hangot megütni, és azt mondani, hogy kötelezően forralják fel fogyasztás előtt – ezt javasolta a lisztéria válság megoldására a magyar hűtőipari szövetség egyik vezetője.

2018.07.10

Kína dobja a Belgrád-Budapest vasútvonal beruházást?

Elengedheti Kína a Belgrád-Budapest vasútvonal beruházást, ha az a legcsekélyebb mértékben is zavarná Peking és Brüsszel közötti kapcsolatokat.

2018.07.09

Csődvédelembe menekült az Ikarus

Július 11-én jár le a buszgyártónak az összesen 180 autóbusz gyártására, illetve leszállítására adott végső határidő.

2018.07.07

„Magyarország ne várjon semmiféle jóakaratot Európa részéről”

A bizantinus rendszer a végleges leszakadást jelenti hazánk számára – mondta egyebek mellett a Népszavának adott interjúban Róna Péter, az oxfordi egyetemen a Blackfriars Hall tanára.

Stadiont, de ezeret!

Ötvenszer annyit, 15 ezermilliárd forintot szán a magyar kormány 2017-2022 között infrastrukturális beruházásokra, mint amennyit a régóta halogatott stadionfelújításokra költ 2010-2022 között - mondotta volt az Informatikai és Technológiai Minisztérium (ITM) egyik államtitkára az építőiparosok szövetségének elnökségi ülése előtt.

2018.07.06

Papíron maradt a nagy e-autótöltő program

Idén májusig több mint háromszáz elektromos töltőállomás üzembe helyezését ígérte a kormányzat, de ennek csak töredékét adták át. Most év végére ígéri a minisztérium a hálózat bővítését.

2018.07.05

Drágábbak lesznek a lakások, a kormány nem is bánja

Egy átlagos budapesti lakás 7 millió forinttal lehet drágább 2020-tól, miután kivezetik az adókedvezményt. A pénzügyminiszter arra hivatkozik, hogy úgyis főleg befektetők veszik az új építésű lakásokat.

2018.07.04

A gyenge forinttól sem csökken a vásárlási láz

Jelentősen nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban, főleg az élelmiszerekből fogy jóval több, és ezen a piacon a valutaárfolyam sem okoz nagyobb visszaesést.

2018.07.03

A rekordterméstől sem lesz olcsóbb a meggy

Idén a kimagasló hozam okoz gondot a termelőknek. Akadozik a felvásárlás, egyes kereskedők nagyon alacsony árat kínálnak, így több ezer tonna gyümölcs marad a fákon.

Veszik az új autókat, mint a cukrot

A legtöbbet Suzukiból adtak el, utána a Ford, a Skoda és az Opel következik. A gyenge forint fékezheti a növekedést.

2018.06.30

Bod Péter Ákos: a centralizáció visszaüt

A kormányzat belépett egy központosítási spirálba, ami hosszabb távon fenntarthatatlan – mondta a Népszavának Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora.

2018.06.24

Drágul a kenyér - Kétszámjegyes emelést vár az ágazat

Kevés étkezési búza terem, emelkedik a liszt ára, így a kenyérért is többet kell majd fizetni. Egyre fogynak a magyar sütőipari cégek.

2018.06.16

Bihari Tamás: Séróból

Hajuk középen, választva szépen, / Jól fésült a Belváros, a Belváros - énekelte a Hungária frontembere, Fenyő Miki az egykori Ifiparkban.

2018.06.14

Nyakunkon a szezon - Szűkül a dinnyeválaszték

Legalább két héttel korábban érik a görögdinnye, egy hét múlva indul a szezon. Boltonként különböző, a tavalyinál magasabb lesz az induló ár.

2018.06.11

Fejlesztene a vidék

Átlagosan hosszabb időt töltenek a vendégek a falusi turisztikai szállásokon, mint más idegenforgalmi helyeken. Az iskolai szünettel kezdődik a szezon.

2018.06.04

Ausztria vonzóbb, elfogynak a napszámosok

A mezőgazdasági idénymunkások száma ugyan jól mutat a foglalkoztatási statisztikában, de a külföldiek alkalmazása ellenére egyre nő a munkaerőhiány itt is.

2018.05.29

Magasabb tarifák, kevesebb hiéna

A Főtaxi-csoport megvásárolta a Budapest Taxi taxi üzletágát, így tegnap óta a főváros legnagyobb fuvarszervező társasága lett. Július 1-jétől valamennyi személyszállító emeli a tarifáit.

2018.05.28

Ígéretből bő a termés

Még a régióban is lemaradóban a kiváló természeti adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság. A gazdák jelentős része nem hatékonyan költötte el ugyanis az uniós forrásokat, kevés jutott fejlesztésre.

2018.05.18

Gyermekparadicsom nyílt a Városligetben

Megnyílt a fővárosi állatkert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja, amely mától várja gyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel.

2018.04.30

Beszántott agrárium

Távozik posztjáról Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) vezetője, s vele a tárca elnevezése is. Az új agrár- és vidékfejlesztési miniszternek Nagy Istvánt kérte fel a kormányfő.

2018.04.23

Szegénymentes övezet

Most éppen a X. kerületi fideszes vezetésű önkormányzat akar megszabadulni a Bihari út 8/C háztömbjében igen nehéz körülmények között élő, főleg cigány lakóktól

Maradtak a bolti gondok

A két éve tartó nagymértékű központi béremelések ellenére sem enyhül a kiskereskedelem munkaerőhiánya. Az unió is aggódik.

2018.04.03

Sehol egy eladó? - Átalakuló kereskedelem digitalizációval

Nagypéntek visszafogta, de így is csúcsot döntött a húsvéti kiskereskedelmi forgalom.

2018.03.27

Olcsó sonkának híg a leve

Nem minden húsvéti sonka sonka, ami annak látszik. Érdemes alaposan szemügyre venni a füstölt húsfélét, mert könnyen csalódás érheti az embert.

2018.03.19

Rögvalótlanságok

Hát ígéretekben, programokban nem nem szűkölködött a magyar mezőgazdaság az „elmúlt nyócévben”. Ám ezekből szinte semmi sem lett

2018.02.21

Haltepertő és friss osztriga

Több mint száz hazai és nemzetközi halétellel várják a látogatókat március 2-4. között a VI

2018.02.19

Zagyva maszlag

Külföldi gazdasági és politikai érdekcsoportok Soros György vezetésével gyenge és zsarolható kormányt szeretnének Magyarországon, a kormány viszont nem zsarolható, függetlenek vagyunk – mondta föl az elmúlt két évben megszokott mantrái egyikét Orbán Viktor február közepén a Fidesz visegrádi kihelyezett frakcióülésén.

Elúszott az olcsóbb hal

Idén januártól a halak áfája is csökkent 27 százalékról 5 százalékra. Ez az árakon nemigen látszik.

2018.02.17

A narancsuralom tönkreteszi az agráriumot

Ha április 8. után a mostani agrárpolitika folytatódik, folyamatos lesz a technológiai lemaradásunk a mezőgazdaságban

2018.02.16

Kigördül a válságból az autópiac

Idén sem torpan meg az új autók piacának lendülete a szakemberek várakozásai szerint. Ha lassabban is a vártnál, de a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek forgalma is bővült, s ez a tendencia szintén folytatódik.

2018.02.07

Kilóg a disznóláb

Tehetséges nép vagyunk! Ékes példája ennek egy debreceni nyugdíjas bölcsődei vezető, aki 82 évesen beleállt egy sertéságazatot támogató uniós pályázatba, és 120 millió forintot nyert.

2018.02.05

Inotai András: Nem lesz több esély 2018 után!

Magyarország nem áll a saját lábán – nyilatkozta egyebek mellett a Népszavának Inotai András közgazdász. Szerinte 2018. április 8. az utolsó alkalom, hogy leválható legyen a Fidesz-hatalom.

2018.01.22

Bérre menő küzdelem - Nehéz a teher a kis- és közepes cégeknek

Az idei kötelező fizetésemelések fokozzák a bértorlódást. A terheket főként a kis és közepes vállalkozások viselik nehezen.

2017.12.23

Kommunikációs siker a csok

Kincstári optimizmus jellemzi a kormányzati propagandát a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) program érékelésekor. A szakemberek szerint azonban nincs ok az ünneplésre.

2017.12.16

Áfacsapda a lakáspiacon

Féléves késéssel, csak a jövő év májusában dönthet a kormány arról, hogy újabb öt évre érvényben maradjon az újlakások 5 százalékos áfája.

2017.12.14

Folytatódik régiós leszakadásunk

Hiába a bruttó hazai termék lendületes növekedése, ez is kevés még a régiós felzárkózáshoz is.

2017.11.29

Reneszánszukat élik a termelői piacok, nem csak itthon

Állandósulni látszik a vita az emberiség élelmezési gondjairól. A korszerű nagybirtokok a jövő zálogai, vagy az emberléptékű termelést kellene jobban támogatni?