Olvadás vagy befagyás – Helsinkin a világ szeme

2018.07.14

A világ haragját kockáztatja Netanjahu az „apartheid törvénnyel”

„Nem szeretnénk a nemzetállam által veszélyeztetve látni a demokráciát és az emberi jogokat” – üzente az EU Benjamin Netanjahunak. A Likud törvényjavaslatával a világ haragját vonhatja magára Izrael.

2018.07.11

Irán beárnyékolja Putyin és Netanjahu barátságát

Oroszországban tárgyalt szerdán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szíriai helyzetről valamint az izraeli-palesztin viszonyról.

A szultán veje

Megteheti, hát meg is teszi, nem bíbelődik a látszattal.

2018.07.10

Döbbenetes a menesztett főügyész mérlege

Közzétette öt éves vezetői tevékenységének mérlegét a román Korrupcióellenes Ügyészség hétfőn menesztetett főügyésze, Laura Codruta Kövesi.

Hős vagy főellenség – távozott a román antikorrupciós főügyész

Három volt miniszterelnök is a dicsőséglistáján szerepelt a román korrupcióellenes főügyésznek, akit hosszú harc után távolított el posztjáról a kabinet.

2018.07.01

A családok szétszakítása ellen tiltakozott Amerika

Tízezrek tüntettek az Egyesült Államok nagyvárosaiban Donald Trump migrációs politikája ellen. Észtországi nagykövete tiltakozásképpen lemondott.

2018.06.29

Szebbik arcát mutatná Erdogan

Véget vet a két éve tartó szükségállapotnak Recep Tayyip Erdogan török államfő. A háttérben azonban tovább zajlik a megtorlás.

2018.06.27

Kormányválság Romániában

Utcai tüntetések várhatók ma országszerte, amikor a törvényhozásban az ellenzék bizalmatlansági indítványa kerül terítékre. A parlamenti többség megvan, a kormány mégis inog.

2018.06.26

Kell egy pasa

Elismerte Erdogan választási győzelmét a második helyen végzett kemalista Muharrem Ince is, bár a szavazatszámlálás során ő maga jelezte: a választás és a számlálás tisztasága hagy kívánnivalót.

2018.06.25

Erdogan átírhatja Törökország történelmét

Szárnyalt a líra a török választás eredményének hírére. Volt is oka rá, Törökország immár stabil diktatúra lehet. Az uniós vezetők közül elsőként gratuláló Orbán Viktor is a stabilitást emelte ki Erdogannak címzett levelében.

Az ő elnökük – Tarolt Erdogan Németországban

A külföldön élő törökök körében igen magas Recep Tayyip Erdogan népszerűsége, ezt bizonyították sorra az utóbbi évek választásai.

2018.06.23

Utolsó esély

A végső győzelemre is esélye lett volna az ellenzéknek a parlamenti választáson, ha nem külön-külön, hanem egységesen indul a 2002 óta minden voksolást megnyerő vagy elcsaló kormányzó erővel szemben.

Válaszúton Törökország

Sorsdöntő választást tartanak vasárnap Törökországban. A tét óriási – talán ez az utolsó esély az erdogani diktatúra megszilárdításának megakadályozására.

2018.06.22

Sándor bátyánk

Általános iskolásként találkoztam először Kányádi Sándorral. Akkoriban a Napsugár szerkesztőjeként járta az erdélyi településeket, s mesélt, szavalt, úgy ahogyan csak ő tudott

2018.05.30

Válság és baloldali agónia Romániában

Alig 17 hónappal a választások után már a harmadik román kormányt fenyegeti a bukás. A baloldali koalíció belső ellentétek miatt veszítette el parlamenti többségét.

2018.05.22

Rómán Brüsszel aggódó szeme

Még várni kell az új olasz kormány beiktatására, Sergio Mattarella államfő ugyanis tovább konzultál a koalíciós pártokkal. Az államfő garanciát vár az ország nemzetközi vállalásainak tiszteletben tartására.

2018.05.18

Feszültség Izrael és az ENSZ között

Keresetlen szavakkal bírálta az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosi Hivatalát az izraeli védelmi miniszter, miután a hivatal szerdai állásfoglalásában nem tartotta jogosnak, hogy az izraeli katonák palesztin tüntetőkre lőttek hétfőn a Gázai övezetben.

2018.05.16

Putyin rávert Sztálinra is

Miklós cár, Hitler és Sztálin is tervezte a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-híd építését. Nekik nem sikerült, Putyinnak igen.

2018.05.13

Hatalmas tüntetések: Európát akarnak, nem diktatúrát

Sokan tartanak attól, hogy a lengyel kormány arra készül, hogy bebetonozza magát a hatalomba - így tízezrek vonultak utcára, hogy kiálljanak a szabadság és az EU mellett. Bukarestben szintén az Unió-ellenesség ellen protestáltak.

2018.05.11

Forr a Közel-Kelet

Újabb nyílt fegyveres konfliktus bontakozik ki a polgárháborús ország területén, ezúttal Izrael és Irán között. Hovatovább mindenki háborúzik mindenki ellen.

2018.05.10

Izraelben is dúl a sorosozás

Tizennégy napon belül el kell hagynia a zsidó államot a Human Right Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet igazgatójának, Omar Shakirnak, akit az Izrael ellenes bojkott támogatásával vádolnak.

2018.05.08

Inog Netanjahu kormánykoalíciója

Az izraeli liberális demokrácia bástyájának tartott Legfelsőbb Bíróság jogkörét korlátozná a Benjamin Netanjahu miniszterelnök mögött álló koalíció.

2018.05.03

Ráérzett az erejére a szlovák civil társadalom

Újabb tüntetések lesznek Szlovákiában a meggyilkolt újságíró, Jan Kuciak és jegyese tervezett esküvője apropóján. Fico kormánya megbukott, de az utcának ennyi már nem elég.

2018.05.02

Támadják az atomalkut

Titkos dokumentumok ezreivel próbálta igazolni Benjamin Netanjahu, hogy hazugságra épült a perzsa állammal kötött nukleáris megállapodás. Felszólította Trump elnököt, hozzon jó döntést május 12-én.

2018.04.26

Keveset hozott a voksvadászat

A látványos támogatáspolitika ellenére csökkent a határon túliak szavazókedve. Ezzel megdőlt a kilóra megvett külhoni választó mítosza. A „kudarc” átírhatja Orbán Viktor nemzetpolitikáját.

2018.04.23

Bosszúspirál Irakban

Miközben a terrorcsoport utolsó alvó sejtjeit támadja a hadsereg, a futószalagon folyó terrorista perekben IS-családtagokat is ítélnek halálra Irakban.

2018.04.19

Kivizsgálási színjáték Szíriában

Többnapos várakozás után állítólag elkezdődhet a helyszíni szakértői vizsgálat Dúmában a vegyifegyver használatról. Eddig furcsa véletlenek gátolták a tisztázást.

Trump szabadkereskedelmi pávatánca

Újra elegendő volt néhány nap Donald Trump amerikai elnök számára ahhoz, hogy adott kérdésben szögesen ellentétes álláspontot fogalmazzon meg.

2018.04.18

Háborús fenyegetés árnyékában a világ

Aggasztó, vagy legalábbis annak tűnő a geopolitikai helyzet. De kell-e attól tartani, hogy felforrósodik a hidegháború?

2018.04.13

Gázos ügyek Ukrajnában

A gazdasági nehézségekkel küzdő Ukrajna számára létfontosságú az orosz gáztranzit. Angela Merkel reménykeltő kijelentést tett az Északi Áramlat-2 ügyében.

2018.04.10

Román mintaállam szépséghibákkal

Mégiscsak létezett a titkosszolgálatok és igazságügyi szervek összefonódása Bukarestben. Vagyis, a térségben mintaként emlegetett román Korrupcióellenes Ügyészség nem épp jogállami eszközökkel küzdött a jogállamért.

2018.04.05

Mosolydiplomácia Ankarában

Zárt ajtók mögött egyeztettek az asztanai folyamat felelősei a szíriai helyzetről a török fővárosban. A kiadott közös nyilatkozat azt sugallja, nincs egyetértés a felek között.

2018.04.03

Erőszakspirál Gázában

A 2014-es gázai háború óta nem volt ennyi áldozatot követelő palesztin-izraeli összecsapás. A nemzetközi közösség figyelmeztet, a felek nem hátrálnak.

2018.03.23

Hősként ünneplik a gyilkosokat

A budapesti születésű, 26 évesen meggyilkolt Hirschberg Gábor minap szabadult gyilkosát több száz palesztin fogadta Kelet-Jeruzsálemben. Ott volt az elnök is.

2018.03.22

Olaszországban senkinek sem érdeke kormányozni

A március 4-i olasz választások előtt azért lehetett újra izgulni, hogy egy uniós alapító országban hatalomra juthatnak szélsőséges és szélsőjobb erők.

2018.03.20

Mindörökké

A sztálini korszakról szóló első könyvet olvasva azt hittem, hogy a szerző egyedi véleményével állok szemben.

Győzelem kis szépséghibákkal

Valós választási lehetőség hiányában szavazott Oroszország. Putyin legfőbb vágya, a 70 százalék fölötti részvétel azonban nem jött össze, de a kétharmados támogatottság igen.

2018.03.19

Elesett Afrin, győzött Erdogan

Bevonult a török hadsereg a hét hete ostromlott Afrinba. A szíriai kurdok elleni harcban Erdogan seregét szélsőséges iszlamisták segítik.

2018.03.17

Putyin utolsó nagy dobására készül

Elnökválasztást rendeznek vasárnap Oroszországban. Putyin megígérte, nem módosít alkotmányt a hatalom örökös megtartása érdekében. Győzelmét senki sem veszélyezteti.

2018.03.16

Szíria - Az érem másik oldala

Hét éve kezdődött a szíriai polgárháború, amely mára a modern kor legnagyobb humanitárius katasztrófájába torkollt.