2018.07.12

Atomerőmű-per: a kormány nem dőlhet hátra

A brit Hinkley Point C atomerőmű-beruházás állami támogatásának engedélyezése miatt Ausztria indított eljárást az Európai Bíróság előtt.

2018.07.10

Tehermentesítés

Ha versenyt hirdetnének, hogy mi volt a kormány legnagyobb lódítása migráció-ügyben, én arra a minapi orbáni mondatra szavaznék, amely szerint „Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére”.

Az EU is megpróbálja

Várhatóan 2020-ban kezdi meg a tevékenységét az Európai Ügyészség, amely az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények elkövetőivel szembeni nyomozás és vádhatósági eljárás lefolytatására szerveződik.

2018.07.06

Zsarolta-lak

Amikor Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár (elnézést kérünk tőle az összehasonlításért) tengelyt akasztott Orbán Viktorral, nem kapott szabad elvonulást.

2018.07.05

Lex bárki

Hálásak vagyunk Fónagy Jánosnak, a vagyonügyi minisztérium államtitkárának, aki a kormány legújabb ötletét (szakmai előélet és egyéb kritériumok nélkül bárkit kinevezhetnek az állami vagyon kezelőjévé) úgy indokolta a Parlamentben: az a cél, hogy „a legmagasabb szakmaiság alapján” választhassák ki a megfelelő embereket.

Orbán megismétli a nagy vízrendezési trükköt

Több mint kétmilliárd forintot kap Mészáros Lőrinc cége a Felcsút környéki Váli völgy vízrendezésére. 2001-ben ezt a feladatot 2,7 milliárd állami forintért egyszer már elvégezték.

2018.07.02

Címszerep

Ön szerint van lényegi különbség a „Kényszerítés miatt nyomoznak egy püspök ellen”, illetve a „Kényszerítés miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen egy ügyben, amelynek a gyanú szerint egy püspök a fő érintettje?

2018.07.01

Esti Fény nyerte a Magyar Derbyt

Két kihívással kellett megküzdeniük idén a Magyar Derby szervezőinek.

2018.06.29

Made in Iron

Az idei fesztivál fő attrakciója az angol Iron Maiden volt, a zenekar a viharos körülmények ellenére hibátlan koncertet csinált.

2018.06.21

Ál-állam

Képzeljük el, hogy Svédországban (Hollandiában, Dániában stb.) odasétál egy ismeretlen figura a helyi vállalkozóhoz, és azt mondja: „helóka, X

2018.06.11

Láncfűrésszel a Balaton körül

A fővárosiak számára már ismerős jelenségek kísérik a kormányközeli elit Balaton-parti térfoglalását és a térségbeli állami beruházásokat.

2018.05.31

Paks 2 - Vége a titkolózásnak

Első fokon győzött Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a magyar kormánnyal és a Roszatommal vívott jogi harcban: a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen úgy döntött, hogy a kabinetnek ki kell adnia a Paks II.

2018.05.09

Komposztálható söröspohár, ehető csomagolás

A műanyag hulladék hamarosan a világ – vagy legalábbis a világtengerek – első számú környezeti problémájává lép elő. A szakértők megoldásokat keresnek.

2018.04.23

Önveszély

Nincs veszélyesebb egy országra – jobboldali olvasóink kedvéért: egy nemzetre –, mint ha a kormánypárt szavazói között felülreprezentáltak az alacsonyan iskolázott, keveset kereső emberek.

2018.04.22

Paks 2 - Kiderült, mit titkol a kormány

Nem titkosak, mégsem ismerhetőek meg a paksi bővítés három megvalósítási megállapodásának részletei: a kormány feloldotta ugyan a legtöbb dokumentum minősítését, a betekintést azonban nem engedélyezi.

2018.04.12

Még keményebb uniós jelentés – Nyakunkon a 7-es cikkely szerinti eljárás

Némiképp még a Népszavában a múlt héten ismertetett tervezetnél is határozottabb hangú indítványban kötelezheti az Európai Parlament a Tanácsot az ún.

2018.03.05

Miért fáj nekik?

Megfigyelték már, milyen jól fest Soros György a kerítésszaggatós plakáton? És láttak mostanában egész alakos képet a miniszterelnökről? Lehetséges, hogy a bogárevés egészségesebb a kolbásznál? A választ mi sem tudjuk, de ha valakit inkább az érdekel, hogy valóban trendforduló volt-e a hódmezővásárhelyi választás, annak segíthetünk: nézze meg, hogyan teljesítettek a voksolás utáni napon a Mészáros-cégek, például a Konzum és az Opus részvényei – mintha az emberek nem ugyanazt a következtetést vonták volna le az eredményből, mint amit utána a fideszes elit kommunikált.

2018.02.21

Orbán Viktor és "Brüsszel" együtt magyarázkodhat

Nem csak a kormányt, az Európai Bizottságot is nehéz helyzetbe hozza a mind védhetetlenebbnek tűnő a tao-program.

2018.02.19

Taotitok - Orbán kis focit akar

Addig folyhatnak a százmilliárdok, amíg nem vagyunk tényezők Európában – erről állapodott meg a kormány Brüsszellel. A klientúrának és a kluboknak sem érdekük a javulás.

2018.02.16

Kalocsán is bunda volt Tiborczék lámpapályázata

A kalocsai önkormányzatnak küldött – lapunk birtokában lévő – OLAF-jelentés szerint a Bács-Kiskun megyei város vezetése is ugyanazt a trükköt dobta be, amit Szolnokról már ismerünk: az utolsó pillanatban megváltoztatták a pályázati kiírás feltételeit, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a Tiborcz-féle Elios drágább ajánlattal is nyerni tudjon.

2018.02.12

Fiatal volt, kellett a pénz

Az Orbán-rendszer haszonélvezői – rokonok, barátok, üzletfelek és nemzetközi szélhámosok – helyében én aggódnék, amikor a mesterük elérendő célként beszél az illiberális demokráciáról.

2018.02.08

OLAF-Elios: Szekszárd a leggyanúsabb

A tolnai megyeszékhely esetében az OLAF egy sokszereplős szervezett csalási modellt talált, amelyben minden résztvevő az Elios győzelmét szolgálta.

2018.01.29

Paks2: titkolják a magyar részvételt

Kemény feltétellel hagyta jóvá az Európai Bizottság, hogy az Orbán-kabinet tender nélkül szerződjön az orosz Roszatommal a paksi bővítésről: minden olyan munkára, ami nem a Roszatomé, átlátható nemzetközi tendert kell kiírni.

2018.01.22

Nemzeti tőkések

Történt egyszer, hogy a Közgép (akkoriban még a Fidesz pénztárcája) egyik rész-leányvállalata összeszólalkozott egy alvállalkozójával.

2018.01.08

Az állatkínzás napja

Sosem szerettem különösebben a Szilvesztert, de öt éve egyenesen utálom.

Római-parti mobilgát - Vissza a startvonalra

Érvénytelennek találta a Római-parti mobilgát tervezési munkálatainak közbeszerzés nélküli odaítélését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB).

2017.12.22

Paks 2 - Elindult a lekenyerezés

A papírformától eltérően nem egy orosz cég, hanem egy amerikai-francia konzorcium nyerte Paks 2. első komoly tenderét

2017.12.16

Mátrai Erőmű - Orosz árnyék Mészáros Lőrinc mögött

Orosz érdekeket képviselhet az energetikai nagybevásárlásban az első számú magyar oligarcha, Orbán Viktor miniszterelnök barátja.

2017.12.14

A hátországból nézve

A legfrissebb Eurobarométer-kutatás sajátos megvilágításba helyezi az Orbán-kormány és „Brüsszel” harcát.

2017.12.11

Dezinformációval az atomfelhő ellen

Átfogó dezinformációs kampányt indított a paksi bővítésben érdekelt Roszatom annak elkendőzésére, hogy milyen felelősség terheli a vállalatot az Európa fölött megjelent atomfelhő ügyében.

2017.12.09

Elhasalt a mobilgát-trükk

A sok éve húzódó mobilgát-projekt mindig akkor válik hirtelen sürgőssé, amikor valamilyen, a nyilvánosságot vagy a verseny tisztaságát biztosító szabályt kell megkerülni.

2017.11.30

Paks 2 - A kormány kezére csapott a Bizottság

Salátatörvényben elrejtve próbálta áthágni a nukleáris beruházások engedélyezésének szabályait a kormány.

2017.11.29

Mindennapi betevő

Igaza van a kultúránkat az idegenektől féltő kormánynak: annak az országnak, ahol Balog, Semjén, Harrach (a sor hosszan folytatható, egészen Orbán Viktorig) a keresztény, nincs szüksége pogányokra.

2017.11.28

Majakból jött a nukleáris felhő - A Roszatom tagad

Szeptember végén jelent meg az a sugárzó felhő Európa felett, amelynek a kibocsátója hivatalosan máig ismeretlen.

2017.11.27

Feddhetetlenek

Az is szép történet, hogy menekülnek az ügynökök a vigéc-minisztériumból (állítólag Szijjártó a jövő Lázárja, amiről a gyakorlott újságolvasónak az ingatlanhirdetésekben fel-felbukkanó „Pécel Rózsadombja” fordulat jut az eszébe).

2017.11.24

Nyerő lapot adtak Orbánék a Paks-perben az ellenfélnek

Kulcselem lehet a paksi bővítés állami támogatása ügyében az Európai Bíróság előtt induló perben az a dokumentumcsomag, amely egy másik (a bővítési tender elmaradása miatti) eljárásban keletkezett az Orbán-kormány és az Európai Bizottság tárgyalásairól.

2017.11.17

Most vitasd meg!

Bulgáriának van egy egymilliárd euróért kibetonozott munkagödre (by Roszatom), amiből soha nem lesz atomerőmű.

Azeri panama - A szálak a Fideszhez vezetnek

Jávor Benedek az uniós bankhatósághoz, az Átlátszó az ügyészséghez fordul az azerbajdzsáni pénzmosási botrány, illetve az ügy magyar vonatkozásai miatt.

2017.11.09

Zaklatás

Létezik egy népszerű nézet arról, hogy a közvélemény – olyan értelemben, ahogyan az elmúlt évszázadokban használtuk a fogalmat – megszűnt: a sajtó manipulált üzleti és politikai véleményeket közvetít, a Facebook (és általában a közösségi média) pedig az azonos nézeten lévők között képez csomópontokat, hatékonyan akadályozva az együttgondolkodást és a konszenzus kialakulását vitás helyzetekben.

2017.11.07

Magyar Bálna

Amikor még nem a többször is átadott, permanens felújításra szoruló Várkert Bazár volt a kormányzás szimbóluma, a jelenlegi kormánypárt szívesen tartotta jelentősebb összejöveteleit a hasonló jegyeket mutató (t.