2018.07.15

A meghekkelt kampány miatt emeltek vádat orosz kémek ellen

A vád szerint az orosz katonai felderítés megbízásából a Demokrata Párt ellen dolgoztak, így Danald Trump kampányát segítették. A Kreml tagad.

2018.07.14

Gyanakodva figyeli Európa Trump és Putyin kézfogását

Az ellenzéki demokraták és az európai szövetségesek is aggódnak, hogy nem tesz-e valamilyen meggondolatlan engedményt az amerikai elnök Helsinkiben az oroszoknak.

2018.07.11

Gyarmati komplexus

Az Egyesült Királyság gyarmattá válásának a rémképe gyötri Boris Johnsont, ezért lemondott a brit külügyminiszteri posztról.

2018.07.10

"Túszul ejtett alkotmány": évtizedes jobbratolódást hozhat Trump döntése

Donald Trump az erősen konzervatív Brett Kavanaugh bírót jelölte az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróság új tagjának.

2018.07.09

Trump főműsoridőben állítja át a Legfelsőbb Bíróságot

Az Egyesült Államok legfontosabb igazságügyi testülete már most is inkább konzervatív, de most az elnök új tagot jelölhet, és nem is habozik, masszívan és hosszú időre átformálja a bíróságot.

2018.07.08

Kötélhúzás Phenjannal

Maradnak a szankciók mindaddig, amíg Észak-Korea végre nem hajtja a megígért teljes nukleáris leszerelést – mondja az amerikai külügyminiszter.

2018.07.07

Trump-Putyin alkutól tartanak, Merkel orosz fenyegetésről beszél

Reális veszélyként látják Németországban, hogy az amerikai elnök az európai szövetségesek feje felett megegyezik valamiről az orosz államfővel.

2018.07.06

Megkezdődött a vámháború, amelyben talán senki nem nyer

Nem csak a kínai kormány, de az ázsiai országban működő amerikai cégek is bírálják Donald Trump különvámjait.

2018.07.05

Trump lerohanta volna Venezuelát

Az ötlet állítólag a Fehér Házban, a kolumbiai elnökkel folytatott beszélgetésen és az ENSZ-Közgyűlésen is elhangzott, mielőtt azt feladta volna az elnök.

Második olvasat

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága most tartotta időszerűnek közzétenni megállapításait azokkal az értesülésekkel kapcsolatban, amelyek arról szólnak, hogy miként próbált Oroszország beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

Magyar vétóra készülhet a NATO, Washington egyezkedne

Orbán Viktor meg akarja akadályozni Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalás elfogadását az atlanti szövetség jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóján – írja az ukrán sajtó.

2018.07.04

Megint Soros

Nem szükséges hozzá több évtizedes diplomáciai rutin, így a mostani magyar külügyi csúcsvezetés is megértheti: ha a frissen érkezett amerikai nagykövet szinte még ki sem csomagol, hanem az az első dolga, hogy ellátogasson a Közép-európai Egyetemre, majd úgy nyilatkozzon, hogy azt szeretné, ha a CEU Budapesten maradna, akkor sejthető, hogy az Egyesült Államok kormányzata számára a nagykövetet fogadó országgal való kapcsolattartás szempontjából van valamelyes jelentősége ennek a kérdésnek.

2018.07.01

Ausztriára vár, hogy megoldja, ami eddig senkinek nem sikerült

Bulgáriától Ausztria vette át vasárnap az Európai Unió féléves rotációban betöltött elnökségi feladatait. Nem lesz egyszerű dolguk, legalább három kérdésben is komoly nézeteltéréseket kell elsimítani.

Bicepszmutogató politikus váltaná Junckert

Jövőre mindenképp új ember kerül az Európai Bizottság élére, így máris megindult az utódkeresés, illetve önjelöltek is akadnak. Közben arról is vita van, hogy ki nevezheti meg az új EB-elnököt.

2018.06.30

Maradnak a Moszkvát sújtó büntetőszankciók

BRÜSSZEL Újabb fél évvel meghosszabbítja az EU az Ukrajna destabilizálása miatt Oroszországgal szemben elrendelt büntető intézkedések hatályát.

2018.06.28

Megvan a Putyin-Trump találka időpontja

Amint az már sejthető volt, Helsinkiben tárgyal az orosz és az amerikai elnök. Vlagyimir Putyin és Donald Trump július 16-án találkozik a finn fővárosban.

2018.06.27

Felfordulás a szamár pártjában

Alaposan felbolygatta a kedélyeket az amerikai Demokrata Pártban az egyik vezető törvényhozójuk előválasztási kudarca, ami nem csupán a nemzedékváltás, hanem a több pragmatizmus iránti igényt is jelzi.

2018.06.21

Amerika megmutatta - Trump visszakozni kényszerült

Rendeletben állította le Donald Trump amerikai elnök azt a hatósági gyakorlatot, hogy az illegális bevándorló szülőktől elválasztják a gyermekeiket.

2018.06.11

Elrejthetik a bombagyárakat

Kimunkált békeszerződést nem, de szándéknyilatkozatot akár eredményezhet az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, amitől Trump Nobel-díjat remél.

2018.06.04

Kína nem fél a kereskedelmi háborútól

Peking figyelmeztette Washingtont, hogy sutba dobja az eddig létrejött elvi egyetértést, ha az amerikaiak érvényesítik vele szemben a kilátásba helyezett vámelőírásokat.

2018.06.01

Kitört a nagy vámháború

Hiába tárgyaltak európai és amerikai megbízottak az idővel versenyt futva a kereskedelmi háború elhárításáról, Washington bekeményített.

2018.05.31

Kijev a gázárakról alkudozik

A reformok talán legfontosabb teendője most az integrációra törekvő Ukrajnában a korrupcióellenes bíróság létrehozása lenne, de ez szuverenitási kérdés is.

2018.05.29

Moszkvának szóló üzenet

Orosz politikai befolyásra utalhat a kijevi külügyi tárca szerint az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos makacs magyar ellenkezés.

2018.05.22

A Trump fiú zűrös esete

Hiába remélt hasznos információkat egy orosz ügyvédnőtől még az elnökválasztási kampány alatt az ifjú Donald Trump, aki szerint apja semmiről nem tudott.

2018.05.14

Szent város, forrongó közegben

Ma avatják fel az Egyesült Államok Jeruzsálembe áthelyezett nagykövetségét, miközben palesztinok tízezreinek a tiltakozása várható Izrael és a gázai övezet határán.

2018.05.10

Trump szinte mindenki ellen

Világszerte elutasítást váltott ki az amerikai elnök bejelentése, hogy az Egyesült Államok kilép az Iránnal kötött megállapodásból, és hogy Washington visszaállítja a Teherán elleni büntető intézkedéseket.

2018.04.27

Más nyelven beszél Európa és az Egyesült Államok

Egyre nehezebben tudnak szót érteni az európai politikusok a mostani amerikai vezetéssel, pedig a kihívások, amelyekkel az Atlanti-óceán két partján szembe kell nézni, nagyrészt közösek.

2018.04.23

Magyarország a NATO gyenge láncszeme

„Nem értem, hogyan tűrhetik ezt a magyarok – mondja lapunknak Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium volt helyettes államtitkára.

2018.04.17

Az FBI volt igazgatója beolvasott Trumpnak

Donald Trump erkölcsileg alkalmatlan arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen – állítja a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója.

2018.04.15

Megtorolta a Nyugat a vegyi támadást

Visszafogottságra int az ENSZ-főtitkár, miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország csapást mért szír célpontokra, válaszul a dúmai vegyi támadásra.

2018.04.11

Házkutatás Trump ügyvédjénél

Amerikai szövetségi nyomozók házkutatást tartottak Donald Trump elnök magánügyvédjének irodájában, valamint abban a szállodai szobában, ahol Michael Cohen ügyvéd átmenetileg, saját házának felújítása alatt tartózkodik.

2018.04.09

Donald Trump fellázadt saját hivatalvezetője ellen

Donald Trump amerikai elnök az utóbbi hetekben látványosan mellőzi John Kellyt, a fehér házi stáb vezetőjét, bár rendre dicséri munkáját.

2018.03.27

Megtorlástól tartott, ám kipakolt a szőke ciklon

A Stormy Daniels néven ismert pornószínésznő azt állítja, korábban félelemből hallgatott Donald Trumppal volt afférjáról.

2018.03.26

Kína megvédi érdekeit

Megüzente Peking a kínai termékeket pótlólagos vámmal fenyegető Egyesült Államoknak, hogy meg fogja védeni saját érdekeit.

2018.03.25

A Föld órája - Kihunytak a fények

A sydney-i operaház, a hongkongi felhőkarcolók, a moszkvai Kreml és a párizsi Eiffel-torony után az amerikai kontinensen is kihunytak a fények a 11.

2018.03.21

A kém, aki a kormánynak dolgozik

Ha az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség alkalmazottját valaki gyanútlanul megkérdezi, mi a foglalkozása, a szabályzat szerinti válasz – hacsak nem valamilyen fedőállást kell említeni -, az, hogy „a kormánynak dolgozom”.

2018.03.19

Parancsra

A nürnbergi per vádlottai közül többen azzal védekeztek, hogy „parancsra tettem”.

Senki sincs biztonságban a Fehér Házban

Hullanak a fejek, és további személycserék terveiről suttognak a Fehér Házban, bár hivatalosan semmi ilyesmi nincs napirenden.

2018.03.12

Peking visszaszól Trumpnak

Katasztrofális következményekkel járna nem csupán Kínára és az Egyesült Államokra, hanem az egész világra nézve, ha kereskedelmi háború robbanna ki – figyelmeztetett a kínai kereskedelmi miniszter.