Az éhhalálba kergetik a menekülteket Balassagyarmaton

Publikálás dátuma
2013.10.16 21:20
Menekülttábor (képünk illusztráció) FOTÓ: Bielik István
Nagyjából 70-80 embernek kell elhagynia a balassagyarmati menekülttábort a közeljövőben úgy, hogy nem vállalhatnak munkát, sőt még csak Nógrád megye határát sem léphetik át - értesült lapunk. Aki nem megy magától, azt rendőrrel vitetik el, hiába könyörögnek, hogy nem akarnak éhen halni. Az éhhalálra minden esély megvan, ugyanis TAJ-szám hiányában a hajléktalanoknak szánt segítséget sem vehetik igénybe. Egy terhes szomáliai nőt is utcára tehetnek. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is elismerte a problémát.

"Lényegében hajléktalanságra kényszerítik a menedékkérők egy jelentős csoportját - foglalta össze lapunknak Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője azt az abszurd helyzetet, hogy rövid időn belül úgy ereszthetik szélnek a balassagyarmati közösségi szállás lakóit, hogy azok ellátást nem kapnak, viszont munkát sem vállalhatnak Magyarországon.

Szeptemberben ugyanis megváltozott a menedékjogi szabályozás, és a korábbi 18 helyett már csak két hónapig élhet valaki közösségi szálláson. Munkát pedig csak az vállalhat, aki kapott valamilyen védelmi (például menekült-) státuszt, viszont a balassagyarmati menekülttábor nagyjából 70-80 lakója közül senki nem volt ilyen szerencsés.

Ám nem elég, hogy nem kapnak szállást, és legális jövedelmük sem lehet, azt sem engedik meg nekik, hogy elhagyják Nógrád megyét. Amint lejár a két hónap, a kötelező tartózkodási helyüknek jobb híján a megyét jelöli ki a BÁH, így amíg nem utasítják ki őket az országból, vagy végül nem kapják meg a menekültstátuszt, csak a megyehatárokon belül tartózkodhatnak legálisan.

"Ez egy teljesen új helyzet, nem tudjuk, hogy mi fog velük történni. A BÁH feladata megoldást találni a balassagyarmati szállásról kitett menedékkérők hajléktalanságának megelőzésére. Addig csak abban reménykedhetünk, hogy kapnak valamilyen karitatív segítséget, például valamelyik egyháztól" - fűzte tovább Gyulai Gábor, rögzítve: ezek az emberek a hajléktalanellátó-rendszer szolgáltatásait sem vehetik igénybe, mert nincs TAJ-számuk.

A Balassagyarmaton élő menekültek közül eddig körülbelül húszan kértek jogi segítséget az érdekvédő szervezettől, és már rendőröket is hívtak a szállásra, mert aki nem akarja elhagyni a tábort, azt egyszerűen elvitetik. Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje lapunknak elmondta, az egyik érintett egy terhes szomáliai nő, akinek az élettársa jelenleg Svájcban tartózkodik.

Történetük tragikus, de sajnos általánosnak mondható: külön indultak útnak Nyugat-Európa felé, ám csak a férfi járt szerencsével, a huszonéves nőt elfogták a magyar határon. Az asszony menedékkérelmet nyújtott be, hogy ne utasítsák ki egyből Magyarországról, később azonban megszökött a menekülttáborból, és Svájcnak vette az irányt, ahol összesen néhány hónapot töltött illegálisan.

Onnan toloncolták vissza Magyarországra, mert a nemzetközi egyezmények értelmében annak az országnak kell elbírálnia az ügyét, ahol először folyamodott menedékért. A nemzetközi kálvária legszörnyűbb állomása azonban még csak most következhet: október 31-én utcára teszik születendő gyermekével.

Ugyanebben a helyzetben van egy szintén huszonéves eritreai lány, neki is csak két hete maradt, hogy találjon valami szállást Nógrád megyében.

A menedékkérők tanácstalanok, olyan is van, aki például a debreceni menekülttáborba akar szökni a barátaihoz, mert nincs hová mennie, és másokat nem ismer; ez a döntés azonban nyilvánvalóan értelmetlen, mert nemhogy nem maradhat az ismerőseivel, de még azért is felelősségre vonják, hogy elhagyta a kötelező tartózkodási helyét.

Megkerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is, hogyan próbálják orvosolni a problémát, illetve hogy milyen ellátást tudnak biztosítani azoknak a menekülteknek, akiknek a két hónap lejártával el kell hagyniuk a szállást.

Válaszukban azonban lényegében csak elismerték a problémát, amit egy logikai hibával is megfejeltek. Azt írják: "tekintettel arra, hogy a 2013. szeptember 1-jén hatályba lépett jogi szabályozás a nemzetközi védelem alatt állók esetében két hónapra csökkent a befogadó állomáson történő tartózkodás lehetősége, ezért indokolt a befogadottak és a kitoloncolás végrehajtására várók esetében is a közösségi szálláson történő tartózkodási hely kijelölésének időtartamát két hónapra csökkenteni."

Tehát azért indokolt, hogy a menedékkérők csupán két hónapig tartózkodhatnak a közösségi szállásokon, mert a törvényt így módosították; kérdés, hogy ezzel a logikai bravúrral jól fognak-e lakni azok, akiket a közösségi szállóról majd rendőrökkel dobatnak utcára.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14