MSZP: 7,5 milliót "sikított" a Fidesz embere, mondjon tán le!

Tatabánya jelenlegi fideszes alpolgármestere, Bereznai Csaba bűnösségét állapította meg jogerősen a Veszprémi Törvényszék hűtlen kezelés kísérlete miatt. Bereznai nyolc éve – a tatabányai Fidesz-frakcióvezetője volt – másfél év alatt 7,5 millió forintot utalt az általa elnökölt Majki Népfőiskola Társaság számlájáról két biztosítónak. Az életbiztosítások kedvezményezettje ő és a felesége volt. A rendőrség akkor vádemeléssel zárta le a nyomozást. A hosszú évekig tartó ügyben a Fidesz próbálta „tisztára mosni a szennyest“, ám a mostani jogerős döntés végül megállapította a hűtlen kezelés kísérletét.

Bereznai Csaba akkoriban a Majki Népfőiskolai Társaság vezetői tisztségét is betöltötte, emlékeztet az MSZP tatabányai szervezete. A civil pénzek körül is „tett-vett“, súlyos milliókról döntöttek a civil támogatások odaítélése során. Ezzel kapcsolatban többször felmerült: olyan civil szervezetek szerepeltek rendszeresen a nyertesek listáján, amelyek szorosan köthetők Bereznaihoz. A fideszes politikus kikérte magának a gyanusítgatásokat, az esetek többségében arra hivatkozott, hogy ő nem vett részt a szavazásban... Ezzel párhuzamosan pattant ki az a botrány, amelyben most jogerősen ítélet született. 

Emlékeztetőül: a megyei főügyészség csoportvezető ügyésze az ügy kapcsán akkor elmondta: a Majki Népfőiskolai Társaság volt elnökét egy rendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség. A gyanú szerint 2005 szeptemberében életbiztosítást kötött 5, illetve 20 évre, amelynek kedvezményezettje a felesége volt. A nyomozók szerint 2005 szeptembere és 2006 októbere között 7,5 millió forintot utalt át a népfőiskolai társaság számlájáról a biztosítónak. Mivel a rendőrség úgy ítélte meg, hogy ezek az ügyletek nem voltak összeegyeztethetőek a népfőiskola alapszabály szerinti tevékenységével, ezért vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást. A sok-sok éve húzódó ügyben a sikkasztás gyanúja változott hűtlen kezelés kísérletére.

Szakértők is nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, elmondták: a biztosításhoz adókedvezmények kapcsolódnak, s az ilyenkor a biztosítottat illeti. Azt viszont adatvédelmi okokból nem lehet megtudni, hogy az adókedvezményt kinek írták jóvá. Ez azóta is a „levegőben lóg“, nyitott kérdés marad: Bereznai élt e valamilyen formában az adókedvezmény lehetőségével?
A botrány kezdetén a Fidesz „természetesen“ felháborodott, s mint manapság is, nemtelen támadást látott a dolgok mögött, s ennek mozgatórugója ki más lehetett szerintük, mint a szocialisták. Bereznai bejelentette: haladéktalanul jogi lépéseket tesz az őt ért rágalmak miatt. Schmidt Csaba jelenlegi fideszes polgármester abban az időben alpolgármesterként „szolgálta“ pártját, és azonnal védelmébe vette frakcióvezetőjét, majd igaztalanul betámadta a szocialistákat a következőkkel: "a Szociális Népszavazáson elszenvedett elsöprő vereség és a sorozatosan büntetőügyekbe keveredő szocialista politikusok miatt a pártban uralkodó pánikot és káoszt úgy akarják csillapítani, hogy szánalmas módon próbálják meg lejáratni helyi ellenfeleiket“.

Az igazságszolgáltatás most írta felül, cáfolta meg a Fidesz, Schmidt Csaba vádjait, amelyekkel másokat próbáltak besározni. A vádaskodások az ő fejükre hulltak most vissza. Fideszes politikusok kerülnek sorozatosan büntetőügyekbe országszerte. Van ahol egy szegény vak komondor kutyával próbálták elvitetni a balhét. Budapesten, Zuglóban pedig 100 milliós kenőpénzek kapcsán már a fideszes párttársak marják egymást. Tatabánya sem maradt ki a sorból, miután Bereznait jogerősen marasztalta el a bíróság hűtlen kezelés kísérlete miatt.

A helyi fideszeseknek egy lehetőségük maradt: ahogyan a botrány kezdetén, úgy most is egy közleménnyel illene fordulni a tatabányaiakhoz. Ebben elismerni, hogy igaztalanul vádolták az MSZP-t. Valamint elhatárolódni Bereznai Csabától, egyben kezdeményezni, hogy egy hűtlen kezelés kísérletében elmarasztalt alpolgármester távozzon a közgyűlésből. Bereznai Csabának pedig ki kell állni a tatabányaiak elé, és beismerni a hűtlen kezelés kísérletét. Ám Bereznai hallgat. És persze a Magyar Szocialista Párt szerint Bereznai Csabának távoznia kell a tatabányai közéletből, mivel városunk tisztességes polgárait nem képviselheti egy olyan ember, akinek esetében a bíróság jogerősen megállapította, hogy bűncselekményt követett el.

Szerző

Fekete férfiakat ábrázoló plakáttal szállt be az EP-kampányba a hegyfalui plébános

Publikálás dátuma
2019.02.22 09:36

Fotó: Nyugat.hu
A Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít a szórólap.
Tavaly nyáron kivégzéssel fenyegette a hegyfalui plébános, Dóka Ferenc azokat, akik eldobják a csikket a Mária-szobor előtt – ezt bevallottan viccnek szánta. Most a Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít egy plakát, ami választásra ösztönöz – írja a Nyugat.hu. A zárt szekrényben elhelyezett szórólapon az olvasható, hogy „tessék választani”, és két döntési lehetőséget kínálnak fel. Az egyiken Emmanuel Macron francia elnök áll két fekete férfi társaságában és mellette dühös, rosszalló fej látható, míg alatta mosolygó turisták tartanak egy keresztet és a fotó mellett egy szívecske van. Dóka Ferenc az RTL Klub híradójának azt mondta: az EP-választás kampányához kapcsolódva tette ki a plakátot. Szerinte nincs abban rasszizmus, hogy az egyik választási lehetőségként színes bőrű férfiakat tett a szórólapra, még úgy sem, hogy a képek melletti jelképekkel egyértelműen megüzeni, mi kívánatos és mi nem. A keresztet tartó turisták helyén korábban Orbán Viktor volt látható az unokájával, ezt azonban több hívő is kifogásolta, ezért Dóka Ferenc lecserélte a képet.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.