Az elítélt Berlusconi nem kér elnöki kegyelmet

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi védőügyvédje szerdán bejelentette, a volt olasz kormányfő végleg lemondott arról, hogy kegyelmet kérjen a köztársasági elnöktől a rá kiszabott büntetés elengedésére.

Franco Coppi ügyvéd a milánói bíróságon újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, "végleg lehanyatlott a kegyelemkérés lehetősége".

A semmítőszék által augusztus elsején egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Silvio Berlusconi kezdettől fogva kizárta, hogy Giorgio Napolitano államfőhöz forduljon kegyelemért. Berlusconi, aki jelenleg a Szabadság Népe (PdL) párt elnöke, azt hangoztatta, hogy ez bűnösségének elismerését jelentette volna, miközben ő mindig is ártatlannak, a bíróság által üldözött áldozatnak vallotta magát az adócsalás vádjával szemben.

Az utóbbi hónapokban azonban többször felröppent annak a híre, hogy Berlusconi gyermekei fordultak a köztársasági elnökhöz. Erről utoljára november 8-án nyilatkozott Marcello Dell'Utri PdL-politikus, Berlusconi jobbkeze. Franco Coppi most végleg kizárta, hogy Berlusconi kegyelmet kérhetne az olasz parlamentből való esetleges kizárása előtt, amelyről a római szenátus november 27-én tart nyílt szavazást.

Ezt megelőzően november 16-án a PdL országos tanácsa ül össze. A párt 800 küldötte Silvio Berlusconi október 25-i bejelentéséről szavaz, miszerint a 2009-ben alapított PdL befejezi tevékenységét, s a párt nevében és céljaiban is visszatér az 1994-ben indított Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) mozgalomhoz.

A PdL tanácskozása válasz elé állítja a párt azon csoportját, amely Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel az élen október 2-án - Berlusconi utasításának ellentmondva - bizalmat szavazott az Enrico Letta vezette nagykoalíciós kormánynak. A szakadárok vagy Berlusconi mögé sorakoznak fel, vagy vélhetően kiválnak a pártból.

Az Alfano vezette szárnyhoz tartozó Fabrizio Cicchitto, a PdL volt képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nem tudja, hogy a PdL kormánypárti tábora egyáltalán részt vesz-e a szombati találkozón. Ez azonban azonnali pártszakadást jelentene.
Berlusconi és Alfano között szerda este újabb egyeztetés kezdődött a PdL sorsáról.

Szerző

Egy magyar segít megtalálni a tájfunban eltűnt másik magyart

Publikálás dátuma
2013.11.13. 20:25
Tacloban, Fülöp-szigetek. Fotó Kevin Frayer/Getty Images.
A konzuli szolgálatnak nincs újabb információja a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar állampolgárokról, jelentkezett viszont egy ott élő magyar, és felajánlotta a segítségét, nyelv- és helyismeretét - közölte a Külügyminisztérium.

Egy magyar állampolgárról, egy 28 éves férfiról tudnak, aki a tájfun idején a katasztrófa által leginkább érintett Leyte szigetén tartózkodott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni. Emellett két olyan ember szerepel a konzuli szolgálat adatbázisában, aki jelezte, hogy a Fülöp-szigetekre látogat, fel is vették a kapcsolatot a megadott személyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

A Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országba a jakartai magyar nagykövetet akkreditálták, így attól a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának. 

A jakartai nagykövetséget megkereste egy Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar állampolgár, aki biztonságban van, és érdeklődött, hogy miként segíthetne a nyelv- és helyismeretével. A külképviselet tájékoztatta arról, hogy mely magyar segélyszervezetek munkatársai utaztak ki az országba, megadta az elérhetőségüket, éa javasolva, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

A Baptista Szeretetszolgálat 52 órás utazás és várakozás után kedd éjszaka a Fülöp-szigeteki Taclobanba érkezett és munkába állt a szervezet humanitárius csoportja, hogy segítsen a tájfun túlélőinek. A baptisták ötezer dollár értékű segélyszállítmányt vittek magukkal, amely ivóvízből, élelmiszerből és egy generátorból áll. Egy munkatársuk a tervek alapján elindul a helyi partnerekkel a korábban eltűnt magyar fiatalember utolsó ismert lakhelyére.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben megerősítették, hogy nem javasolják az utazást az ország középső részére, ahol a tájfun lesújtott. Repülőterek semmisültek meg, a telekommunikációs szolgáltatás továbbra is akadozik, a leginkább érintett tartományokban nincs áram. A jelentős mennyiségű törmelék és hulladék miatt több terület megközelíthetetlen. Nincs elég ivóvíz és élelem, fosztogatók járják az utcákat, az emberek élelem után kutatnak. 

A Fülöp-szigeteken 2275-re nőtt a Haiyan tájfun halottainak száma. Az ENSZ szerint minden idők egyik legerősebb vihara több mint 11 millió embert érintett, és 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Szerző

Magára zárta a sporttáskát, majd meghalt (?)

Publikálás dátuma
2013.11.13. 20:09
A brit hírszerzés, az MI6 épülete Londonban. Fotó: Stuart C. Wilson, Getty Images.
Valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a brit hírszerzés (MI6) bizarr körülmények között három éve elhunyt egyik kémje, akinek ruhátlan holttestét egy sporttáskába zárva találták meg - közölte a Scotland Yard.

Gareth Williams már oszlásnak indult maradványaira 2010 augusztusában bukkantak rá londoni lakásának üres fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams korábban a brit kormány elektronikus lehallgató ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, majd az MI6 kötelékébe került át.

A rendkívüli feltűnést keltő ügyben elvégzett, tavaly lezárult halottkémi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a 31 éves korában meghalt ügynököt valószínűleg megölték, bár annak idején a brit belügyminisztérium halottkémi jelentése hangsúlyozta, hogy a halál okát nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani. A Scotland Yard saját, háromévi vizsgálatának eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján bejelentette: a bizonyítékok újraértékelése alapján most már az tűnik valószínűnek, hogy Williams halálának idején más személy nem volt jelen a lakásban. Martin Hewitt, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese a tájékoztatón kijelentette: a "legnagyobb valószínűséggel" valamilyen baleset történhetett.

Hewitt elismerte ugyanakkor, hogy a bizonyítékok továbbra is "nagyon hézagosak" és egymásnak több ponton ellentmondanak, számos kérdés pedig továbbra is megválaszolatlan, köztük az, hogy az MI6-ügynök miként került a lezárt táskába. A rendőrtiszt "elméletileg lehetségesnek" nevezte, hogy Williams belülről magára zárta a sporttáskát. Hangsúlyozta ugyanakkor: nincsenek bizonyítékok arra, hogy a néhai kém öngyilkosságot akart volna elkövetni, sem arra, hogy halála összefüggésben állt volna munkájával. Hewitt kijelentette: a Scotland Yard végkövetkeztetése szerint "tragikus, magyarázat nélküli halálesetről" van szó. 

A rendőrség tájékoztatója után Williams családja közleményben adott hangot csalódottságának. A nyilatkozat szerint a család az eddig ismert tények alapján az emberölést valószínűsítő tavalyi halottkémi jelentést tartja hitelesnek. A BBC belügyi szakelemzőjének szerdai kommentárja szerint a Scotland Yard vizsgálati eredménye jó eséllyel azokat a spekulációkat erősíti majd, amelyek szerint a brit hírszerző szolgálatok valamit el akarnak tussolni a teljes rejtély övezte ügyben.

Szerző