Külföldi tojásokat vontak ki a forgalomból

Külföldi eredetű, étkezési célra alkalmatlan tojásokat vont ki a forgalomból a napokban a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kecskeméten – tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása alapján november elején, a szállítmány célállomásán tartott hatósági ellenőrzéskor bukkantak a 136 080 darab - mintegy 7,3 tonna - tojásra.

Az Euroovo Kft. kecskeméti raktárában tartott ellenőrzéskor kiderült: az ott tárolt tojás nyomon követhetősége nem biztosított, ráadásul a több mint 10 napos áru már Magyarországra szállításakor alkalmatlan volt étkezési tojásként való csomagolásra.
A tojótelepi regisztrációs szám lengyel eredetet mutatott, azonban ilyen jelzés a kísérő iratokon nem szerepelt. A helyszíni vizsgálatból az is kiderült, hogy a cég elmulasztotta az első betárolási hely, valamint a külföldről behozott tojás bejelentését, így az importra vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság elrendelte a tojás forgalomból való kivonását, így ezek a termékek már nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A szállítmányt az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ártalmatlanítja, vagy az illetékes hatóság felügyelete mellett ipari – azaz nem étkezési, vagy takarmányozási - célra dolgozzák fel - hangsúlyozza a közlemény.
Az érintett vállalkozás élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra is számíthat, melynek pontos összegét később állapítják meg – olvasható a VM tájékoztatójában.

Szerző

Devizahitelesek: Még sokáig nem lesz megoldás, a kormány a kúriára mutogat

Publikálás dátuma
2013.11.19. 13:19
Fotó: K2 PRESS
A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében - közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva kedden Budapesten.

 A tárcavezető azt követően nyilatkozott erről, hogy a minisztérium épületében kerekasztal-megbeszélést tartottak a témáról a Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Legfőbb Ügyészség vezetőinek, illetve képviselőinek részvételével.

Navracsics azt is mondta, hogy nem akarja sürgetni a bíróságokat, de december elejére születhet meg a devizahiteles probléma egyes kérdéseit rendező minisztériumi javaslat, és a törvénynek még ebben a ciklusban meg kell születnie 

Navracsics Tibor elmondta, hogy általában a fogyasztási szerződésekkel kapcsolatos illetékességi szabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslat már a parlamentben van, december elejére pedig döntés várható az ügyvédi és a közjegyzői kamarák végrehajtási kérdésekkel kapcsolatos javaslatairól.

A miniszter szerint alapvető kérdés a devizahiteles szerződések érvényessége, az egyoldalú kamatváltoztatás, illetve az árfolyamrés egységes megítélése.

Szerző

Elektronikusan is megrendelhetők az online pénztárgépek

Elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelhetők az online pénztárgépek - közölte kedden az MTI-vel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az e célra kialakított internetes felületen.

A közleményben a NAV kifejti: elméletileg már minden átállásra kötelezett vállalkozásnak meg kellett rendelnie az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, és ezt az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi. Vannak azonban olyan üzletek, cégek, amelyek nem megfelelő gépet rendeltek vagy egyszerűen elmulasztották a megrendelést.
Számukra gyors segítség, hogy a NAV honlapjáról is elérhető magyarorszag.hu portálon megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelő pénztárgépet rendelhetnek. A megrendelési felület elérési útvonala: http://www.nav.gov.hu/data/cms307838/Megrendelesi_felulet.pdf

Annak, aki már rendelkezik 2013. november 16. előtt megkötött szerződéssel (megrendeléssel), két dolgot feltétlenül ellenőriznie kell - hívja fel a figyelmet a NAV. Egyrészt, hogy a megrendelés, szerződés érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e, másrészt, hogy a megrendelést, illetve a szerződést a forgalmazó visszaigazolta-e.

Ha a megrendelést, illetve a szerződést még nem igazolták vissza, és a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte a megrendelő, kérnie kell a pénztárgép eladójától egy olyan igazolást, amely arról szól, hogy a szerződést, megrendelést továbbította a forgalmazóhoz. Ezen a dokumentumon a forgalmazó visszaigazolásának is szerepelnie kell. Ezt az igazolást az eladónak 2013. november 25-ig kell kiadnia. Ha valaki a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, úgy a forgalmazónak kell a szerződést, megrendelést visszaigazolni, szintén legkésőbb 2013. november 25-ig.

Fontos, hogy a két feltételnek együttesen kell teljesülnie, tehát nem elég, hogy a megrendelés visszaigazolták, szükséges az is, hogy az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozzon.
Továbbra is szükséges feltétel, hogy az adózó üzembe helyezési kóddal rendelkezzen, amelyet a PTGREG adatlap kitöltésével igényelhetett a NAV-tól.

Minden megrendelés nyomon követhető, mivel az adatokat a forgalmazóknak kötelező továbbítaniuk a NAV-hoz. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, hogy mely adózók nem rendeltek még a jogszabályi előírásoknak megfelelő pénztárgépet.
A NAV ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azon adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket - olvasható a közleményben.

Szerző