Kamuvideó jobbról

Publikálás dátuma
2013.11.27. 06:05
Takács István szövetséget szeretne kötni a különböző pártok képviselőivel Fót érdekében FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Semmi kompromittáló nincs a Jobbik "leleplező" videójában, mégis feljelentést tettek; a párt és Bartos Sándor függetlenként indult polgármesterjelölt a választási eredmény megsemmisítését és új választást szeretne elérni Fóton. A Jobbik által szavazószállítás gyanújába kevert dunakeszi szocialista képviselő viszont tudatta, hogy a bemutatott jármű évek óta nem az övé, és a választás napján nem is tartózkodott Fóton. Közben büntetőeljárást kezdeményezett választási csalás gyanúja miatt a helyi MSZP. A választási bizottság ugyanis egy szavazónál előre kitöltött, lepecsételt szavazólapokat talált.

Elkészült a feljelentés a fóti láncszavazás gyanújával kapcsolatban. Az MSZP szeretné, ha rendőrségi nyomozás tisztázná, történt-e bűncselekmény - választási csalás - a vasárnapi voksolás során. Mint arról a Népszava elsőként beszámolt, amikor mozgóurnát vittek az egyik szavazóhoz, egy beteg, idős asszonyhoz, aki nem tudott elmenni választani, lakásában egy borítékot láttak az asztalon. Kiderült: benne két, már lepecsételt, és előre beikszelt szavazólap volt. Egyiken Földi Pál, a Fidesz-KDNP által támogatott CÖF-ös polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos Sándor István neve mellett volt az iksz. Nyilvánvaló, hogy a borítékot a szavazókörből titokban vitte el valaki, ami láncszavazás gyanúját veti fel. Az esetről egyébként jegyzőkönyv készült.

Ám a helyi választási bizottság csak a szavazólapok érvénytelenítéséről döntött, további intézkedést nem rendelt el, ezért döntött úgy a helyi MSZP, hogy ismeretlen tettes ellen kell feljelentést tennie. Korábban úgy értesültünk, hogy az érintett választópolgár azt állította, a fia vitte haza a lapokat "emlékbe".

Az asszony tegnap lapunk munkatársának kérdése nyomán már úgy emlékezett, hogy valószínűleg a mozgóurnával együtt kerülhetett lakásába a boríték, amiről egyebet nem tud, csak annyit, hogy a bizottság magával vitte. Helyi értesüléseink szerint az érintett fiú több szálon kötődik a Fideszhez, illetve a jobboldalhoz.

Helyreigazítást kért Ábri
Helyreigazítási kérelemmel fordult a sajtóhoz Ábri Ferenc, akiről a Jobbik azt állította, hogy az ő mikrobuszával szállították a szavazókat. Mint közölte, a felvételen látható kisbusz nem az ő tulajdona, azt évekkel korábban eladta. A híradásokban szereplő időpontban Gödön volt. "Mivel az MSZP dunakeszi önkormányzati képviselője vagyok, és a jövőben is szeretnék képviselőként dolgozni, a sajtóban velem kapcsolatban megjelent valótlan hírek a választók előtt rontják politikai hitelességemet, ezért megfontolom a további jogi lépések megtételét. Főleg azok után, hogy az általam bérelt autókereskedésből a hazug hírek megjelenése után több partner is kivette az autóját, amivel közvetlen anyagi károm is keletkezett a sajtóban megjelent hazugságok miatt" - közölte Ábri.

Közben a fóti szavazás ügybében más érdekesség is kiderült. A Jobbik még a választás napján szervezett szavazószállítást emlegetett, ám kiderült: az ominózus fehér kisbusz nem Ábri Ferenc MSZP-s dunakeszi önkormányzati képviselőé. Ezt a gépjármű forgalmija is igazolja. Ráadásul állítólag a beadott felvétel alapján egyáltalán nem bizonyítható, hogy valóban szavazószállításról volt szó, hiszen azon csak annyi látszik, hogy ez a busz egy buszmegállóban felvesz az esőben várakozó embereket, és egy másik megállóban kirakja őket. Tehát nem egyértelmű, hogy a szavazókörbe mentek-e ezek az emberek, és az sem, hogy többször fordult volna a kisbusz. Az ügyészség ma dönt arról, a Jobbik és a választási bizottság feljelentése nyomán elrendeli-e a nyomozást az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, tucatnyi, a külső városrészekben, a Barackosban, István-hegyen és Sikátorpusztán lakó - miután a 20 éve megszokott szavazóhelységet áttették a távoli Fótligetre - írásban fordult a múlt hét elején a város jegyzőjéhez. Jelezték, az autóval nem rendelkező, szegény külterületi lakosoknak több kilométernyi gyaloglásba és akár ezer forintnál is többe kerülne, ha az időközi választáson élni akarnak állampolgári jogukkal. Ezért azt kérték a hivatal vezetőjétől, segítsen nekik abban, hogy a városi busz vasárnap délelőtt és délután az érintett külterületekre egy-egy alkalommal menjen ki, és aki szavazni szeretne, pártszimpátiától függetlenül, busszal mehessen Fótligetre. Bár a busztársaság ezt ingyen vállalta volna, a képviselőtestület jobboldali többsége elutasította a javaslatot.

Újabb kifogás
A tegnap délutáni határidőig egyetlen beadvány érkezett a fóti választási bizottsághoz a vasárnapi időközi voksolást követően – tudta meg a Népszava. Ezt továbbították a területi bizottsághoz. Ebben a Jobbik és Bartos Sándor független polgármesterjelölt közösen kérik az eredmények megsemmisítését, és a választás megismétlését. A területi bizottságnak 48 órája van eldönteni, hogy helyt ad-e az indítványnak vagy elutasítja azt. Ez ellen két napon belül lehet bírósághoz fordulni, melynek további két napja van jogerős döntést hozni. Még a voksolás ideje alatt egyébként öt kifogást adtak be különböző kampány-csendsértések és a választók szállítása miatt a helyi választási testülethez, ezek között volt a mostani kifogás is.

Fóti forrásaink szerint egy másik eset inkább felvetheti a szervezett szállítás gyanúját. Egy feltűnő logóval ellátott autó négyszer is fordult az egyik választókörben. Erre tanúk is vannak, ezért kikérték az szavazóhelyiségnek helyet adó iskola térfigyelő kameráinak felvételeit is. Érdekesség, hogy a parlament hétfőn elfogadta azt a törvényt, hogy a jövőben a választók jogosultak más segítségét akár szervezetten is igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni. Motorkerékpárt, autót, hajót, akár helikoptert is. Éppen csak busszal nem lehetne őket odaszállítani.

Közben az MSZP megválasztott polgármesterjelöltje, Takács István, akit az Együtt-PM és a DK is támogatott, megkezdte hivatala átvételének előkészítését. Elmondta, a hét második felében négyszemközti találkozókat kezdeményez az önkormányzati testület tagjaival. Mint fogalmazott, szövetséget szeretne kötni a különböző pártok képviselőivel Fót érdekében. Ennek előkészülete szerinte a legfontosabb. Reméli, hogy valamennyi testületi tag elfogadja felkérését, és kinyújtott kezét, hogy a jövőben a városért működjenek együtt.

Több helyszín, más időpont

Nem egy helyszínen, és nem egy napon készült a Jobbik "leleplező" videója, ráadásul semmi terhelő mozzanatot nem tartalmaz - állították a Népszavának a helyszíneket ismerő helybéliek. Az állítólagos bizonyíték semmi mást nem mutat, mint egy mikrobusz másfél perces útját a szakadó esőben. A jármű két autóbuszmegállóban áll meg, de sem leszálló, sem felszálló utasok nem látszanak. A felvétel következő pillanatai nem ott, és nem ugyanazon a napon készültek, hiszen a burkolat akkor már száraz volt, az eső nem esett.

Fábry Béla, a város 1-es számú szavazókerületében, a balodal összefogásával indult jelölt lapunknak úgy fogalmazott, a Jobbik, és a vele szövetséges jobboldali média hamis színben tünteti fel a baloldali összefogást, jóllehet erre semmi alapja sincs. Fábry biztos benne, hogy a most közzétett vágott felvételnek nem lehet olyan "vágatlan" verziója, mely a Jobbik állításait utólagosan is alátámasztaná.

Szerző

Hatalmas Louis Vuitton-láda a Vörös téren - a kommunisták egyből ráugrottak

Egy Louis Vuitton motívumokkal és színekkel díszített láda formájú pavilon jelent meg a moszkvai Vörös téren. A kommunisták máris eltávolíttatnák a francia divatház reklámját a Lenin-mauzóleum szomszédságából.

A 9 méter magas és 30 méter hosszú pavilont közvetlenül a híres GUM, a volt állami áruház mellett állították fel a párizsi divatház közelgő, jövő hétfőn kezdődő moszkvai kiállítása jegyében. 

Aki a Moszkva szálló felől közelíti meg az UNESCO által kulturális világörökséggé nyilvánított Vörös teret, nem láthatja az építménytől a Vaszilij Blazsennij-székesegyházat, de a pavilon a volt bolsevik vezető nyughelyét is eltakarja. Mindenesetre nem megszokott látvány a Kreml és a mauzóleum szomszédságában. A GUM mellett minden télen kialakított jégpályát már nemcsak elfogadják, de meg is kedvelték a moszkvaiak, és főként az orosz fővárosba látogató külföldiek.  

A Louis Vuitton láda azonban igencsak szúrja az orosz dumában, a törvényhozás alsóházában a második legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező kommunisták szemét. "A Vörös tér különleges státussal rendelkezik. Ez egy szent hely az orosz állam számára. Vannak olyan jelképek, amelyeket nem szabad eljelentékteleníteni és becsmérelni, mert az állam jövője függ tőlük - vélekedett Szergej Obuhov, kommunista párti törvényhozó. 

Alekszandr Szigyjakin, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) tagja is bírálta a francia divatház akcióját és a hatóságokhoz fordult, hogy vajon törvényes keretek között állították-e fel a reklámnak szánt láda-pavilont. Szerinte annak méretei nem indokoltak, és akadályozza a kulturális világörökség látványának élvezetét. 

A Kreml adminisztrációja azonban nem lát semmi gondot a láda-pavilonnal, és a GUM, a Vörös téri luxusáruház egyik vezetője is megerősítette, hogy a Louis Vuitton-reklám minden engedéllyel rendelkezik.

Louis Vuitton cég a honlapján arról tájékoztatott, hogy a reklámnak köszönhetően eladott jegyekből származó bevételt Natalja Vogyanova orosz topmodell fogyatékkal élő gyermekeket támogató jótékonysági alapítványa kapja meg.

A pavilonban a francia divatház világhírű klienseinek személyes holmijait is kiállították. Fracoise Sagan francia írónő utazótáskáját, valamint Vlagyimir Szpivakov neves orosz zenész, karmester Stradivari-hegedűjének a tokját is láthatják az érdeklődők.

Szerző

Hatalmas Louis Vuitton-láda a Vörös téren - a kommunisták egyből ráugrottak

Egy Louis Vuitton motívumokkal és színekkel díszített láda formájú pavilon jelent meg a moszkvai Vörös téren. A kommunisták máris eltávolíttatnák a francia divatház reklámját a Lenin-mauzóleum szomszédságából.

A 9 méter magas és 30 méter hosszú pavilont közvetlenül a híres GUM, a volt állami áruház mellett állították fel a párizsi divatház közelgő, jövő hétfőn kezdődő moszkvai kiállítása jegyében. 

Aki a Moszkva szálló felől közelíti meg az UNESCO által kulturális világörökséggé nyilvánított Vörös teret, nem láthatja az építménytől a Vaszilij Blazsennij-székesegyházat, de a pavilon a volt bolsevik vezető nyughelyét is eltakarja. Mindenesetre nem megszokott látvány a Kreml és a mauzóleum szomszédságában. A GUM mellett minden télen kialakított jégpályát már nemcsak elfogadják, de meg is kedvelték a moszkvaiak, és főként az orosz fővárosba látogató külföldiek.  

A Louis Vuitton láda azonban igencsak szúrja az orosz dumában, a törvényhozás alsóházában a második legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező kommunisták szemét. "A Vörös tér különleges státussal rendelkezik. Ez egy szent hely az orosz állam számára. Vannak olyan jelképek, amelyeket nem szabad eljelentékteleníteni és becsmérelni, mert az állam jövője függ tőlük - vélekedett Szergej Obuhov, kommunista párti törvényhozó. 

Alekszandr Szigyjakin, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) tagja is bírálta a francia divatház akcióját és a hatóságokhoz fordult, hogy vajon törvényes keretek között állították-e fel a reklámnak szánt láda-pavilont. Szerinte annak méretei nem indokoltak, és akadályozza a kulturális világörökség látványának élvezetét. 

A Kreml adminisztrációja azonban nem lát semmi gondot a láda-pavilonnal, és a GUM, a Vörös téri luxusáruház egyik vezetője is megerősítette, hogy a Louis Vuitton-reklám minden engedéllyel rendelkezik.

Louis Vuitton cég a honlapján arról tájékoztatott, hogy a reklámnak köszönhetően eladott jegyekből származó bevételt Natalja Vogyanova orosz topmodell fogyatékkal élő gyermekeket támogató jótékonysági alapítványa kapja meg.

A pavilonban a francia divatház világhírű klienseinek személyes holmijait is kiállították. Fracoise Sagan francia írónő utazótáskáját, valamint Vlagyimir Szpivakov neves orosz zenész, karmester Stradivari-hegedűjének a tokját is láthatják az érdeklődők.

Szerző