Brüsszeli pénzből lett több beruházás

Publikálás dátuma
2013.11.30. 06:19
Fotó: Thinkstock
Közel 10 éves csúcsot döntött meg a beruházások magyarországi volumene, amely a harmadik negyedévben, 12 hónapra visszatekintve, 9,8 százalékos növekedést ért el. A számok mögé tekintve kapunk valós képet kapunk arról, hogy melyek is a bővülés összetevői. A statisztikusok egészen 2013 második negyedévéig csak a visszaesést voltak kénytelenek regisztrálni. 

Ez jól tükrözte azt, hogy a vállalkozások bizonytalannak látták a jövőjüket, még arra is volt, és nem is egy példa, hogy a már elnyert uniós pénzeket nem használták fel, mert nem voltak biztosak abban, hogy termékeiket, illetve szolgáltatásaikat el is tudják adni. Emellett hazánkban egy esztendővel ezelőtt még recessziós tüneteket mutatott a gazdaság. A csaknem 10 százalékos növekedést ennek fényében érdemes értékelni.

A beruházások bővülésében kiemelkedő szerepet játszott a feldolgozóipar 13,6 százalékos növekedése, ezen belül elsősorban az export húzóágazatának tekintett járműipar, és beszállítói köre. Az uniós támogatások révén 90,6 százalékkal növekedtek a víz- és hulladékgazdálkodást szolgáló beruházások. Ugyancsak az állam költekezését lehet felfedezni a közigazgatásra, a védelemre és a kötelező társadalombiztosításra költött 11,7 százalékkal megnövelt beruházási összegeknél. Többek között középületeket újítottak fel, a katasztrófavédelmi (árvízi) és a rendvédelmi fejlesztések is növekedtek.

Kézzel foghatóak viszont a felelőtlen kormányzati szándékok negatív következményei is: a a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat beruházóképessége a rezsicsökkentés, a lakossági energiaellátás piacának durva átrajzolása után 30,7 százalékot zuhant. A többi 18 nemzetgazdasági ágból visszaesést regisztrált a KSH a bányászat, a pénzügyi, biztosítási tevékenység és az ingatlanügyek területén is, míg a maradék 15 ág mind növekedést tudott felmutatni.Az éledező építőipar sem tud például segíteni a lakásingatlan-építés 2008 óta tartó, folyamatos zuhanásán, a szektor 12,1 százalékkal fogta vissza teljesítményét a megelőző esztendő azonos időszakához képest, a pénzügyi ágazaté pedig 11,2 százalékkal esett.

Török Bálint a Buda Cash Zrt. elemzője szerint kérdéses, hogy a jövő tavaszi választások után olyan bővében állnak majd rendelkezésre azok az uniós források, amelyekkel az állami infrastrukturális beruházások révén az út- és vasútépítést támogatják.

Szerző

A szocialisták a NAV-os vizsgálóbizottság mellett

Az MSZP arra kéri az LMP frakcióját, hogy a NAV-ügyben tervezett vizsgálóbizottság felállításához úgy gyűjtsön össze harminc aláírást, hogy az íveken nem szerepelnek a Jobbik képviselőinek szignói. Ebben az esetben a szocialista párt garantálja, hogy 48 politikusuk csatlakozik a kezdeményezéshez - jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes.

Mint ismeretes Horváth András, az adóhivatal volt ellenőrzési adóellenőrzési szakembere által november elején kirobbantott 1000 milliárd forintos adócsalási botrány miatt az LMP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A szocialisták frakciója - három tagjuk kivételével - korábban azzal utasította el a csatlakozást, hogy a Jobbikkal semmilyen formában nem kívánnak együtt működni.

Az MSZP az évi ezermilliárdos adócsalási ügy teljes, pártatlan és független kivizsgálásában érdekelt - hangsúlyozta Lukács. "Az LMP célját, hogy álljon fel parlamenti vizsgálóbizottság, támogatjuk. A szocialistáknak az aláírás céljával nincs bajuk, de a módjával és a listán szereplő nevek némelyikével igenis van" - tette hozzá. Az LMP által korábban indított aláírásgyűjtő íven ugyanis egy nyíltan antiszemita, kirekesztő párt képviselőinek nevei is szerepelnek. Az MSZP parlamenti frakciója pedig semmilyen közösséget nem vállal egy ilyen párttal - mondta Lukács.

A vizsgálóbizottság felállításához 78 képviselő aláírása kell. A parlamentben az MSZP az LMP, a DK és a függetlenek összesen 82-en lesznek hétfőtől, amikor Kránitz László eskütételével az MSZP frakciója egy újabb taggal bővül.
Amennyiben hétfőn az LMP egy olyan ívet hoz be a parlamentbe, amelyen 30 aláírás szerepel, és azok között nincs ott a Jobbik egyetlen képviselőjének neve sem, az MSZP-frakció szavatolja, hogy mind a 48 tagja megadja az aláírását - ígérte a frakcióvezető-helyetes. Ugyanezt várja el az LMP, a DK és PM képviselőitől, valamint a függetlenektől is.

Ha az LMP nem az alaptalan botránykeltésben és a fölösleges színjátékban, hanem a valóság kiderítésében érdekelt, akkor nem utasíthatja el a szocialisták kezdeményezését - vélte Lukács. Szándékuk szerint egyenként végigkérdezik a Fidesz minden képviselőjét, hogy támogatja-e a botrány kivizsgálását. Ugyanezért kezdeményezik, hogy név szerinti szavazással dőljön el, hogy a parlament elfogadja-e a bizottság felállításáról szóló kezdeményezést - tette hozzá a frakcióvezető.

A Demokratikus Koalíció tíz független országgyűlési képviselője hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől kér személyes tájékoztatást a Horváth András által megfogalmazott vádak ügyében - jelentette ki Varjú László, az adóhatóság V. kerületi székháza előtt pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Szerző

Közgazdák tiltakoznak

A hazai közgazdászszakma számos képviselője megdöbbenéssel vette hírét annak, hogy a magyar pénzügytan és a pénzügyi oktatás példaképéről, a tanszékvezető egyetemi tanárról, az egykori Pénzügykutatási Intézet igazgatójáról, az Állami Számvevőszék alapító elnökéről elnevezett Hagelmayer István-díjat idén októberben Schmitt Pálnak ítélték. 

Az Állami Számvevőszék jelölésekre felhívó közleménye szerint "a kitüntetés azoknak adományozható, akik példaértékű tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához". A korábbi köztársasági elnök kitüntetése ezzel a díjjal az ÁSZ fenti indoklásának fényében érthetetlen, és beárnyékolja a szakmai tevékenysége mellett tisztességével, hitelességével is széleskörű elismerést kiváltó Hagelmayer István emlékét.

Budapest, 2013. november 28.

Akar László, Antalóczy Katalin, Atkári János, Balázs Ágnes, Bauer Tamás, Básthy Tünde, Berlinger Edina, Békesi László, Bokros Lajos, Borszéki Éva, Bozzai Rita, Csanádi Mária, Csillag István, Dezséri Kálmán, Draskovics Tibor, Farkas István, Farkas Zoltán, Fazekas Gergely, Felcsuti Péter, Fenyő György, Gáti Júlia, Halász György, Herczog László, Inzelt Annamária, Juhász Pál, Karsai Gábor, Kerényi Ádám, Király Júlia, Kopits György, Kovács Álmos, Laki Mihály, Lamberger Galina, Lengyel László, Madarász Aladár, Magyar Bálint, Major Iván, Mérő Katalin, Mihályi Péter, Nagy Zoltán, Neményi Judit, Pásztor Sára, Pázmándi Gyula, Petschnig Mária Zita, Polgár Miklós, Pulai Miklós, Riecke Werner, Rózsahegyi György, Simonovits András, Surányi György, Szalai Erzsébet, Szántó Anikó, Száz János, Tétényi Tamás, Varga György, Várhegyi Éva, Vértes András, Voszka Éva

Szerző