Szabadabb lesz az okostelefon-használat repülés közben

Publikálás dátuma
2013.12.09. 16:06
Fotó: shutter_m/Thinkstock
Könnyíti az elektronikus eszközök használatát repülőgépeken az Európai Unió. Az okostelefonokat, táblagépeket és e-könyvolvasókat jelátvitel nélküli üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt bekapcsolva lehet tartani, a gurulást, a felszállást és a leszállást is beleértve. Eddig guruláskor, felszálláskor és landoláskor minden személyes használatú elektronikus eszközt teljesen ki kellett kapcsolni.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség fülülvizsgálja a jelátviteli üzemmódban működtetett elektronikus eszközök fedélzeti haszálatának kérdést is. Brüsszelben azt szeretnék, ha 2014 elején új iránymutatást lehetne közzétenni e vonatkozásban is.

Az Európai Unió közlekedéspolitikai biztosa szerint az általa kért felülvizsgálat elvei egyértelműek, így ha az említett használat nem biztonságos, akkor nem lehet megengedni, ha viszont igen, akkor a szabályszerű használatnak nincs akadálya.

Siim Kallas úgy véli, megfelelő időt kell hagyni annak megvizsgálására is, hogyan lehet a fedélzeten tartózkodva az arra aklalmas készülékekkel az internethez csatlakozni.

A világhálóhoz való csatlakozásra egyelőre csak a kifejezetten erre a célra szolgáló rendszerrel ellátott légi járműveken - és ott is csak utazómagasságban - van lehetőség. Ilyenkor az utas nem a földi hálózathoz, hanem a biztonsági szempontból hitelesített fedélzeti rendszerhez csatlakozik. Jelenleg csak kevés ilyen felszereltségű repülőgép van forgalomban, de számuk a következő években várhatóan növekedni fog.

Szerző

Speciális szoftverekkel segítenek a látássérülteknek

Publikálás dátuma
2013.12.09. 14:47

Összesen 515 látássérült fiatal és felnőtt kap szoftver és digitális diktafon-adományt az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány jóvoltából. A képernyőolvasó és nagyító programok új licenceinek és frissítéseinek, valamint a digitális diktafonoknak és a mikrofonos fejhallgatóknak az összértéke 59 millió forint. Ezek az eszközök nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a vak és gyengénlátó emberek számára a tanulásban,  a unkavállalásban és a mindennapi életvitelük megkönnyítésében.

A nyertesek közül negyvenen december 7-én, a Vakok Általános Iskolájában tartott adományozási ünnepségen vették át az adományt. A rendezvény keretében az alapítvány által működtetett Lapról hangra közösségi összefogás legaktívabb önkéntesei külön elismerésben részesültek. Ők azok a felolvasók, akik az egész év során érdekesebbnél érdekesebb újságcikkekkel örvendeztették meg a weboldal több, mint 500 látássérült olvasóját.

 

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány küldetése, hogy képernyőolvasó és nagyító szoftverek és speciális hardver eszközök adományozásával megkönnyítse a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait. A speciális szoftverek segítségével a vak és gyengénlátó emberek is használni tudják a számítógépet a tanulás, a munkavégzés, az információszerzés során. A számítógép-használattal megsokszorozódnak esélyeik arra, hogy a kisebb-nagyobb közösségek tevékeny, a saját életüket és másokét is pozitívan formáló tagjai legyenek.

 

Szerző

Őssejt kezelésben részesülhet egy magyar kislány Amerikában

Publikálás dátuma
2013.12.06. 15:51
Fotó:thinkstock
Először segíthet oxigénhiány okozta agyi bénulásban szenvedő magyar kisgyermeken a saját köldökzsinórvérből levett őssejt beültetés. Európa második legnagyobb őssejtbankja, a Cord Blood Center Segítő Kéz elnevezésű társadalmi felelősségvállalás programján keresztül egy magyar kislány, Léna őssejt transzplantációját biztosítja Amerika egyik legelismertebb intézményében, a Duke Egyetemi Kórházban.

Léna és ikertestvére császármetszéssel jött világra 2011-ben. Az első négy hónapban mindketten egészségesen fejlődtek, míg a harmadik kötelező oltást követően, egy hosszabb megfázásos időszak után Léna bal karja és lába merevvé vált. A szakemberek szerint Lénánál valószínűleg az anyaméhben vagy a születéskor kialakult enyhe oxigénhiány okozott agyi bénulást, amely féloldali végtagbénulást (hemiparesis spastica) eredményezett. Léna nehezen irányítja baloldali végtagjait, bal keze súlyosabban sérült, merev, a finommotoros mozgással problémái vannak.

 

Léna szülei az ikrek születésekor úgy döntöttek, hogy levetetik a kislányok köldökzsinórvérét és ehhez a Cord Blood Center szaktudását választották. A CBC a szakszerű és minőségi őssejttárolás mellett társadalmilag felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy az őssejt felhasználás kutatásában is részt vegyen, ezért hozta létre Segítő Kéz programját, amelynek keretében rászoruló ügyfeleinek szakmai és pénzügyi támogatást nyújt. A program segítségével - először Magyarországról - most Léna vehet részt saját őssejt beültetésben, hogy javítson az oxigénhiány okozta agyi bénulás állapotán.

„Léna a Duke Egyetemi Kórházban, Amerika egyik legfelkészültebb kórházában kapja meg saját őssejtjeit. Ebben a kórházban a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak.  Örülünk, hogy a Cord Blood Center az első őssejtbank Közép-és Kelet Európában, amely a legígéretesebb regeneratív kezelésekben is egyedülálló lehetőséget biztosíthat az arra rászoruló ügyfeleinek – mondta Dr. Pance Miklós a Cord Blood Center területi vezetője.

Léna édesanyja a CBC hírlevelében olvasott először arról, hogy a vállalat közreműködik az oxigénhiány okozta agyi bénulás klinikai kísérleteiben. A szülők ezután döntöttek úgy, hogy felveszik a kapcsolatot az őssejtbankkal. A kislány leleteinek kiértékelése után a CBC pozsonyi laboratóriumában tárolt őssejt egységek vizsgálata következett. A Duke Egyetemi Kórház orvosai mindkét vizsgálat eredményét megfelelőnek találták, így szombaton Léna Amerikába utazhat, ahol egy utolsó, személyes vizsgálat után a jövő héten megkaphatja saját köldökzsinórvéréből levett őssejtjeit.

„Miután Léna megkapja saját őssejtjeit, a speciális sejtek osztódással, önmaguk megújításával átalakulnak más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, pótolva így akár az elpusztult sejteket, szöveteket.” - magyarázta Dr. Pance Miklós. „Ettől remélhetünk később javulást Léna mozgásában is. Szerencsés, hogy Léna szülei gondoskodtak az ikrek születésekor a köldökzsinórvér levételéről, hiszen a köldökzsinórvérben lévő őssejtek az életben már soha többé nem érhetők el hasonló összetételben.- tette hozzá.

„Léna ikertestvére, Pálma minden fejlődési szakaszban megelőzte Lénát, kivéve egyben: a járásban. Léna nagyon küzdött, minden alkalmat megragadott, hogy elindulhasson, így végül két nappal sikerült megelőznie ikertestvérét. Az akarata azóta is kitartó, reméljük ez az erő is segíteni fogja a gyógyulásban” - mesélte Kata, Léna édesanyja.

A Cord Blood Center tavaly indította útjára Segítő Kéz programját, amely a régióban már két gyermeknek segített abban, hogy őssejt transzplantációs kezelésben részesülhessen. A program első kedvezményezettjei Alex, egy román kisfiú és Nelly, egy szlovák kislány voltak. Mindketten gyermekkori agyi bénulásban szenvednek, de az őssejt terápia új lehetőséget nyitott meg a családok számára.

Az őssejt terápiát napjainkban több mint 80 betegség gyógyítására alkalmazzák: a leukémia, a limfóma,  a rosszindulatú daganatos megbetegedések, az örökölt vagy szerzett vérképzési problémák, az immunrendszer és az anyagcsere rendellenessége esetén használják a módszert eredményesen. Az őssejt kutatás sokat ígérő eredményei alapján a gyermekkori agyi bénulás mellett az őssejtek sok más betegségben is hasznosíthatók lesznek, mint például az 1. típusú diabétesz vagy a szklerózis multiplex.

Az utazásról és Léna őssejt kezeléséről a Segítő Kéz program blogján folyamatosan beszámolunk, kövesse és ossza meg a következő linket: http://cbcsegitokez.blogspot.hu/

Szerző
Témák
őssejtek