Meggyőzni, nem leigázni

Publikálás dátuma
2013.12.13 06:11
Emlékezés a Fiumei úti temetőben FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Antall József miniszterelnök húsz évvel ezelőtti halálára emlékeztek tegnap országszerte. Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a néhai kormányfő azt a higgadt, hazafias, de európai politikai kultúrát képviselte, amelyből sajnos nagy hiány van a mai jobboldalon.

Éppen húsz éve, 1993. december 12-én hunyt el betegség következtében Antall József, a Magyar Köztársaság rendszerváltás utáni első miniszterelnöke. A közjogi méltóságok közül Áder János köztársasági elnök néma főhajtással és koszorúval tisztelgett a néhai kormányfő előtt a Fiumei úti temetőben, ma pedig Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, és Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt részt vesznek az Országház felsőházi üléstermében tartott emlékülésen. A rendezvényen jelen lesz Bernhard Vogel, a németországi Rajna-Pfalz és Türingia volt tartományi miniszterelnöke is.

Antall József politikai tevékenysége egybeforrt a demokratikus Magyarország újjászületésével, a piacgazdaság kiépülésével, a harmadik köztársaság megteremtésével - jelentette ki az évforduló alkalmából Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a néhai miniszterelnök azt a higgadt, hazafias, de európai politikai kultúrát képviselte, amelyből sajnos nagy hiány van a mai jobboldalon. "Sokan rá hivatkozva ugyan, de örökségét nem követve szembe mennek az általa vallott és képviselt demokratikus elvekkel és értékekkel" - tette hozzá Mesterházy. A pártelnök szerint Antall József mindig eltökélten vezette Magyarországot az egyetlen vállalható, járható és fejlődéshez vezető úton - azon, amelyik Európába vezet.

Húsz éve halt meg Antall József
Ma emlékülést tart az Országgyűlés

"Ő nem uralta, hanem vezette az országot. Nem széthúzást, harcot, hanem békét, összetartozást hirdetett. Nem rombolni, hanem építeni igyekezett a demokráciát. Nem támadta, hanem tiszteletben tartotta a jogállamiság legfontosabb intézményeit. És nem leigázni, hanem meggyőzni akarta az ellenfeleit" - mondta az MSZP elnöke, aki szerint Antall tudta, hogy saját érdekénél fontosabb az ország érdeke, hogy hatalmának saját demokratikus meggyőződése és hazafias elkötelezettsége szab határt. "Minden demokrata felelőssége, hogy Magyarország ismét visszatérjen arra az európai, demokratikus és fejlődő útra, amelyre ő is vezetni akarta hazánkat. Fejet hajtok emléke előtt" - zárta sorait Mesterházy Attila.

A 20 éve elhunyt Antall József emléke előtt sorra tisztelegnek ezekben a napokban a politikai élet egykori, illetve jelenlegi szereplői. Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter például a magyar demokrácia egyik alapító atyjának, a kommunizmus utáni Magyarország kiemelkedő személyiségének nevezte a volt kormányfőt. Franz Vranitzky volt osztrák kancellár pedig arról beszélt, hogy Antall József politikai értelemben és személyiségét tekintve is "korának embere" volt.

Letiltotta az MTVA az interjút

Büntető és polgári jogi "következményeket" von maga után az MTVA szerint az, hogy az Index "jogtalanul, engedély nélkül", a szerzői jogokat tudatosan megsértve használta a közmédia felvételeit, amikor "Antall József interjújának teljes felvételét" sugározta - közölte a médiaalap. Az Index az évfordulóra készült cikkéhez két felvételt szeretett volna elkérni az MTVA-tól, az egyik a pizsamás interjú, amelyet a volt miniszterelnök betegen, egy kórházi ágyon adott, a másik egy letiltott beszéd 1990 szeptemberéből.

Mindkettő az MTVA tulajdona, mert annak jogelődje, az MTV készítette ezeket. A médiaalap azonban több napon keresztül nem válaszolt a hírportál megkeresésére, végül - indoklás nélkül - megtagadták a felvételek kiadását. Ezért az Index az említett két felvétel - bárki által elérhető - YouTube-videó verzióját mellékelte a cikkhez, amelyeket megjelenése után a közmédia letiltott.

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.