Meggyőzni, nem leigázni

Publikálás dátuma
2013.12.13 06:11
Emlékezés a Fiumei úti temetőben FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Antall József miniszterelnök húsz évvel ezelőtti halálára emlékeztek tegnap országszerte. Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a néhai kormányfő azt a higgadt, hazafias, de európai politikai kultúrát képviselte, amelyből sajnos nagy hiány van a mai jobboldalon.

Éppen húsz éve, 1993. december 12-én hunyt el betegség következtében Antall József, a Magyar Köztársaság rendszerváltás utáni első miniszterelnöke. A közjogi méltóságok közül Áder János köztársasági elnök néma főhajtással és koszorúval tisztelgett a néhai kormányfő előtt a Fiumei úti temetőben, ma pedig Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, és Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt részt vesznek az Országház felsőházi üléstermében tartott emlékülésen. A rendezvényen jelen lesz Bernhard Vogel, a németországi Rajna-Pfalz és Türingia volt tartományi miniszterelnöke is.

Antall József politikai tevékenysége egybeforrt a demokratikus Magyarország újjászületésével, a piacgazdaság kiépülésével, a harmadik köztársaság megteremtésével - jelentette ki az évforduló alkalmából Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a néhai miniszterelnök azt a higgadt, hazafias, de európai politikai kultúrát képviselte, amelyből sajnos nagy hiány van a mai jobboldalon. "Sokan rá hivatkozva ugyan, de örökségét nem követve szembe mennek az általa vallott és képviselt demokratikus elvekkel és értékekkel" - tette hozzá Mesterházy. A pártelnök szerint Antall József mindig eltökélten vezette Magyarországot az egyetlen vállalható, járható és fejlődéshez vezető úton - azon, amelyik Európába vezet.

Húsz éve halt meg Antall József
Ma emlékülést tart az Országgyűlés

"Ő nem uralta, hanem vezette az országot. Nem széthúzást, harcot, hanem békét, összetartozást hirdetett. Nem rombolni, hanem építeni igyekezett a demokráciát. Nem támadta, hanem tiszteletben tartotta a jogállamiság legfontosabb intézményeit. És nem leigázni, hanem meggyőzni akarta az ellenfeleit" - mondta az MSZP elnöke, aki szerint Antall tudta, hogy saját érdekénél fontosabb az ország érdeke, hogy hatalmának saját demokratikus meggyőződése és hazafias elkötelezettsége szab határt. "Minden demokrata felelőssége, hogy Magyarország ismét visszatérjen arra az európai, demokratikus és fejlődő útra, amelyre ő is vezetni akarta hazánkat. Fejet hajtok emléke előtt" - zárta sorait Mesterházy Attila.

A 20 éve elhunyt Antall József emléke előtt sorra tisztelegnek ezekben a napokban a politikai élet egykori, illetve jelenlegi szereplői. Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter például a magyar demokrácia egyik alapító atyjának, a kommunizmus utáni Magyarország kiemelkedő személyiségének nevezte a volt kormányfőt. Franz Vranitzky volt osztrák kancellár pedig arról beszélt, hogy Antall József politikai értelemben és személyiségét tekintve is "korának embere" volt.

Letiltotta az MTVA az interjút

Büntető és polgári jogi "következményeket" von maga után az MTVA szerint az, hogy az Index "jogtalanul, engedély nélkül", a szerzői jogokat tudatosan megsértve használta a közmédia felvételeit, amikor "Antall József interjújának teljes felvételét" sugározta - közölte a médiaalap. Az Index az évfordulóra készült cikkéhez két felvételt szeretett volna elkérni az MTVA-tól, az egyik a pizsamás interjú, amelyet a volt miniszterelnök betegen, egy kórházi ágyon adott, a másik egy letiltott beszéd 1990 szeptemberéből.

Mindkettő az MTVA tulajdona, mert annak jogelődje, az MTV készítette ezeket. A médiaalap azonban több napon keresztül nem válaszolt a hírportál megkeresésére, végül - indoklás nélkül - megtagadták a felvételek kiadását. Ezért az Index az említett két felvétel - bárki által elérhető - YouTube-videó verzióját mellékelte a cikkhez, amelyeket megjelenése után a közmédia letiltott.

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Milliárdos befektetéssel alapították meg a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet

Publikálás dátuma
2019.04.25 20:35
Mádl Ferenc, néhai köztársasági elnök
Fotó: Népszava
Bár a név erre utal, a szervezetnek nem az lesz a feladata, hogy a volt köztársasági elnököt hasonlítsa össze saját magával. Az intézet kiépítése és működtetése is komoly összegeket emészt fel.
A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését - közölte az intézmény létrehozását kezdeményező igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel.    Trócsányi László szerint egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.    A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik - közölte a Trócsányi, magyarázatként hozzátéve: több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt. Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását - ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) -, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során - fejtegette Trócsányi László. Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János professzor (korábbi külügyminiszter) vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást - mondta Trócsányi László.     Az intézet azért Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről kapta a nevét, mert Mádl e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára. Bár Trócsányi és a távirati iroda nem tért ki rá, a  csütörtöki Magyar Közlönyből azért kiderül, hogy a kormány 2020-ig legalább 1,35 milliárd forintot biztosít az intézet felállítására, és utána is évente több mint számillióba kerül majd a működtetése.