Előfizetés

A gyerekek karácsonyi ajándékán nem spórolnak a magyar családok

Publikálás dátuma
2013.12.19. 16:33
Fotó:thinkstock
Az IKEA megbízásából készült karácsonyi kutatásból kiderült, hogy bár régiós összehasonlításban a karácsonyi láz itthon elmarad a cseheknél és szlovákoknál tapasztaltaktól, a magyar családok számára kiemelten fontos a szeretteikkel együtt töltött idő. 70% a gyerekkel együtt állítja fel a fenyőfát, s közös feladat a sütemények elkészítése, a lakás feldíszítése is.

 Ha a gyerekek ajándékáról van szó, akkor a spórolás csak másodlagos szempont: 28% akár 20 ezer forintot is hajlandó áldozni azért, hogy örömet okozzon a legkisebbeknek. Sőt, a családok 43%-ánál a házi kedvenc sem marad meglepetés nélkül.

Hagyománytisztelőek a magyarok

A szülők Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon jellemzően a gyerekekkel együtt készülnek az ünnepekre: a magyar szülők a gyerekekkel együtt díszítik fel a lakást (57%), a fát (70%), készítik el a süteményeket (64%), vagy indulnak el ajándékokat vásárolni (27%). Míg Csehországban (65%) és Szlovákiában (62%) a gyerekeket is bevonják az ünnepi ételek elkészítésébe, a hazai családoknál ez sokkal kevésbé jellemző (34%). A hagyományok ugyanakkor kiemelt jelentőséggel bírnak a magyarok életében: a magyar családok 65%-a arról számolt be, hogy a Szentestére a gyerekek hagyományőrző programokkal, így például betlehemes játékkal készülnek.

Nem sajnáljuk a pénzt a gyerekek ajándékaira

A csehek költik a legtöbbet a gyerekek ajándékaira, de a szlovákok és a magyarok sem sajnálják a pénzt meglepetésekre. A hazai lakosság 49%-a ugyan csak 1-2 meglepetéssel készül a gyerekeknek, de jellemzően értékesebb ajándékokban gondolkodnak. A magyarok 45%-a 5-10 ezer forint közötti összeget, 28% akár 20 ezer forintot is költ a karácsonyi időszakban, hogy örömöt szerezzen a legkisebbeknek.

Sok levelet kapott idén is Jézuska

A magyar szülők 79%-a beszélgetés közben puhatolja ki, pontosan mire is vágynak a gyerekek. Továbbra is erős itthon a Jézuskának írt levél hagyománya, a családok
36%-ánál így értesülnek a szülők a kívánságokról. A cseh és szlovák otthonokban a szülők mintegy 20%-a a nagyszülőkre bízza a gyerekek kívánságainak kiderítését, itthon ez az arány jóval alacsonyabb, mindössze 16%.

Négylábú barátaink sem maradnak ajándék nélkül

Ha házi kedvenceink ajándékáról van szó, akkor az országok között lényegesek a különbségek. A képzeletbeli toplistát a csehek vezetik (82%), de a szlovákok 57%-a is szívesen kedveskedik apróságokkal négylábú barátainak. A magyarok a sereghajtók e téren, csak 43% készül ünnepi ajándékkal a házi állatoknak.

Halogatjuk a lakás feldíszítését, de Vízkeresztig vigyázunk a fenyőfára

Az IKEA kutatásából kiderült, hogy a csehek a legaktívabbak, ha a karácsonyi dekorációról van szó, hiszen a vizsgálatba bevont országok közül ők kezdik el a legkorábban otthonuk feldíszítését. A magyarok 38%-a ezt az adventi időszak feladatának tekinti, de közel 20% a legutolsó pillanatra, Szentestére halasztja e teendőket. A hazai lakosság tizede viszont mindezt nem is tartja lényegesnek, így egyáltalán nem díszíti fel otthonát. A megkérdezett országok lakóinak többsége csak január 6-ig gyönyörködik a karácsonyfában, a magyarok 47%-a is csak Vízkeresztig hagyja meg teljes pompájában a fenyőt.

A toplistás rejtekhelyek közt van a gardrób

A karácsonyi időszak egyik legnagyobb kihívása, hogyan maradjanak a meglepetések titokban a keresgélő kezek elől. A legnépszerűbb rejtekhelyek egyike a gardrób, a magyarok 26%-a is ezt tartja a legjobb megoldásnak. 53% azonban igyekszik megnehezíteni a kíváncsi családtagok dolgát, s a lakás különböző pontjait használja az ajándékok titokban tartására. Sokan egyáltalán nem tartanak attól, hogy Szenteste előtt fény derül a meglepetésekre. A csehek és szlovákok 10%-a egyáltalán nem rejti el az ajándékokat, de ez az arány itthon jóval magasabb, közel a szomszédos országokban tapasztaltak közel kétszerese (18%).

A karácsonyfának a nappaliban a helye

A karácsonyfa mindhárom ország lakóinál hagyományosan a nappaliban kap helyet, a magyar otthonok 76%-ában ez a nagyszoba éke. A fenyőfa feldíszítése igazi családi program, a magyar családok 71%-ánál közös program a fa feldíszítése, de 8%-nál ezt a feladatot a gyerekek kreativitására bízzák. A három ország összehasonlításában ugyanakkor a magyaroknál a legmagasabb azok aránya is, akik egyáltalán nem állítanak karácsonyfát (6%).

A lakásdekoráció nem a legnépszerűbb ajándék

A bútorok és a lakásdekorációk nem tartoznak a legkeresettebb ajándékok közé. Szlovákiában (26%) és Csehországban (32%) a megkérdezettek harmada vesz bútort, vagy dekorációt ajándéknak, Magyarországon ugyanakkor csak a lakosság tizede lát fantáziát ilyen meglepetésben; 65% egyáltalán nem gondolkodik ilyen jellegű meglepetésben. A bútor és lakásdekoráció vásárlás terén ugyanakkor joggal lehetünk optimisták, hiszen a megkérdezett országok lakóinak közel 30%-a még nem biztos a dolgában, így nem zárkózik el annak lehetőségét, hogy lakberendezési tárgyakkal lepje meg a szeretteit.