Óriási Farkas Nap a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2014.01.02. 16:34
Fotó: thinkstock
Ennek első, kézzel fogható jele a 2014. január 4-én, szombaton megrendezésre kerülő Óriási Farkas Nap. Az év első rendezvényének mottója: minden, amit valaha is tudni szerettél volna a farkasokról, nem csak nagymamáknak. Életmódjuk, jellemzőjük, származásuk, farkas-törvényeik, üvöltő szokásaik.

Megtudhatjuk hogyan lehetünk falka-tagok, mit kell(ene) tenni ha mi szeretnénk lenni az alfahím (esetleg alfa-nőstény!), anélkül, hogy báránybőrbe bújnánk. Megismerhetjük Piroska meséjét, természetesen a farkas szemszögéből nézve. Összességében kiderül, hogy miért nem kell félni a farkastól, továbbá, hogy nem csak nem esznek embert, de meg sem kóstolják őket.

Szerző

A jászberényi állatkert perzsa leopárdjai új lakóhelyükön

Publikálás dátuma
2013.12.27. 16:57
Fotó: Mészáros Tamás MTI
Az 50 négyzetméteres épület mellett megszépült az állatok külső kifutója is. A perzsa leopárd a vadonban élő legnagyobb termetű és egyben az egyik legritkább alfaj, amelyből egyes kutatók szerint a természetes élőhelyükön már csak 300 egyed él. 

Jászberény Város Önkormányzatának jóvoltából egy régóta szükséges fejlesztés valósult meg az Állatkertben, a héten ugyanis elkészült perzsa leopárdjaink (Panthera pardus saxicolor) korszerű, minden igényt kielégítő új lakosztálya. Eddig az állatokat szükségből a harmincöt éves faszerkezetű egykori bölényistállóban helyeztük el, mely helyén most egy közel 50 m2-es új épület épült és ezzel együtt megszépült a külső kifutó növényzete és berendezése is. A felújítás ideje alatt a leopárdok a Miskolci Vadasparkban vendégeskedtek.

Szerző

A nagy magyar halcsata: Bucó üti sügért, vagy fordítva

Publikálás dátuma
2013.12.25. 14:46
Fotó: Thinkstock
Célegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság által immár hagyományosan meghirdetett, Az év hala-közönségszavazás, amelyen a természetvédők favoritja, a magyar bucó és a horgászok jelöltje, a sügér közül kerülhet ki a győztes.

Harka Ákos, a társaság elnöke az MTI-nek elmondta: a napokban izgalmas véghajrá bontakozott ki a versenyben. A garda hívei már nem reménykedhetnek, a két másik hal ugyanis jelentős előnyre tett szert. 

A 2014. év halára december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ahol folyamatosan nyomon követhető a leadott voksok száma. A http://haltanitarsasag.hu oldalon a versengők képe mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk is megtalálhatók - tette hozzá.

A szakember jelezte: az Európában és Szibériában szinte mindenütt megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nő nagyra, de húsa a süllőéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható. Éppen ezért sokan ismerik és kedvelik.

A magyar bucóról kevesebben tudnak, a hozzáértők azonban nagyra tartják, hiszen fokozottan védett, példányonként 100 ezer forint természetvédelmi értéket képvisel. Megőrzésében ráadásul különös felelősség hárul Magyarországra, mivel szűk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelő hal, amely közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül.

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász és a menyhal érdemelte ki Az év hala címet.

Szerző
Témák
bucó sügér