Köztér - Bocsika

Körülbelül ennyit tudott mondani az MTVA sajtófőnöke arra, hogy jogi úton kíván elégtételt kapni Koncz Zsuzsa, amiért a köztévé decemberben indult retrócsatornája az ő tudta és beleegyezése nélkül használta fel arcmását a reklámkampányához.

A Blikk szerint az énekesnő nem csak azért tartja felháborítónak az MTVA plakátjait, mert nem egyeztettek vele, hanem mert azok közelgő, márciusi nagykoncertje reklámkampányába is alaposan belezavarnak. Koncz ugyanakkor úgy véli, azt, hogy csak úgy, minden előzetes egyeztetés nélkül felhasználják egy marketing-kampányban "akkor sem tehetnék meg, ha én egy ismeretlen civil lennék".

S valóban, a saját képmásával bárki szabadon rendelkezhet. A képmáshoz való jog olyan személyhez fűződő jog, mely valamennyi természetes személyt véd. Például az olyan visszaélésekkel szemben, mint a közmédia eljárásmódja. Mert ez igenis súlyos visszaélés, ráadásul anyagi előnyszerzés reményében elkövetett, korántsem jóhiszemű visszaélés.

Persze az MTVA számára nyilván meglepő Koncz felháborodása. Hiszen ki ne akarná a nemzeti együttműködés rendszerének közmédiáját népszerűsíteni. Hát, bocsika, úgy tűnik, mégis van néhány ilyen renitens.

Szerző
Témák
MTVA

Ráfizethetnek a tanulásra a közmunkások

Publikálás dátuma
2014.01.06. 06:07
Tiszta helyzet csak a dolgozóknál van – akiket az iskolapadba ültettek, azok könnyen pórul járhatnak FOTÓ: K 2 PRESS
"Debrecenben a közmunkaprogram keretében beiskolázottaknak nem volt szabad 8 általánosnál magasabb végzettséget feltüntetniük még akkor sem, ha érettségijük vagy szakmunkás bizonyítványuk volt. Aki még is így tett, annak visszaadták a papírt, hogy javítsa ki. A szerencsétlenek most napocskákat rajzolnak, aki nem hiszi, járjon utána". Ezt írta egy kommentelő a Népszava online-on, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: visszafizettetik a tanfolyam árát azokkal a közmunkásokkal, akik az önként vállalt tanulás ellenére nem járnak el a képzésekre, vagy sikertelen vizsgát tesznek.

A tárca szerint szó sincs arról, hogy téli melegedőként szolgálnának a közfoglalkoztatottaknak indított képzések helyszínei, a tanfolyamon részt vevőktől megkövetelik a tudást, hiszen írásban kötelezettséget vállaltak a tanfolyamon való részvételre és a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges feltételek teljesítésére is. Egy másik internetes hozzászóló Homokmégy településről írt. "Nem tudom, máshol hogy van, de itt minden közmunkás végzettsége papíron 8 általános, vagy még az sem, nehogy szakmunkát végezzenek és többet keressenek... Van itt, aki két nyelven beszél, és elküldték ebbe az iskolába."

Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke is kifejtette lapunknak, sok közmunkás esetében önkéntességről szó nincs, "erős nyomás alatt" voltak az emberek, hiszen közölték velük, amennyiben nem vesznek részt a télre időzített tanfolyamon, a közeljövőben közmunkán sem vehet részt, és a 22 ezer 800 forintos segélyből kell élniük. Komjáthi reméli, hogy mielőtt bárkivel visszafizettetnék a tandíjat, körültekintően jár el a hatóság. Vannak ugyanis olyan közmunkások, akiknek akár napi 30 kilométert kell utazniuk a tanfolyam helyszínére.

A hónap közepétől már egyre nehezebben gazdálkodják ki az utazás költségét, és könnyen lehet, hogy a pénzhiány miatt maradnak el az oktatásról. Az önkéntességgel kapcsolatban lapunknak is vannak információi: Rakacán, egy borsodi kistelepülésen van, aki ki sem tudta mondani annak a tanfolyamnak a nevét, amire "önként" kell járnia. Máshol pedig olyanok ülnek a "napocska rajzolósként" elhíresült alapkompetencia-fejlesztőn, akik a szakmunkásképző utolsó évében maradtak ki az iskolából, tehát semmi szükségük arra, hogy újra írni, olvasni és számolni tanuljanak.

Egy oktató ugyanakkor arról írt szintén lapunk online felületén, hogy van, akinek hasznos ez a képzés. Az ő csoportjába 25-en járnak, 3-an a nevüket sem tudták leírni, mások viszont szakmunkásképzőt végeztek, illetve érettségiztek, sőt, a csoportnak tagja egy diplomás ember is. Mint írta, ő nem követeli meg senkitől, hogy az ujján számoljon, vagy napot rajzoljon. Az idő nagy részében beszélgetnek, életvitelhez kapcsolódó szituációs helyzeteket játszanak.

"Példát mutatunk egymásnak viselkedéskultúrából, helyzetmegoldásokat modellezünk", ami hasznos. Szerinte azonban "nem csak a közmunkásokra férne rá négy hónap ilyen tréning ebben az országban", majd hozzátette: a program valóban ezer sebből vérzik, de nem a napocskarajzolás miatt. Mindenki tudja, hogy kampányfogás az egész - fogalmazott az oktató.
Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár októberben jelentette be: minden eddiginél többen, összesen kétszázezren vesznek részt közfoglalkoztatási programban a november elsejétől április végéig tartó téli időszakban.

A résztvevők közül 100 ezren dolgoznak majd - igaz, csak hat órában - további 100 ezren pedig olyan képzésben vehetnek részt, amellyel a nyílt munkaerő-piacon könnyebben helyezkedhetnek el. A képzési költségeket - amely 24 milliárd forintot tesz ki - a kormány uniós forrásból finanszírozza. Az oktatással a képzettségi szintet szeretnék emelni, és hiányszakmákra képzik a jelentkezőket, így a munkáltatók szakképzett munkaerőt vehetnek fel.

Szerző

Álomhatárok helyett valódi munka kell

Publikálás dátuma
2014.01.06. 06:03
Megállítaná az MSZP a tömeges elvándorlást FOTÓ: K 2 PRESS
A "napocskarajzolás" nehezen tekinthető valós munkának. Hiába javultak a munkaerőpiaci adatok, a szép számok csak a téli közmunkának köszönhetőek. Mesterházy Attila reagált így eheti blogbejegyzésében a KSH foglalkoztatási adataira, illetve a kormány kommunikációjára. A Fidesz lélektani-, illetve álomhatár átlépéséről beszélt, miután kiderült, tavaly év végén több, mint 4 millióan dolgoztak. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az Orbán Viktorék által ígért egymillió új munkahely nem valósult meg, és nem is lesz belőle semmi, ha ez a kormány marad. Szerinte áttörést a szocialisták programja hozhat.

A hivatalos statisztika javuló tendenciát mutatott a munkaerőpiacon, de sajnos nem ez a helyzet: a szebb számok zömét a kétszázezer téli közfoglalkoztatottnak köszönhetjük. Egyebek mellett így fogalmazott Mesterházy Attila hétvégi blogbejegyzésében, és - a közmunkások képzésére utalva - megjegyezte: a "napocskarajzolás" nehezen tekinthető valós munkának.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője azt követően írt a témáról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint tavaly szeptember és november között 4 millió 12 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, ez 87 ezerrel, 2,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Szakértők egyértelműen a téli közfoglalkoztatással hozták összefüggésbe a javulónak látszó tendenciát, Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint viszont a növekedésnek csak egy része köszönhető a közmunkának, "a versenyszféra a kormányváltás óta több mint 100 ezres növekményt produkált".

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője emelkedettebben fogalmazott, ő azt mondta, "átléptük a lélektani határt". Az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes képviselője a hét végén még tovább ment, Puskás Imre az átlépett négymilliós "álomhatárról" beszélt. Megjegyezte, "az elért eredményeket 2014-ben csupán az a baloldal veszélyezteti, amely 2010-ben a csőd szélére sodorta az országot".

Mesterházy Attila viszont rámutatott, hogy a Fidesz által négy éve megígért egymillió új munkahelynek se híre, se hamva. "Ami még rosszabb: ez így is marad, amíg az Orbán-Matolcsy tandem határozza meg Magyarország gazdaságpolitikáját." Kifejtette, hogy áttörést az Igazság, Biztonság, Szabadság, Jólét - az MSZP ajánlata Magyarországnak című programjuk hozhat.

Ebben egyebek mellett a közteherviselés igazságosabbá tétele, a szegényebbek adójának mérséklése is szerepel, de ugyanilyen fontos a munkabérekre rakódó terhek és a munkahelyteremtés költségeinek csökkentése, a munkahelyek fehérítése is. "Választási győzelmünket követően meg akarjuk állítani a munkavállalók tömeges elvándorlását: célzottan, kiemelten támogatnánk a pályakezdők munkatapasztalat-szerzését, álláshoz jutását, képzési, átképzési lehetőséget ajánlunk számukra, hogy nagyobb eséllyel tudjanak elhelyezkedni."

A szocialisták háromról ismét kilenc hónapra emelnék az álláskeresési járadék folyósítási idejét - emlékeztetett az MSZP elnöke. Mint ismert, a munkanélkülieknek járó támogatás idejét a Fidesz kormány csökkentette le kilenc hónapról kilencven napra. Kitért arra is, hogy a "jórészt politikamentes héten" újabb nyugtalanító fejleményre derült fény. Egy képviselői kérdésre adott válaszában ugyanis Németh Lászlóné "fejlesztési" miniszter a 65 éven felüliek utazási kedvezményeinek átfogó felülvizsgálatát vetette fel. Mesterházy Attila szerint "van alapunk azt feltételezni", hogy a Fidesz a választások után újabb megszorításokra készül: ha nyernek, a kampánycélú rezsicsökkentés után az életszínvonalat visszafogó, a lakosságot közvetlenül sújtó lépések következnek majd.

A foglalkoztatási, illetve munkanélküliségi adatfelvétel hátteréről soha nem beszél a Fidesz. Pedig jó tisztában lenni azzal, hogy foglalkoztatottnak számít az, aki akár csak egyetlen órát dolgozott az adott időszakban. Ebbe a kategóriába tartoznak a közmunkások is annak ellenére, hogy ez a foglalkoztatási forma nem a rendszeres munka, hanem a segély alternatívája. Sőt, a KSH nem tesz különbséget a magyarországi és a külföldi munkahelyen dolgozók között sem. A másik országban munkát vállalót hazai foglalkoztatottnak számítják, ha hozzátartozójuk elmondja róla, hogy dolgozik. Vagyis két többszázezres tömeg kiesik a munkanélküliséget növelő statisztikból: azok, akik az állástalanság elől külföldre menekültek, és azok, akik - éppen a kormány döntése alajpán - munkájukért még a minimálbért sem kapják meg.

Amit az MSZP ajánl

1. Minden családban lesz legalább egy kereső
2. Igazságossá teszik a közteherviselést. A kisebb keresetűek kevesebb, a gazdagok több személyi jövedelemadót fizetnek majd
3. Adójóváírással is garantálják a legalacsonyabb fizetések vásárlóértékének növekedését
4. Csökkentik a munkabérre rakódó terheket
5. Visszaállítják 18 évre a tankötelezettség korhatárát
6. Visszaszorítják a dolgozói szegénységet, aki tisztességesen dolgozik, az meg is tud majd élni
7. Megállítják a munkavállalók tömeges elvándorlását
8. Három hónapról kilenc hónapra emelik az álláskeresési járadék folyósítási idejét
9. Támogatják az anyák újbóli munkába állását, növelik a bölcsődei és óvodai férőhelyek számát. A nők ugyanazért a munkáért ugyanakkora bért kapnak, mint a férfiak
10. Újraírják a Munka Törvénykönyvét és a sztrájktörvényt
11. Megerősítik és kiterjesztik a szakszervezetek jogosítványait
12. Megteremtik a társadalmi párbeszéd új, demokratikus és intézményesített rendszerét
13. Több forrással segítik a foglalkoztatást, kiemelten a leghátrányosabb térségekben
14. Erősítik a rugalmas, atipikus foglalkoztatási formák elterjedését
15. Támogatják a munkaerő mobilitását az utazás és lakhatás terén
16. Növelik a közvetlen állami szerepvállalást a munkaerőpiacon
17. Ösztönzik a szociális gazdaság kiépülését
18. Napi 8 órán át, tisztes bérért, értékteremtő munkát végezhetnek majd a közmunkások, és segítik őket, hogy minél előbb kiléphessenek a nyílt munkaerőpiacra

Szerző