Óvatos optimizmus Davosban

Publikálás dátuma
2014.01.22 06:37
Szigorú biztonsági intézkedésekkel készült a svájci hadsereg az idei fórumra is. Fotó: Europress/Getty Images/Harold Cunningham
Fotó: /
Davosban tanácskoznak mától a világ legbefolyásosabb emberei. A svájci síparadicsomban már 44. alkalommal rendezik meg a Világgazdasági Fórumot (WEF). "A világ újraformálása: társadalmi, politikai, üzleti következmények" - idén ezzel a címmel indítja útjára az exkluzív konferenciát az alapító, Klaus Schwab. A szombatig tartó informális találkozón mintegy 250 vitát, panelbeszélgetést, s számos mellékrendezvényt tartanak.

Óvatos optimizmus, szerény növekedés, mérsékelt elvárások, sok nyitott kérdés - így jellemezte a világgazdaság jelenlegi állapotát Klaus Schwab, a 76 éves német mérnök-közgazdász, aki kitalálta, s azóta is évről évre sikerre viszi a fórumot. Schwab professzor szerint idén esély van arra, hogy végre hosszú távú víziókról, a világ nagy problémáiról is szó essen, hiszen talán túljutott a nemzetközi gazdaság a válság nehezén, s már nem csak az égető gondokra, mint tavaly például az eurókrízisre, kell koncentrálni. A professzor prognózisa szerint a világ nem tér vissza a válság előtti növekedéshez, a következő öt-tíz évben szerényebb lesz az ütem.

Mint a konferenciát bevezető sajtóértekezletén Schwab rámutatott, sok ország még mindig nagy deficittel küzd, s "ez olyan, mintha nehéz hátizsákkal a vállukon próbálnának futni". A WEF alapítója örömét fejezte ki, hogy sok fiatal döntéshozó is érkezik Davosba, s így hangot adhatnak e generáció problémáinak is. A mintegy 75 millió fiatal munkanélküli gondjairól ugyanúgy szó esik majd, mint a közel-keleti rendezésről, az amerikai szövetségi jegybank mennyiségi bővítési programjának visszafogásáról, a globális környezetvédelmi kihívásokról.

Száz országból több mint 2500 résztvevő érkezik Davosba. Több mint negyven állam- és kormányfő, számos nagy világcég vezetői vesz részt a három napos informális tanácskozáson, ahol legalább annyira fontosak a folyosói beszélgetések, mint a nyilvános viták, ha nem fontosabbak. S aki eljut Davosba, fontosnak érezheti magát, bővítheti kapcsolati hálóját. Idén is képviselteti magát a legtöbb nagy nemzetközi szervezet vezetője, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól Christine Lagarde-ig, a Világbank elnökéig. Valamennyi internetes óriáscég elküldi képviselőjét, a Yahoo vezérigazgatójától, Marissa Mayertől a Google ügyvezetőjéig, Eric Schmidtig. A Facebook-főnök helyettesét, Sheryl Sandberget és a nővérét, Randi Zuckerberget, a cég sajtóvállalkozásának vezetőjét delegálta. Bill Gates, a Microsoft alapítója és felesége rendszeres résztvevő a WEF rendezvényein.

Svájc jól jár

- Idén 44. alkalommal rendezik meg a fórumot, az elsőn, 1974-ben ötszázan vettek részt, idén 2500 vendéget várnak.

- A WEF védelme másfél millió svájci frankba kerül a helyi hatóságoknak, de a konferencia mintegy 45 milliós bevételt hoz a svájci gazdaságnak.

- A konferencia idején a városban 30 százalékkal csökken a CO2 kibocsátás a forgalmi korlátozások miatt.

- A részvevő férfiak átlagéletkora 52 év, a nőké 49 év. A legidősebb résztvevő Simon Peresz izraeli elnök lesz, a legifjabb egy pakisztáni diákvállalkozás vezetője, a 21 éves Umar Anwar Jahangir.

Elutazik Davosba David Cameron brit kormányfő, s London polgármestere, Boris Johnson se hagyja ki a svájci fórumot. Barack Obama idén sem jön, John Kerry külügyminiszter viszont az utolsó pillanatban beígérte érkezését, több amerikai szenátor, köztük John McCain is részt vesz. Angela Merkel síbalesete miatt kénytelen kihagyni a fórumot. Ott lesz a a dél-koreai elnökasszony, Pak Gün Hje. Abe Sinzo japán kormányfő az "abenomics" eddigi eredményeiről, három nyíl néven is emlegetett reformprogramja folytatásáról beszél majd. Latin-Amerikát Dilma Rousseff brazil, valamint Enrique Pena Nieto mexikói elnök képviseli. Davos vendége lesz az új ausztrál kormányfő, Tony Abbott, már csak azért is, mivel idén ő lesz a G20-as fórum házigazdája. Nagy figyelmet keltett, hogy az elődjénél jóval nyitottabb iráni elnök, Hasszan Rohani is elfogadta a davosi meghívást. Izraelből Simon Peresz államfő és a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is felszólal egy-egy témában.

A globális biztonsági kockázatokról szóló vitán John Chipman, az IISS főigazgatója és Javier Solana, volt NATO-főtitkár, és EU-főkülügyér is részt vesz, külön fórumot rendeznek "A Nagy Testvér probléma" címmel, a magánélethez való jog védelméről és az adatbiztonságról. A neves amerikai közgazdász, Kenneth Rogoff lesz az egyik résztvevője az "Európa visszatér?" című, az európai gazdasági helyzet javulásáról szóló panelnek. A globális élelmiszerbiztonságról, a felsőoktatásról, mint befektetésről, s az afrikai népességnövekedés következményeiről és kihívásairól (2050-re már eléri a 2 milliárd főt a népesség) is lesz pódiumbeszélgetés.

"A világ legexkluzívabb összejövetelén", ahogy a CNN a tanácskozást beharangozta, hagyományosan filmsztárok, hírességek is eszmét cserélnek a politikusokkal. Idén Bono és Matt Damon lesznek a sztárvendégek, no meg Goldie Hawn. (A milliárdos George Soros mellett ő lesz a másik neves amerikai-magyar Davosban). A magyar kormány idén sem képviselteti magát, legalábbis a hivatalos résztvevők listája szerint. A davosi egyéni belépő meglehetősen borsos, 20 ezer dollár. A nagy stratégiai partner cégek több mint félmillió dollárt fizetnek, s ezért hat embert delegálhatnak a WEF rendezvényeire.

A kíberbiztonságra is ügyelnek

Idén is rendkívüli biztonsági intézkedésekre készülnek a svájci hatóságok, a 11 ezres lakosú kisváros körül ellenőrzőpontokat állítanak fel, a háztetőkön mesterlövészek foglalják el állásaikat, a konferenciaközpontot szögesdrótakadályokkal zárják el a külvilágtól, a légteret is lezárják. Állam- és kormányfők, nagy cégek vezetői, hírességek biztonságára kell ügyelni.

Még a kíbervédelemre is gondolni kell, Davos a hackerek, a kíberbűnözők számára is kiemelkedő célpont lehet. A Világgazdasági Fórum szervezői úgy nyilatkoztak, megteszik a szükséges előkészületeket, ellenőriztetik rendszereiket. A bizalmas levelezést kódolt programokkal bonyolítják, s a résztvevők számára is biztonságos internethozzáférést biztosítanak. Javasolják, hogy mindenki vigyen magával egy másodlagos mobiltelefont, s bizalmas megbeszélések idején kapcsolja ki készülékét.

Témák
2014.01.22 06:37

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25