Óvatos optimizmus Davosban

Publikálás dátuma
2014.01.22 06:37
Szigorú biztonsági intézkedésekkel készült a svájci hadsereg az idei fórumra is. Fotó: Europress/Getty Images/Harold Cunningham
Fotó: /
Davosban tanácskoznak mától a világ legbefolyásosabb emberei. A svájci síparadicsomban már 44. alkalommal rendezik meg a Világgazdasági Fórumot (WEF). "A világ újraformálása: társadalmi, politikai, üzleti következmények" - idén ezzel a címmel indítja útjára az exkluzív konferenciát az alapító, Klaus Schwab. A szombatig tartó informális találkozón mintegy 250 vitát, panelbeszélgetést, s számos mellékrendezvényt tartanak.

Óvatos optimizmus, szerény növekedés, mérsékelt elvárások, sok nyitott kérdés - így jellemezte a világgazdaság jelenlegi állapotát Klaus Schwab, a 76 éves német mérnök-közgazdász, aki kitalálta, s azóta is évről évre sikerre viszi a fórumot. Schwab professzor szerint idén esély van arra, hogy végre hosszú távú víziókról, a világ nagy problémáiról is szó essen, hiszen talán túljutott a nemzetközi gazdaság a válság nehezén, s már nem csak az égető gondokra, mint tavaly például az eurókrízisre, kell koncentrálni. A professzor prognózisa szerint a világ nem tér vissza a válság előtti növekedéshez, a következő öt-tíz évben szerényebb lesz az ütem.

Mint a konferenciát bevezető sajtóértekezletén Schwab rámutatott, sok ország még mindig nagy deficittel küzd, s "ez olyan, mintha nehéz hátizsákkal a vállukon próbálnának futni". A WEF alapítója örömét fejezte ki, hogy sok fiatal döntéshozó is érkezik Davosba, s így hangot adhatnak e generáció problémáinak is. A mintegy 75 millió fiatal munkanélküli gondjairól ugyanúgy szó esik majd, mint a közel-keleti rendezésről, az amerikai szövetségi jegybank mennyiségi bővítési programjának visszafogásáról, a globális környezetvédelmi kihívásokról.

Száz országból több mint 2500 résztvevő érkezik Davosba. Több mint negyven állam- és kormányfő, számos nagy világcég vezetői vesz részt a három napos informális tanácskozáson, ahol legalább annyira fontosak a folyosói beszélgetések, mint a nyilvános viták, ha nem fontosabbak. S aki eljut Davosba, fontosnak érezheti magát, bővítheti kapcsolati hálóját. Idén is képviselteti magát a legtöbb nagy nemzetközi szervezet vezetője, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól Christine Lagarde-ig, a Világbank elnökéig. Valamennyi internetes óriáscég elküldi képviselőjét, a Yahoo vezérigazgatójától, Marissa Mayertől a Google ügyvezetőjéig, Eric Schmidtig. A Facebook-főnök helyettesét, Sheryl Sandberget és a nővérét, Randi Zuckerberget, a cég sajtóvállalkozásának vezetőjét delegálta. Bill Gates, a Microsoft alapítója és felesége rendszeres résztvevő a WEF rendezvényein.

Svájc jól jár

- Idén 44. alkalommal rendezik meg a fórumot, az elsőn, 1974-ben ötszázan vettek részt, idén 2500 vendéget várnak.

- A WEF védelme másfél millió svájci frankba kerül a helyi hatóságoknak, de a konferencia mintegy 45 milliós bevételt hoz a svájci gazdaságnak.

- A konferencia idején a városban 30 százalékkal csökken a CO2 kibocsátás a forgalmi korlátozások miatt.

- A részvevő férfiak átlagéletkora 52 év, a nőké 49 év. A legidősebb résztvevő Simon Peresz izraeli elnök lesz, a legifjabb egy pakisztáni diákvállalkozás vezetője, a 21 éves Umar Anwar Jahangir.

Elutazik Davosba David Cameron brit kormányfő, s London polgármestere, Boris Johnson se hagyja ki a svájci fórumot. Barack Obama idén sem jön, John Kerry külügyminiszter viszont az utolsó pillanatban beígérte érkezését, több amerikai szenátor, köztük John McCain is részt vesz. Angela Merkel síbalesete miatt kénytelen kihagyni a fórumot. Ott lesz a a dél-koreai elnökasszony, Pak Gün Hje. Abe Sinzo japán kormányfő az "abenomics" eddigi eredményeiről, három nyíl néven is emlegetett reformprogramja folytatásáról beszél majd. Latin-Amerikát Dilma Rousseff brazil, valamint Enrique Pena Nieto mexikói elnök képviseli. Davos vendége lesz az új ausztrál kormányfő, Tony Abbott, már csak azért is, mivel idén ő lesz a G20-as fórum házigazdája. Nagy figyelmet keltett, hogy az elődjénél jóval nyitottabb iráni elnök, Hasszan Rohani is elfogadta a davosi meghívást. Izraelből Simon Peresz államfő és a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is felszólal egy-egy témában.

A globális biztonsági kockázatokról szóló vitán John Chipman, az IISS főigazgatója és Javier Solana, volt NATO-főtitkár, és EU-főkülügyér is részt vesz, külön fórumot rendeznek "A Nagy Testvér probléma" címmel, a magánélethez való jog védelméről és az adatbiztonságról. A neves amerikai közgazdász, Kenneth Rogoff lesz az egyik résztvevője az "Európa visszatér?" című, az európai gazdasági helyzet javulásáról szóló panelnek. A globális élelmiszerbiztonságról, a felsőoktatásról, mint befektetésről, s az afrikai népességnövekedés következményeiről és kihívásairól (2050-re már eléri a 2 milliárd főt a népesség) is lesz pódiumbeszélgetés.

"A világ legexkluzívabb összejövetelén", ahogy a CNN a tanácskozást beharangozta, hagyományosan filmsztárok, hírességek is eszmét cserélnek a politikusokkal. Idén Bono és Matt Damon lesznek a sztárvendégek, no meg Goldie Hawn. (A milliárdos George Soros mellett ő lesz a másik neves amerikai-magyar Davosban). A magyar kormány idén sem képviselteti magát, legalábbis a hivatalos résztvevők listája szerint. A davosi egyéni belépő meglehetősen borsos, 20 ezer dollár. A nagy stratégiai partner cégek több mint félmillió dollárt fizetnek, s ezért hat embert delegálhatnak a WEF rendezvényeire.

A kíberbiztonságra is ügyelnek

Idén is rendkívüli biztonsági intézkedésekre készülnek a svájci hatóságok, a 11 ezres lakosú kisváros körül ellenőrzőpontokat állítanak fel, a háztetőkön mesterlövészek foglalják el állásaikat, a konferenciaközpontot szögesdrótakadályokkal zárják el a külvilágtól, a légteret is lezárják. Állam- és kormányfők, nagy cégek vezetői, hírességek biztonságára kell ügyelni.

Még a kíbervédelemre is gondolni kell, Davos a hackerek, a kíberbűnözők számára is kiemelkedő célpont lehet. A Világgazdasági Fórum szervezői úgy nyilatkoztak, megteszik a szükséges előkészületeket, ellenőriztetik rendszereiket. A bizalmas levelezést kódolt programokkal bonyolítják, s a résztvevők számára is biztonságos internethozzáférést biztosítanak. Javasolják, hogy mindenki vigyen magával egy másodlagos mobiltelefont, s bizalmas megbeszélések idején kapcsolja ki készülékét.

Témák
2014.01.22 06:37

Felakasztva találtak egy fiatalt a magyar-szlovák határ Ipoly-hídján

Publikálás dátuma
2019.02.16 13:58

Fotó: Shutterstock/
Nagy valószínűséggel öngyilkosságot követett el egy fiatal férfi, akinek holttestét egy hídon felakasztva találták meg a szlovák-magyar határon.
Minderről a parameter.sk hírportál számolt be. Mint írták, a 20 éves Zoltán holttestét csütörtökön találták meg a nagykürtösi járásbeli Busa (Bušince) községnél. A holttest az Ipoly folyó felett átívelő vashídon lógott felakasztva. A helyszínre a szlovák és a magyar rendőröket is riasztották, ugyanis el kellett dönteni, hogy még szlovák vagy már magyar félen találták-e a holttestet. Az illetékesek végül úgy döntöttek, hogy az ügyet a szlovák hatóságok vizsgálják ki. Petra Kováčiková rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint egy helyi fiatal férfiről van szó, a jelek pedig arra mutatnak, hogy öngyilkosságot követett el.
Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!
2019.02.16 13:58

Angela Merkel: Oroszország és Steve Bannon Európa ellenfele

Publikálás dátuma
2019.02.16 11:51

Fotó: AFP/ TOBIAS HASE / DPA / dpa Picture-Alliance
Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).
Kiemelte: Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a "nem megfelelő mértékű innovációs képesség", és az a veszély is, hogy a többoldalú megállapodások helyett megjelenhet a "mindenki mindenki ellen" elve az egymás közti kapcsolatokban. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Európának "vannak ellenfelei". Így "Oroszország hibrid hadviselése nap mint nap érezhető valamennyi európai országban". Megjelentek mások is, köztük Steve Bannon - Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója -, akik nem az "európai modell" sikerén munkálkodnak. Tevékenységükkel szemben "közösen védekeznünk kell, és még nem vagyunk eléggé képesek erre" - mondta a német kancellár.
Merkel ugyanakkor azt is mondta, Oroszország minden nehézség ellenére a Nyugat partnere, az elzárkózás következménye pedig csak az lenne, hogy függő helyzetbe kerül Kínával. "Európának nem fűződhet geostratégiai érdeke ahhoz, hogy megszakítsa a kapcsolatokat Oroszországgal" - jelentette ki a német kancellár. Oroszország "politikai alapú, tudatos" kiszorítása az európai földgázpiacról ugyancsak helytelen lenne. Orosz gázt a hidegháború idején is vásároltak nyugat-európai országok, például az egykori Nyugat-Németország, és "nem lehet annyira rossz a helyzet", hogy szakítani kellene ezzel a gyakorlattal - mondta Angela Merkel. Az Északi Áramlat-2 vezetékkel szembeni bírálatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: "egy orosz gázmolekula orosz gázmolekula marad akkor is, ha Ukrajnán keresztül érkezik, és akkor is, ha a Balti-tenger alatt".
A tanácskozáson felszólalt Mike Pence amerikai alelnök is. Arról beszélt, Az Egyesült Államok nem tudja megvédeni a Nyugatot, ha szövetségesei függő viszonyba kerülnek a Kelet hatalmaival. Kiemelte, hogy hazája a "szabadság bajnoka", Donald Trump elnök munkássága révén minden eddiginél erősebb, és az elnök jelszava, az "Amerika az első" nem azt jelenti, hogy "Csak Amerika". Éppen ellenkezőleg, az Egyesült Államok kiáll szövetségesei mellett, és köszönetet mond mindazoknak, akik határozottan az Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel szemben foglaltak állást. "Azt is szeretnénk, hogy mások is így tegyenek" - mondta Mike Pence. Hangsúlyozta: Washington világosan jelezte partnereinek, hogy milyen veszélyt jelent a Huawei és számos további kínai távközlési cég, és "éberségre" szólítja fel őket. Washington azt is elvárja európai szövetségeseitől, hogy mondják fel az iráni atomprogramról kötött szerződést - sürgette Mike Pence, kiemelve, hogy Teherán egy "új holokausztra készül", és az iszlamista terrorizmus első számú finanszírozója.
Szerző
2019.02.16 11:51
Frissítve: 2019.02.16 13:48