Elszabadult a pokol a Majdanon

Az erőszak lett a kijevi demonstráció elsődleges meghatározója, a békés tüntetők helyét szombat óta mindinkább a kemény mag veszi át. Az ellenzék fizetett provokátorokról beszél, a másik oldal viszont a szélsőséges ellenzéki párt, a Svoboda támogatóinak felülkerekedését emlegetik. 

A szembenállás azóta durvult el, hogy a múlt héten a parlament olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek sértik a gyülekezési jogot. Többek között megtiltották a kormányépületek blokádját, valamint azt, hogy a demonstrációkon maszkot és sisakot lehessen hordani (ezt különben eddig is csak a Svoboda keménymagja tette), engedélyhez kötötték a konvojokban való autós közlekedést, amelyekkel a kormányzati szereplők mozgását akadályozták a tüntetők és a vezetők otthonaihoz szálltak ki.

Hétfőn Viktor Janukovics elnök bejelentette, kész tárgyalni az ellenzék vezetőivel. Az összecsapásokba torkolló tüntetések azonban tegnap is folytatódtak, miközben Vitalij Klicsko UDAR elnök az államfői hivatalban tárgyalt. Az ellenzék gyakorlatilag elveszítette az utca fölötti uralmat, sem Klicsko, sem a Batykivscsina (Timosenko pártja) vezetői nem tudják már kontrollálni az eseményeket.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Majdan orvosi szolgálata szerint az utóbbi 24 órában másfélezren fordultak orvosi segítségért a helyszínen illetve a mentőkhöz, zömében kisebb sérülésekkel. A tüntetők félnek állami kórházakba menni, mert attól tartanak, hogy ott a titkosszolgálatok ügynökei kiszűrik őket.

Hivatalos szervek pedig arról számoltak be, hogy több mint száz rendőr súlyos sérülést, sokan fejsérülést szenvedtek. A rendőrség ötven tüntetőt vett őrizetbe, legtöbbjük a Jobb szektor nevű radikális mozgalom képviselője.

Az ukrajnai helyzet már az ENSZ-ben is aggodalmakat kelt. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára konstruktív párbeszédre szólította fel a feleket. Felhívásában kiemelte, hogy mindenkinek higgadtságot kell tanúsítania, kerülni az erőszakot és védelmezni békés úton a demokratikus elveket. Ukrajna lakóinak egyetértésre kell jutniuk az ország további fejlődése útját tekintve - jelentette ki Ban Ki Mun.

Szerző

Orbán állítólag Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak

Publikálás dátuma
2019.04.18 20:02

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Egy lengyel képviselő szerint a magyar miniszterelnök ugyanúgy határrevízióra törekszik, mint Vlagyimir Putyin.
Slawomir Nitras lengyel parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor az ukrán válság idején azt javasolta, hogy Lengyelország és Magyarország vegyen részt Ukrajna felosztásában. Az Onet nevű lengyel honlap idézi a Polgári Platform politikusát, aki egy interjú során azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök az európai határok revíziójáról álmodik, akárcsak Vlagyimir Putyin. "Orbán nagyon veszélyes és nagyon intelligens" - fogalmazott a mérsékelt jobboldali párt képviselője. Nitras azt is hozzátette, ő és a PO nem akarja Európa destabilizálását, ezért "Orbánt el kell dobni, mint egy rohadt gyümölcsöt". A magyar kormányfő a lengyel politikus szavai szerint művelt, nyelveket beszélő ember, aki tudja, hogyan kell viselkedni a szalonokban, ám ugyanez nem mondható el a Lengyelországot a háttérből irányító Jaroslaw Kaczynskiról. "Orbán okos politikus. Neki könnyű dolga van, az Európai Uniónak pedig nehéz" - vonta le a tanulságot a képviselő. A beszélgetés azonban nem állt meg ennyinél, Nitras Magyarországot is veszélyesnek nevezte, mert a magyarok szerinte a(z első) világháború után kialakult rendszer lebontásáról álmodnak, mert "komplexusuk van", amióta elvesztették területük egy részét. Korábban Moszkvából is érkeztek Ukrajna felosztására vonatkozó javaslatok - például a magát "liberális demokratának" nevező, valójában az orosz katonai hírszerzéshez köthető Vlagyimir Zsirinovszkijtól. A lassan három évtizede botrányt botrányra halmozó, extravagáns politikus felvetése szerint Lengyelország megkaphatná Ukrajna nyugati határvidékét, Magyarország a Kárpátalját, Románia Csernovcit, Oroszország pedig természetesen "vinné" az ország keleti részét. A javaslatról Zsirinovszkij, aki akkor az orosz törvényhozás, a Duma alelnöke volt, 2014-ben levelet is írt a varsói, bukaresti és budapesti kormánynak. Vlagyimir Putyin azonban sosem utalt ilyesmire, és a hír gyorsan elaludt. Slawomir Nitras mostani állítását ukrajnai honlapok is átvették. Ukrajnában hajrájához ért az elnökválasztási kampány, míg a PO az európai parlamenti választásokon egy széles ellenzéki összefogás tagjaként indul Jaroslaw Kacyinski kormánypártja, a Jog és Igazságosság ellenében.

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35