Leleplezett Hír Tv-s manipuláció

Publikálás dátuma
2014.02.01. 06:01
A felhangosított felvétellel a Hír Tv azt a látszatot keltette, mintha a bekiabálás jól hallható lett volna FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A szocialisták annyi bocsánatkérést várnak a Hír Tv-től, ahányszor a csatorna lejátszotta az MSZP szombati nagygyűléséről készített manipulált felvételét - mondta lapunknak Veres Gábor, az ellenzéki párt szóvivője, miután Szabó Anett, a csatorna műsorvezetője, a Lapzárta esti műsorban elismerte: a "kötelet" bekiabálást felhangosítva illesztették bele a Mesterházy Attila beszédéről készül felvételbe. Veres Gábor közölte, ha a jobboldali televízió nem kér bocsánatot, a szocialisták jogi lépéseket tesznek. A manipulált felvétel készítését a Fidesz által a bajai videó-ügy után módosított Btk. egy évi terjedő szabadságvesztéssel bünteti.  

Felhangosította a Hír Tv az MSZP elnökének múlt szombati évértékelőjén elhangzott "kötelet" bekiabálást, amely a helyszínen alig volt hallható. A csatorna vágatlan felvételként tálalta Mesterházy Attila beszédének részletét, amelyben jól hallható a "kötelet" bekiabálás.

Ám, mint erre a poldi.blog.hu felhívta a figyelmet, "ha valaki jól fülel, már e felvételen hallhatja, hogy az ominózus tudósításrészben, amikor hallani a bekiabálást, egész más a hang. Sokkal erősebb a háttérzaj, kiáltóan elüt ez a kis részlet a tudósítás többi elemétől." Vagyis a bekiabálás alatt "a hangot felerősítették vagy más felvételt applikáltak az eredetibe. Bármelyik változat valósult meg, ez manipuláció" - írta a blog.

Mindezt a Lapzárta című szerda esti műsorban közvetve el is ismerte a Hír Tv műsorvezetője. Szabó Anett vendégeitől azt kérdezte: "Az, hogy fölhangosítottuk ezt a részt, az szerintetek belenyúlás a hangsávba?" Mire azt válaszolták, hogy nem. Egy nappal korábban Szikszai Péter, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese még azt közölte, hogy a manipuláció ki van zárva, mivel a nagygyűlésről több tévéfelvétel is van, köztük az MTVA-é, amelyen szintén hallható a "kötelet" bekiabálás. Szikszai ezt tegnap megismételte, hozzátéve, hogy az ATV felvételén is hallható a bekiabálás.

Manipulálta a Hír Tv az MSZP nagygyűlésén készített felvételt
Azt a látszatot keltette a csatorna, mintha Mesterházy hallotta volna a bekiabálást
Bocsánatkérést várnak a a szocialisták

Vasárnap óta folyik a vita arról, hogy Mesterházy felszólalása közben valaki "börtönt", vagy "kötelet" követelt-e a felcsúti polgármesternek, illetve ami ennél fontosabb: milyen bekiabálásra reagált az MSZP elnöke. A Hír Tv felvétele alapján ugyanis számtalan jobboldali médium számolt be arról, hogy a bekiabáló kötelet javasolt adni Mészáros Lőrincnek, amitől Mesterházy nem határolódott el. Mészárosékról a pártelnök azt mondta: "(...) Ha nem ez, akkor viszont katedrát nekik a Közgázon. (...) De mégis inkább én azt hiszem, hogy nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit az imént itt bekiabáltak". Az MSZP elnöke utóbb elmondta, nem "kötelet", hanem "börtönt" hallott, de beszédében is végig a jogállami igazságtételről, a törvény előtti egyenlőségről szólt.

A most leleplezett hangosítással a Hír Tv azt a hatást keltette, mintha a szónoknak hallania kellett volna a bekiabálást. Pedig mint a cink.hu egyik kommentelője írta: "ekkora térben, ennyi egyszerre bekiabáló ember között vélhetően a tőle 10 lépésre állók szavait sem hallja.

Az pedig nem érv, hogy az MTVA tudósításaiban is hallatszik". Hozzátette: nem mondja, hogy a Hír Tv "odaadta muszterét de megsúghatták az MTVA-s kollégáknak hogy körülbelül hanyadik percnél kell keresni az ominózus bekiabálást". A cink.hu kommentelője szerint a "manipulált rész és az ügyesen rávágott Mesterházy reflektálás együtt alkalmas a félrevezetésre a félreinformálásra hovatovább az uszításra és a hitelrontásra". Szerinte a bekiabáló közel állhatott a Hír Tv kamerájához, így az ominózus megjegyzést a riporter a scriptelésnél meghallotta. "Innen már csak egy ugrás a felelős szerkesztő és a vágó és kész is a szenzáció. Ehhez persze le kellett mondani minden sajtószakmai sajtóetikai és hitelességi elvről...".

Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke lapunk kérdésére azt mondta, a Híradó a saját anyagából dolgozott és dolgozik a mai napig is ezen a témán. A hírről először valóban a Hír Tv számolt be vasárnap, majd megjelent az mno.hu-n. A Híradó egyszerűen megkereste saját nyersanyagában Mesterházy kijelentését: "nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit az előbb bekiabáltak", majd visszatekertek pár másodpercet és ott "egyetlen bekiabálás hallható: kötelet" - tette hozzá Lencsó Rita.

A Hír Tv a Fidesz politikai érdekeit szolgálja - jelentette ki lapunknak Veres Gábor, az MSZP szóvivője, aki korábban maga is rádiós volt, ezért sok olyan programot ismer, amivel fel lehet erősíteni a bekiabálás hangerejét. A szocialista párt abban különbözik a Fidesztől, és a kormánypártot kiszolgáló "lakáj médiától", hogy sem politikai, sem emberi értelemben soha nem kívánta senki vesztét, és az ilyen bekiabálásoktól egyértelműen elhatárolódnak - tette hozzá Veres.

Az MSZP felszólítja a Hír Tv-t, annyiszor kérjen bocsánatot Mesterházy Attilától, ahányszor a manipulált felvételt lejátszották. Ha ezt nem teszik meg, a Fidesz által a bajai videó-ügy után módosított Btk. alapján megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A módosított Btk. kimondja: "Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt készít, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Erre utlat Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese is, amikor közölte: a szocialisták szerint a Hír Tv a hangfelvétel tudatos manipulációjával bűncselekményt követett el.

Szerző

Lemészárolták a forintot

Publikálás dátuma
2014.02.01. 06:00
Vállt vállnak vetve nem segítettek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A forint értéke napról napra lejjebb csúszik a vezető külföldi devizákkal szemben, péntek délután egy ideig az euró 314, az amerikai dollár 232, a svájci frank, pedig 256 forintot ér, majd bekövetkezett egy csekély korrekció, de a 2012 elejei árfolyamcsúcsok ismét megdőltek.

A nemzetközi hangulat kétségtelenül kedvezőtlen, teljesen bizonytalan az ukrán helyzet, mindez alkalmat nyújtott arra, hogy a spekulánsok kipécézzék maguknak a forintot. Ezen az erőpróbán a hazai fizetőeszköz a padlóra került. Most már világosan látszik, hogy a forint 2,85 százalékos alapkamata még egy hétig sem állta ki a piacok próbáját. A törékeny hangulat végét megjósolni nemigen lehet - mondta lapunknak Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője szerint valamennyi régiós ország hasonló cipőben jár, mint mi, de a leértékelődés mértékében továbbra is vezetünk.

A szakember nem tartotta valószínűnek, hogy a jelenlegi magyar jegybanki vezetés beavatkozna a forint védelmében. Úgy vélte, hogy a nemzeti banki tartalékot aligha használják fel majd erre a célra. Az ilyen lépések eredménye mindig kétséges. Ha az intervenció eredménytelen, akkor kidobott pénz, amit ráköltöttek. A forint védelmének másik eszköze lehet az uniós pénzek egy részének átváltása. (Ehhez még Brüsszel hozzájárulására sincs szükség.)

A német Commerzbanknál úgy látják, hogy 310 és 320 között megtorpanhat a kamatcsökkentés, de ha a piaci nyomás átmenetinek látszik, vagy fordul a hangulat, akár folytatódhat is. A bank szakértői nem tartják valószínűnek, hogy kamatemeléssel beavatkozna az MNB, de a forint gyengülése esetén az alapkamat-csökkentés leállítására, nagyobb gyengülés esetén jelentősebb, akár 3,00 százalékpontos kamatemelésre számítanak.

Mások szerint a 0,5-0,75 százalékpontos emelés a valószínűbb, ha a jegybankárok belátják, hogy a jelenlegi magas euróárfolyam már árt a gazdaságnak. A közeli napokban Indiában, Argentínában, Dél-Afrikában volt kamatemelés, hogy a mostani krízist kirobbantó Törökországról ne is beszéljünk. Ha a Commerzbank forgatókönyve beigazolódik a 3 százalékpontos kamatemelésről, akkor 5,85 százalékos lehet az alapkamat, 2012 decemberében volt ehhez hasonló, 6 százalékos a mérték.

A francia Societé Generále elemzői arra számítanak, hogy az MNB nem fog beavatkozni, nem fog kamatot emelni az áprilisi választások előtt, továbbá a magyar jegybankároktól úgy tudják, Magyarország 330 forintos euró árfolyamot is "el tud viselni", és a gyenge forint "nem feltétlenül nem kívánatos".

Sem Orbán, sem Matolcsy nem mondott megnyugtató szavakat
A jegybank függetlensége csak papíron létezik

Bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyamingadozások miatt - mondta a Wall Street Journalnak pénteken Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke és a Monetáris Tanács (MT) tagja. A magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és beavatkozik, ha szükséges – mondta Pleschinger Gyula, az MT tagja. Szerinte az ország fundamentumai szilárdak, a külső finanszírozási kapacitásunk "masszív", így nem látnak különleges okot aggodalomra.

A beavatkozás a fejleményektől függ, ezeket folyamatosan figyelik. A magyar inflációs kilátásokat figyelembe véve a további kamatcsökkentés még megfontolható, de az MT a piaci folyamatokat is figyelembe véve hozza meg döntését. A jegybankár nem tud arról, hogy az MT rendkívüli ülése összehívása felmerült volna, az ilyen piaci kilengéseket korrekciók követik.

Az MT tagjai nem veszik komolyan a pánikot de ugyanez elmondható Orbán Viktorról és Matolcsy Györgyről is. A Lámfalussy Sándor magyar származású közgazdász, az "euró atyja" tiszteletére rendezett pénteki konferencián a kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy "az alapkamat ügye olyan kérdéskör, amelynél vigyázni kell a hatáskörök elhatárolására. A kormányoknak távol kell tartani magukat az árfolyamok vitájától, ezt meg kell hagyni a jegybanknak.

A kormány feladata a stabil gazdaságpolitika." Majd hozzátette, hogy "a forint ügyében azt teheti még a kormány, hogy olyan külkereskedelmi és folyó fizetési mérleget tart, ami stabilitást ad. Ha ez megtörtént, mindent megtett a kormány az árfolyam érdekében." Orbán szerint a jegybankok joggal kényesek a függetlenségükre, de nem lehet kiszakítani őket a gazdasági környezetből.

Márciusban Matolcsy György került az MNB élére, akinek semmiféle jegybanki tapasztalata nem volt, de a kormányfő legfontosabb gazdasági szakértőjének számít. Az MT-tagok kiválasztásának is a legfontosabb feltétele a kormányhoz, illetve a Fideszhez való hűség volt. Tényleges függetlenségről, tehát szó sem lehet.

Menekül a tőke

Az utóbbi hetek messze legintenzívebb tőkekivonását szenvedték el a feltörekvő piacokra szakosodott kötvényalapok - derül ki adataiból. Eszerint egy hét alatt nettó 2,65 milliárd dollárnyi tőke távozott ezen alapokból a megelőző héten mért 666 millió dollár után. A friss tőkekivonás nagy része (1,7 milliárd dollár) a helyi devizában kifejezett (denominált) papírokba fektető alapoknál következett be. Ezt korlátozott mértékben a magyar piac is megérezte, hiszen a legfrissebb adat szerint kéthetes mélypontra, 5000 milliárd forint alá esett a külföldi befektetők forintban denominált magyar állampapír állománya.

Marad a költségvetés

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nemzetközi intézmények és elemzőházak az utóbbi időben megemelték a magyar gazdaság idei növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, és már magasabb növekedéssel számolnak 2014-re a kormány 2 százalékos prognózisához képest. A kormány egyelőre nem kíván változtatni a prognózisán.

Hamis szólamoktól nem lesz stabil a forint

Pénteken ismét sokkoló árfolyamot ért el nemzeti valutánk: az euróhoz és a svájci frankhoz képest is évek óta nem látott mélypontra süllyedt. A kormányfő szerint a magyar gazdaság rendkívül stabil. Orbán hamis szólamának tarthatatlanságát a forint egyre kétségbeejtőbb állapota is mutatja. Ma 314 forint is volt egy euró, 257 forint is egy frank. Ilyen az, amikor a Fidesz segít a devizahiteleseken. Jó lenne, ha Matolcsy György a következő két hónapban már nem szólalna meg, és felelőtlen nyilatkozataival nem rontana tovább az ország helyzetén.

Az árfolyam az igazság tükre, Orbán hazug politikája már a választás előtt megbukott. A devizahiteleket nyögő, az importáruk és az üzemanyagok szakadatlan drágulását bőrükön érző választók és vállalkozások számára csak a gazdaságpolitikai fordulat hozhat változást. A választás után felálló Mesterházy-kormány végre fogja hajtani ezt a fordulatot, stabilizálja a gazdaságot és a forintot, kiszámítható jövőt hoz az emberek és a vállalkozások számára - írta közleményében Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese

Szerző

Lemészárolták a forintot

Publikálás dátuma
2014.02.01. 06:00
Vállt vállnak vetve nem segítettek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A forint értéke napról napra lejjebb csúszik a vezető külföldi devizákkal szemben, péntek délután egy ideig az euró 314, az amerikai dollár 232, a svájci frank, pedig 256 forintot ér, majd bekövetkezett egy csekély korrekció, de a 2012 elejei árfolyamcsúcsok ismét megdőltek.

A nemzetközi hangulat kétségtelenül kedvezőtlen, teljesen bizonytalan az ukrán helyzet, mindez alkalmat nyújtott arra, hogy a spekulánsok kipécézzék maguknak a forintot. Ezen az erőpróbán a hazai fizetőeszköz a padlóra került. Most már világosan látszik, hogy a forint 2,85 százalékos alapkamata még egy hétig sem állta ki a piacok próbáját. A törékeny hangulat végét megjósolni nemigen lehet - mondta lapunknak Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője szerint valamennyi régiós ország hasonló cipőben jár, mint mi, de a leértékelődés mértékében továbbra is vezetünk.

A szakember nem tartotta valószínűnek, hogy a jelenlegi magyar jegybanki vezetés beavatkozna a forint védelmében. Úgy vélte, hogy a nemzeti banki tartalékot aligha használják fel majd erre a célra. Az ilyen lépések eredménye mindig kétséges. Ha az intervenció eredménytelen, akkor kidobott pénz, amit ráköltöttek. A forint védelmének másik eszköze lehet az uniós pénzek egy részének átváltása. (Ehhez még Brüsszel hozzájárulására sincs szükség.)

A német Commerzbanknál úgy látják, hogy 310 és 320 között megtorpanhat a kamatcsökkentés, de ha a piaci nyomás átmenetinek látszik, vagy fordul a hangulat, akár folytatódhat is. A bank szakértői nem tartják valószínűnek, hogy kamatemeléssel beavatkozna az MNB, de a forint gyengülése esetén az alapkamat-csökkentés leállítására, nagyobb gyengülés esetén jelentősebb, akár 3,00 százalékpontos kamatemelésre számítanak.

Mások szerint a 0,5-0,75 százalékpontos emelés a valószínűbb, ha a jegybankárok belátják, hogy a jelenlegi magas euróárfolyam már árt a gazdaságnak. A közeli napokban Indiában, Argentínában, Dél-Afrikában volt kamatemelés, hogy a mostani krízist kirobbantó Törökországról ne is beszéljünk. Ha a Commerzbank forgatókönyve beigazolódik a 3 százalékpontos kamatemelésről, akkor 5,85 százalékos lehet az alapkamat, 2012 decemberében volt ehhez hasonló, 6 százalékos a mérték.

A francia Societé Generále elemzői arra számítanak, hogy az MNB nem fog beavatkozni, nem fog kamatot emelni az áprilisi választások előtt, továbbá a magyar jegybankároktól úgy tudják, Magyarország 330 forintos euró árfolyamot is "el tud viselni", és a gyenge forint "nem feltétlenül nem kívánatos".

Sem Orbán, sem Matolcsy nem mondott megnyugtató szavakat
A jegybank függetlensége csak papíron létezik

Bármilyen lépés a központi bank részéről most hiba lenne a feltörekvő piacokon tapasztalt árfolyamingadozások miatt - mondta a Wall Street Journalnak pénteken Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke és a Monetáris Tanács (MT) tagja. A magyar jegybanknak van ideje "kényelmesen" elemezni a jelenlegi piaci zuhanások inflációra gyakorolt hatását és beavatkozik, ha szükséges – mondta Pleschinger Gyula, az MT tagja. Szerinte az ország fundamentumai szilárdak, a külső finanszírozási kapacitásunk "masszív", így nem látnak különleges okot aggodalomra.

A beavatkozás a fejleményektől függ, ezeket folyamatosan figyelik. A magyar inflációs kilátásokat figyelembe véve a további kamatcsökkentés még megfontolható, de az MT a piaci folyamatokat is figyelembe véve hozza meg döntését. A jegybankár nem tud arról, hogy az MT rendkívüli ülése összehívása felmerült volna, az ilyen piaci kilengéseket korrekciók követik.

Az MT tagjai nem veszik komolyan a pánikot de ugyanez elmondható Orbán Viktorról és Matolcsy Györgyről is. A Lámfalussy Sándor magyar származású közgazdász, az "euró atyja" tiszteletére rendezett pénteki konferencián a kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy "az alapkamat ügye olyan kérdéskör, amelynél vigyázni kell a hatáskörök elhatárolására. A kormányoknak távol kell tartani magukat az árfolyamok vitájától, ezt meg kell hagyni a jegybanknak.

A kormány feladata a stabil gazdaságpolitika." Majd hozzátette, hogy "a forint ügyében azt teheti még a kormány, hogy olyan külkereskedelmi és folyó fizetési mérleget tart, ami stabilitást ad. Ha ez megtörtént, mindent megtett a kormány az árfolyam érdekében." Orbán szerint a jegybankok joggal kényesek a függetlenségükre, de nem lehet kiszakítani őket a gazdasági környezetből.

Márciusban Matolcsy György került az MNB élére, akinek semmiféle jegybanki tapasztalata nem volt, de a kormányfő legfontosabb gazdasági szakértőjének számít. Az MT-tagok kiválasztásának is a legfontosabb feltétele a kormányhoz, illetve a Fideszhez való hűség volt. Tényleges függetlenségről, tehát szó sem lehet.

Menekül a tőke

Az utóbbi hetek messze legintenzívebb tőkekivonását szenvedték el a feltörekvő piacokra szakosodott kötvényalapok - derül ki adataiból. Eszerint egy hét alatt nettó 2,65 milliárd dollárnyi tőke távozott ezen alapokból a megelőző héten mért 666 millió dollár után. A friss tőkekivonás nagy része (1,7 milliárd dollár) a helyi devizában kifejezett (denominált) papírokba fektető alapoknál következett be. Ezt korlátozott mértékben a magyar piac is megérezte, hiszen a legfrissebb adat szerint kéthetes mélypontra, 5000 milliárd forint alá esett a külföldi befektetők forintban denominált magyar állampapír állománya.

Marad a költségvetés

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nemzetközi intézmények és elemzőházak az utóbbi időben megemelték a magyar gazdaság idei növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, és már magasabb növekedéssel számolnak 2014-re a kormány 2 százalékos prognózisához képest. A kormány egyelőre nem kíván változtatni a prognózisán.

Hamis szólamoktól nem lesz stabil a forint

Pénteken ismét sokkoló árfolyamot ért el nemzeti valutánk: az euróhoz és a svájci frankhoz képest is évek óta nem látott mélypontra süllyedt. A kormányfő szerint a magyar gazdaság rendkívül stabil. Orbán hamis szólamának tarthatatlanságát a forint egyre kétségbeejtőbb állapota is mutatja. Ma 314 forint is volt egy euró, 257 forint is egy frank. Ilyen az, amikor a Fidesz segít a devizahiteleseken. Jó lenne, ha Matolcsy György a következő két hónapban már nem szólalna meg, és felelőtlen nyilatkozataival nem rontana tovább az ország helyzetén.

Az árfolyam az igazság tükre, Orbán hazug politikája már a választás előtt megbukott. A devizahiteleket nyögő, az importáruk és az üzemanyagok szakadatlan drágulását bőrükön érző választók és vállalkozások számára csak a gazdaságpolitikai fordulat hozhat változást. A választás után felálló Mesterházy-kormány végre fogja hajtani ezt a fordulatot, stabilizálja a gazdaságot és a forintot, kiszámítható jövőt hoz az emberek és a vállalkozások számára - írta közleményében Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese

Szerző