Fiatalok és az egészség

Publikálás dátuma
2014.02.06. 12:06
Fotó:thinkstock
Csak egészség legyen – ezt a kívánságot elsősorban az idősebb korosztálytól halljuk. Pedig a fiatalok számára is sokat jelent az egészség. A pályakezdők jóléti index mérésében megkérdezett 19-29 éves városi fiatalok elégedettségére a családi kapcsolatok után második helyen az egészség van a legnagyobb hatással. Az anyagi biztonság, a munka, sőt a szórakozás is csak ezután következik a sorban. Az egészség fontosságát érzik a fiatalok, de keveset tesznek tudatosan azért, hogy ezt meg is őrizzék.

Egészségesek a fiatalok, legalábbis magukat ennek tartják, a megkérdezettek közel 80 százaléka így nyilatkozott. A fiatalok 22 százalékának van olyan betegsége vagy fogyatékossága, ami hatással van az életvitelére is, ezek azonban döntően kisebb jelentőségűek, derül ki a K&H pályakezdők jóléti indexe méréseiből.

43 százalékuk nem sportol, rendszeres mozgásról is csak 16 százalékuk számol be. A férfiak ezen a területen aktívabbak, 21 százalék sportol rendszeresen, szemben a nők 11 százalékával. A nyáron heti átlagban 5,2 óra sportolással töltött idő télre 4 órára csökken. A sport pedig jó ellensúlya lehetne a stressznek, ami bevallásuk szerint 91 százalékuk életében valamilyen mértékben jelen van.

Az egészséges táplálkozásra buzdító felhívások nagyobb hatással lehetnek a fiatalokra, a megkérdezettek 66 százaléka próbál erre odafigyelni, bár csak 7 százalék az, aki tudatosan tesz is azért, hogy egészségesen étkezzen. A férfiak 33 százaléka ismeri el, hogy egyáltalán nem foglalkozik az egészséges táplálkozással, míg a nőknél ez az arány 20 százalék. A rendszeres szűrővizsgálatok fontosságával 55 százalékuk ért egyet, ezt főleg a nők veszik komolyabban, 62 százalékuk nyilatkozott így.

„A fiatal életkor természetes sajátossága, hogy a középkor és az inaktív évek elképzelhetetlenül távolinak tűnnek. Az egészséggel való törődés is gyakran a „ráér még” dobozba kerül. A gondtalan és aktív időskornak azonban előfeltétele az egészségünkkel való tudatos törődés” – véli dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Sem a dohánytermékekhez való hozzájutás korlátozása, sem a megemelkedett cigarettaárak egyelőre nem vették el a fiatalok kedvét a dohányzástól. 28 százalékuk rendszeresen, 15 százalékuk alkalmanként gyújt rá, és ez az arány nem változott jelentősen az elmúlt évben.

A rendszeres és kiszámítható napirend hagyományosan nem a fiatalok sajátja, 27 százalék él inkább eszerint. Átlagosan 7,1 órát alszanak, de a téli hónapokban valamivel többen (24 százalék, szemben a korábbi 18-20 százalék közötti értékekkel) érzik úgy, hogy sokkal kevesebb idejük jut alvásra, mint amennyire szükségük lenne.

Ami az egészségükkel való elégedettséget illeti, a fiatalok 32 százaléka mondta azt, hogy inkább elégedett egészségi állapotával. A diákok és a budapestiek – 45 százalék körüli értékekkel – az átlagnál kedvezőbben nyilatkoznak ezen a téren.

Szerző

Egyre több az influenzás beteg

Az elmúlt egy hétben a fővárosban és 14 megyében is emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma - írta az Országos Epidemiológiai Központ szerdai jelentésében, de mint kiemelték, az influenza továbbra is lassan terjed az országban.

A figyelőszolgálatra kijelölt orvosok január 27. és február 2. között 12 százalékkal több beteget regisztráltak, mint a 4. héten. Az országban mintegy 14 300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek csaknem negyede (23,7 százalék) gyermek, több mint 40 százalékuk 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek aránya csaknem 27 százalék, míg a 60 éven felüliek aránya több mint 9 százalék volt.

Az 5. héten a fővárosban és 14 megyében emelkedett, három megyében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest) nem változott, és két megyében (Bács-Kiskun, Heves) csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteget a fővárosban, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Fejér megyében, a legkevesebbet Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Csongrád megyében  regisztrálták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten négy jelentés érkezett. A járványok egy bölcsödét (Győr-Moson-Sopron megye), két óvodát (Fejér megye) és egy általános iskolát (Hajdú-Bihar) érintettek.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentésében azt írta, hogy Portugália, Spanyolország és Anglia mellett már Bulgária és Görögország is kiterjedt influenzajárványról számolt be.

Szerző
Témák
influenza

Égési kötszer beszerzését támogatta a Tigáz

Publikálás dátuma
2014.02.05. 18:05

A TIGÁZ Zrt. 500.000 forinttal támogatta a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány működését. Az adománynak köszönhetően a Társaság életmentő, égési kötszerek éves készletének beszerzéséhez járult hozzá. A cég a tavalyi évhez hasonlóan 2014-ben is támogatja a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat alapítványát. A Társaság adományával életmentő Water Jel égési kötszerek beszerzésével segíti a szervezetet.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány 1999. óta végzi életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni mentését és szállítását az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben. Az alapítvány munkájára nagy szükség van, hiszen Budapesten és környékén, az észak-magyarországi, valamint az észak- alföldi régióban évente több mint 3500 gyermeket lát el. Az alapítvány magasan képzett gyermekmentős csapatokkal és egyedülálló gyermekrohamkocsival, valamint gyermek-mentőorvosi kocsival rendelkezik, amelyek hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt 14 évben több mint 30.000 bajbajutott kisgyermeken tudtak segíteni. Az alapítvány nem részesül állami támogatásban, működése lakossági segítségtől, vállalati- és magán adományoktól függ.

A Gyermekmentő Szolgálat évente mintegy 100 égési sérült gyermeket lát el, közülük a legtöbb kisgyermeket forrázási és lángégési sérüléssel szállítják kórházba. Az ilyen eseteknél életmentő lehet az olyan speciális égési kötszerek használata, amelyek azonnali sterilitást és megfelelő felületi kezelést nyújtanak, valamint egyszerre hűtik és védik a megégett felületet.

A tavalyi esztendőben a cég szintén 500.000 forinttal járult hozzá egy olyan életmentő készülék megvásárlásához, amellyel a mentők már a helyszínen diagnosztizálhatják a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, így a megfelelő ellátás biztosításával nem csak időt, de akár életet is menthetnek.

Az adományt Fabrizio Dassogno, a Zrt. elnöke ünnepélyes keretek között adta át Dr. Goschler Ádámnak, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatójának.

„Az elmúlt évhez hasonlóan ismét szeretnénk hozzájárulni az alapítvány tevékenységéhez, hiszen úgy gondoljuk, hogy a szervezet olyan hiánypótló munkát végez, amellyel rengeteget tesz a gyermekek egészségéért. Reméljük, hogy Társaságunk ezzel az adománnyal részben hozzájárulhat ehhez a nemes feladathoz.” - nyilatkozta Száraz Gábor, a vállalat szóvivője.

„A Tigáznak köszönhetően az alapítvány egy évre elegendő Water Jel égési kötszercsomagot vásárolhat, ami körülbelül 100 égési sérült kisgyerek ellátását teszi lehetővé. Ez nagyban hozzájárul munkánk hatékonyságának növeléséhez, valamint az ellátási körülmények javításához” – mondta Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója.

Szerző