Előfizetés

Pert nyert két tibeti menekült a rendőrséggel szemben

Pert nyert két tibeti menekült szerdán első fokon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen, a rendőrségnek a nem jogerős ítélet szerint kártérítést kell fizetnie - közölte a Tibetet Segítő Társaság (TST).

Az ügy előzménye, hogy 2011 júniusában, amikor Magyarországon járt Kína miniszterelnöke, az ország Tibet-politikája ellen tüntetőkkel szemben a rendőrség fellépett. A TST azt írta: Free Tibet kiáltásokkal és a tibeti zászló lengetésével szerették volna kifejezni véleményüket az ügyben, de "törvénytelen, agresszív és fizikai bántalmazástól sem távol eső fellépésükkel" a rendőrök megakadályozták a demonstrálókat a szabad véleménynyilvánítás gyakorlásában.

A közlemény szerint a rendőrség a kártérítés megfizetése mellett bocsánatkéréssel is tartozik a jogtalanságok miatt, és ezt a police.hu-n kell nyilvánosságra hoznia.

Szabó Máté akkori ombudsman is vizsgálta az esetet, és azt állapította meg, hogy a zászlólengető tibetiek ellen eljáró rendőrök fellépése szemben állt a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, valamint sérült a szabad véleménynyilvánítás joga és az emberi méltósághoz való jog. Mint akkor írta, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2011. június 25-én több, Magyarországon jogszerűen tartózkodó, tibeti származású embert adategyeztetéssel megakadályozott abban, hogy kinyilvánítsa véleményét.

Többszörös rablót gyanúsítanak a gyáli gyilkossággal

Publikálás dátuma
2014.02.12. 16:54
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Rablásokat követett el korábban az a 27 éves férfi, akit a másfél hete, egy gyáli családi házban holtan talált nő meggyilkolásával gyanúsítanak.

A 27 éves férfit kedden hallgatták ki a gyáli emberölés gyanúsítottjaként a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói.
Január 30-án találtak rá rokonai a 41 éves nő holttestére egy gyáli családi házban. Az áldozatról hozzátartozói úgy tudták, hogy 2013 nyarán külföldre ment dolgozni. A nyomozás során a rendőrök eljutottak a korábban több rablást is elkövető férfihoz. Kihallgatták, még keresik az indítékot, s vizsgálják azt is, hogy a székesfehérvári férfi által elkövetett rablásokkal az emberölés áldozata összefüggésbe hozható-e.

Berobbant a pálinka, kórházban a zugfőző

Felrobbant egy zugfőzde a Csongrád megyei Sándorfalván, a háznál 212 liter párlatot találták a pénzügyőrök – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Némedi-Varga Éva, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, a pénzügyőrök a katasztrófavédelem jelzésére érkeztek a helyszínre, ahol kiderült, az ingatlan udvarán egy házilag összeállított pálinkafőző-berendezés használat közben fölrobbant. A zugfőzdének helyet adó, fából és palából készült épület leégett, a tűzben a berendezést működtető férfi megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

A házat átkutatva összesen 212 liter kész párlat került elő. Kiderült, hogy a berendezéssel 2013 júliusa óta főztek "házi pálinkát". A pénzügyőrök lefoglalták az illegálisan készített szeszes italt és összegyűjtötték a felrobbant berendezés alkatrészeit – közölte a sajtóreferens, hozzátéve, hogy az ügyben jövedéki eljárás is indult, a bírság várható összege meghaladja az egymillió forintot.