Mégis kampánytéma lesz az őszödi beszéd?

Publikálás dátuma
2014.02.21. 21:59
FOTÓ: K 2 PRESS
Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal az öszödi jelentéseit. Eszerint Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtattak, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról - írja a nol.hu. Bajnai Gordon az Együtt-Pm vezetője erre közleményében azt írta: miniszterelnökként ismerte az ügyben készült jelentéseket, ezért állítja, hogy a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel. Mesterházy Attila MSZP elnök szerint az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát.

„Guevara” nevű célszemély szerint „az öszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”- írja a nol.hu. (Idekattintva olvashatja a teljes cikket.)

„Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket”.

Egyebek között a fentieket rögzítette a Nemzetbiztonsági Hivatal a Gerilla fedőnevű művelet 2009. július 27-i lezárásakor, azaz, több mint három évvel az öszödi beszéd elhangzása és bő négy hónappal a beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki lemondása után. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) anonimizálva, a szolgálati érdekeket még ma is sértő neveket, szervezeti neveket, időpontokat és információkat kitakarva nyilvánosságra hozta elődszervezete jelentéseit (amelyeket idekattintva és idekattintva olvashat el).

A Népszava forrásai szerint elképzelhető, hogy nem hitelesek a dokumentumok, és mostani megjelenésük összefüggésben lehet a már folyó parlamenti választási kampánnyal. Információink szerint az ügy vizsgálata során sokféle jelentés készült a sokféle titkosszolgálati anyagból, majd végül készült egy, az ügyet lezáró dokumentum is a Bajnai-kormány idején. Informátoraink szerint ez, valamint a most nyilvánosságra hozott két dokumentum még köszönőviszonyban sincs egymással. Úgy tűnik, ez a most nyilvánosságra hozott két dokumentum úgy készült, hogy a jelenlegi kormány érdekeinek megfelelően szemezgettek a sokféle, egymástól eltérő anyagból. Forrásaink szerint az ügyet úgy lehetne megnyugtatóan tisztázni, ha végre nyilvánosságra hoznák a Bajnai-kormány idején készült végleges jelentést. Ez nem más, mint ocsmány manipuláció - állítják forrásaink.

Január elején számoltunk be arról, hogy nyilvánosságra hozná a Gyurcsány Ferenc 2006-os balatonöszödi beszédének kiszivárogtatásával kapcsolatban keletkezett titkosszolgálati jelentés egy részletét Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint ennek éppen mostanában, a választások előtt jött el az ideje. A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc akkor is sürgette, hogy az egész aktát tárják a nyilvánosság elé (korábbi cikkünket idekattintva olvashatja el).

Bajnai: a "megcsonkított szövegek" nem azonosak a végső összefoglaló jelentéssel

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggő részjelentések nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot - közölte Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője szombatra virradó éjszaka az MTI-vel.

Bajnai Gordon azt írta: miniszterelnökként ismerte az ügyben készült jelentéseket, ezért állítja, hogy a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot.

Az Együtt-PM Szövetség vezetője úgy véli, a kormányzat még a közzétett dokumentumokból is "a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat".

A volt miniszterelnök álláspontja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit Bajnai Gordon törvénytelennek és elfogadhatatlannak tart.

Mesterházy: kampányeszközzé silányították a titkosszolgálatot

Három éve, amikor Mesterházy Attila kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásának vizsgálatáról szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát, a Belügyminisztérium közleményében még úgy válaszolt: „Ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (…) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem.” Most, 2014-ben, alig egy hónappal a választások előtt az Alkotmányvédelmi Hivatal közzétett két titkosszolgálati jelentést.

Az egyes részanyagok titkos minősítésének váratlan feloldása, csonkított változatának nyilvánosságra hozatala, és a végső jelentés elhallgatása azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát. Ezáltal végső soron pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot - folytatja közleményében Mesterházy Attila MSZP elnök, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje. 

Az összefogás pártjai felszólítják a kormányt, hogy "hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, s követelik, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a teljes, torzítatlan, végső összefoglaló-jelentést."

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző

Ismét vörös sállal tüntettek a változásért

Nők a változásért! feliratú transzparensekkel a kezükben és vörös sállal a nyakukban demonstráltak ma a szocialista nők Gyulán, a Kossuth téren. 

Az MSZP nőtagozata január közepén, a fővárosban békés, csendes demonstrációval indította el a vörös sálas mozgalmat, mellyel azt akarják megüzenni a társadalomnak, hogy változást szeretnének az országban. "Szeretnénk megtenni mindent azért, hogy a mai elnyomó és kizsákmányoló rendszert leváltsuk, és egy jobb, élhetőbb, szerethetőbb Magyarországot építsünk.

Minden eszközt megragadunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy merjenek változtatni, merjenek tenni azért, hogy gyermekeink, családjaink megélhetése, jövője kiszámíthatóbb legyen" - mondta még az év elején Gurmai Zita szocialista EP képviselő, a mozgalom elindítója. A politikus bízik abban, hogy április 6-ig egyre többen csatlakoznak hozzájuk, egyre többen állnak ki velük együtt a változásért.

Szerző

Gyurcsány: "A kormánynak nem az a dolga, hogy földet adjon a haveroknak"

Az Összefogás keretében olyan felelős politikusi garnitúra épült fel, amelyikre rá lehet bízni az ország dolgait - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken Berettyóújfaluban.

Gyurcsány Ferenc az Összefogás választási fórumán - ahol közös jelöltjüket, Varju Lászlót ajánlotta a választók figyelmébe -, basáskodással vádolta a jelenlegi kormányt, amely "saját hatalma érdekében (...) hierarchiát teremt, elnyomja a gyengéket, és meg is alázza" őket.

"Ahol ilyen galád, cudar az állam, a kormány, megfélemlíti a polgárait, megérett rá, hogy önök kellő szenvedéllyel, de hazafias meggyőződéssel elzavarják, ahova való: ellenzékbe" - mondta a DK elnöke a helyi művelődési központot megtöltő mintegy 300 fős hallgatóságának tetszésnyilvánítása mellett.

Gyurcsány Ferenc szenvedélyes beszédében lopásnak nevezte azt, "ami ma földügyben történik". Kifejtette: mindent megtesznek azért, hogy azokat a földbérleti szerződéseket, amelyeket még nem írtak alá, ne is írhassák alá.

"A kormánynak nem az a dolga, hogy földet adjon a haveroknak" - fűzte hozzá.

A választásokkal összefüggésben a DK elnöke kijelentette: győzelmük esetén "április 7-től hirtelen nem lesz jobb az élet, de szabadabb lesz a levegő".

A kormánynak az a dolga, hogy növelje az ország tekintélyét, hozzon befektetőket és barátokat az országnak.

Ugyanakkor "a mindenkori miniszterelnök az utolsó, akit megkérdezünk, hogyan neveljük a gyerekeinket" - tette hozzá, és azt üzente Orbán Viktornak, "vigye a csudába a hit- és erkölcstantankönyveket".

A Fidesz szlogenjét idézve kifejtette: Magyarország abban valóban jobban teljesít, hogy "többet lopnak az ország urai, mint korábban, s abban is, ki tudja jobban elhazudni az ország történelmét". De ha azt kérdezzük, nagyobbak-e az átlagos jövedelmek Magyarországon, mint 2010-ben voltak, akkor nem teljesít jobban - jegyezte meg a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt kérte hallgatóságától: tanuljanak meg újra büszkének lenni, mert ők állnak a jó oldalon.

A baloldaliak az elmúlt 200 év haladó gondolkodóinak, Széchenyinek, Batthyánynak, Jászinak, Bibónak, Márainak az örökösei, és tudják, hogy "Magyarországon a nyugati az uralkodó széljárás". "A magyar miniszterelnök ezt nem érti, ő a keleti szélre vár" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke Berettyóújfaluban is megismételte, hogy "Magyarország miniszterelnöke szélhámos", a rezsicsökkentésnek nevezett " rezsihazugság" pedig nem tartható.

Gyurcsány Ferenc kérte hallgatóit, támogassák a választókerületben az Összefogás közös jelöltjét, a DK politikusát, Varju Lászlót.

"Ha sokan elmennek szavazni, azt hiszem, nyerünk" - zárta nagy tapssal fogadott beszédét Gyurcsány Ferenc Berettyóújfaluban.

Szerző