Kádár népéhez szól Orbán?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjében arról beszélt, hogy milyen nehéz lesz Kádár népének gondolkodását megváltoztatni. Ez valóban így van különösen akkor, ha van valaki, aki ezt a gondolkodásmódot nem megváltoztatni, hanem életben tartani akarja. Nem nehéz kitalálni, ki ez a valaki. Orbán Viktor szinte minden nap mond valahol, valamilyen beszédet, és mindenhol mond valami borzasztóan nagyot. 

Az egyik kisvárosban, ahol azt hiszem, hogy egy „óvoda mosdójának újjáépítésénél” a szalag átvágása után mondta, célunk és feladatunk az, hogy megteremtsük a teljes foglalkoztatottságot. Sajnos én még emlékszem egy olyan korszakra, mikor teljes foglalkoztatottság volt (nem csak célként tűzték ki) és a gyárak udvarán egy kalapáccsal mászkáltak az emberek. Ha viszont valakinek nem volt legalább ilyen munkája, akkor közveszélyes munkakerülőként megbüntették. Meg is bukott az a rendszer.

Legutóbb Ózdon miniszterelnökünk már óvatosabb volt és úgy fogalmazott, hogy „olyan világot akarunk Magyarországon felépíteni, ahol minden ember meg tud élni a fizetéséből”. Először úgy gondoltam, hogy ez még nagyobb ígéret, mint az előbb idézett, de rájöttem tévedek, hiszen itt csak azokról van szó, akiknek lesz fizetése, ez már nem tartalmazza a teljes foglalkoztatottságot. Remélem mások is  gondolkodnak egy kicsit, és még idejekorán észreveszik az ígéretek mögött meglévő valótlanságot, és nem kell újabb négy év, hogy lássuk a szavak és a tettek közti különbséget. Csak így bukhat meg ez a rendszer is.

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38