Kádár népéhez szól Orbán?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjében arról beszélt, hogy milyen nehéz lesz Kádár népének gondolkodását megváltoztatni. Ez valóban így van különösen akkor, ha van valaki, aki ezt a gondolkodásmódot nem megváltoztatni, hanem életben tartani akarja. Nem nehéz kitalálni, ki ez a valaki. Orbán Viktor szinte minden nap mond valahol, valamilyen beszédet, és mindenhol mond valami borzasztóan nagyot. 

Az egyik kisvárosban, ahol azt hiszem, hogy egy „óvoda mosdójának újjáépítésénél” a szalag átvágása után mondta, célunk és feladatunk az, hogy megteremtsük a teljes foglalkoztatottságot. Sajnos én még emlékszem egy olyan korszakra, mikor teljes foglalkoztatottság volt (nem csak célként tűzték ki) és a gyárak udvarán egy kalapáccsal mászkáltak az emberek. Ha viszont valakinek nem volt legalább ilyen munkája, akkor közveszélyes munkakerülőként megbüntették. Meg is bukott az a rendszer.

Legutóbb Ózdon miniszterelnökünk már óvatosabb volt és úgy fogalmazott, hogy „olyan világot akarunk Magyarországon felépíteni, ahol minden ember meg tud élni a fizetéséből”. Először úgy gondoltam, hogy ez még nagyobb ígéret, mint az előbb idézett, de rájöttem tévedek, hiszen itt csak azokról van szó, akiknek lesz fizetése, ez már nem tartalmazza a teljes foglalkoztatottságot. Remélem mások is  gondolkodnak egy kicsit, és még idejekorán észreveszik az ígéretek mögött meglévő valótlanságot, és nem kell újabb négy év, hogy lássuk a szavak és a tettek közti különbséget. Csak így bukhat meg ez a rendszer is.