Választás 2014 -Bontható levélvoksok

Publikálás dátuma
2014.03.31. 07:03
Nem lesz egyszerű a külhoniak szavazatainak ellenőrzése FOTÓ: MTI/KALLOS BEA
Csaknem 30 ezer levélszavazat érkezett már a külképviseletekre és a Nemzeti Választási Irodához (NVI), amely ma elkezdheti felbontani a külhoniak voksait és a személyazonosításhoz szükséges nyilatkozatot tartalmazó borítékokat, de egyelőre csak az  utóbbit ellenőrzik. Kiderült, a külföldön élők közül összesen annyian vennének részt az országgyűlési választáson, mint ahány kettős állampolgár már levélben szavazott.

Mától ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait az NVI. Eddig csaknem 30 ezer levélszavazatot adtak már le: 18 ezret a külképviseleteken kihelyezett gyűjtőládákba, további mintegy 12 ezret pedig postán juttattak vissza a választási irodához. A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező választók ugyanis levélben szavazhatnak az áprilisi 6-i választáson, amennyiben március 22-éig felvetették magukat a névjegyzékbe.

Az NVI-hez beérkezett, illetve a külképviseletekről beszállított levélszavazatok feldolgozása úgy zajlik, hogy felbontják a külső borítékot és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik minden egyes levél esetén. Ehhez az NVI a regisztrációs adatokat veszi alapul, de szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartást is használják, de megkereshetik az állampolgársági ügyekben eljáró szerveket is. Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot - felbontás nélkül - félreteszik, azt ugyanis csak a szavazás lezárulta után lehet felnyitni. Korábban lapunknak Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt mondta, becslése szerint mintegy 200 ezer külhoni szavazat érkezik majd be, ám ezeknek mintegy 10 százaléka érvénytelen lesz azért, mert a magyarul beszélni és írni nem feltétlenül tudó kettős állampolgárok közül sokan el fogják rontani a személyi azonosító lap kitöltését.

Az NVI egyébként arra számít, hogy a körülbelül 200 ezer szavazat fele érkezik postán a központba, ahol 25 számítógépen, két műszakban kétszer 25 munkatárs dolgozza fel ezeket. Ugyanide érkeznek be a jövő vasárnapi urnazárást követően azok a levélvoksok is, amelyeket a külképviseleteken, illetve a szavazás idején bizonyos belföldi egyéni választókerületekben adnak le a kettős állampolgárok.

Miközben azonban a határon túli - a kedvezményes honosítási eljárás révén állampolgárságot szerzett - választók voksolását minden módon segítik a jogszabályok, valamint a választási szervek, a külföldön élő, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők sokkal nehezebben választhatnak. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy noha a 2010-es választás óta megháromszorozódott a külképviseleti szavazásra jelentkezők száma, a csaknem félmilliósra becsült külföldön élő, ám belföldi lakcímmel is rendelkező magyarságból mindössze 30 ezren vennének részt a voksoláson. A szombaton lezárult külképviseletei névjegyzékbe vétel tegnap esti adatai alapján a 97 kijelölt külképviselet közül a legtöbben Londonban voksolnának, ott - a nem végleges feldolgozottság alapján - 5373-an szeretnének szavazni, Münchenben 3104-en, Brüsszelben 1838-an, Bernben 1376-an, Berlinben pedig 1347-an.

Voksolás számokban

- A magyarországi választójogosultak aktuális száma: 8020742
- A külképviseleti névjegyzékben szereplők: 28152
- Átjelentkezéssel szavazók: 62096
- A már regisztrált külhoni választók: 194903
- Tegnapig leadott levélszavazatok: 29856
- A postán, az NVI-hez érkezett voksok: 11653
- Külképviseleti szavazatgyűjtőbe bedobott: 18203
- A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok: 39298
- Magyarországi szavazókörök: 10 386
- Külképviseleti szavazóhelyek: 97
Forrás: NVI

Egyoldalú versengés

A korábbi választásoktól eltérően az április 6-ai voksolás előtt nem lesz általános kampánycsend, a szavazás ideje alatt azonban nem lehet választási gyűlést tartani, továbbá a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. Korábban a voksolást megelőző nap 0. órától a szavazás befejezéséig volt kampánycsend. A tavaly megalkotott új választási eljárási törvény szerint viszont a kampány a választást megelőző 50. napon, február 15-én kezdődött és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart. Az új jogszabály szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. A kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek és tehetnek közzé plakátot, választási falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát - mérettől és hordozóanyagtól függetlenül -, de ezeken is fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét, valamint a kiadásért és szerkesztésért felelőket. Noha a kampányszabályok a korábbiaknál megengedőbbnek tűnnek, valójában a televíziós megjelenés korlátozásával - a kereskedelmi médiumok egyike sem kívánta ingyen közvetíteni a politikai reklámokat -, valamint azzal, hogy a kormánypártokhoz kötődő üzleti körök tulajdonában van a közterületi plakáthelyek mintegy 75 százaléka, a Fidesz lényegében egyoldalúvá tette a pártok közötti versengést, hiszen a kormány, illetve a hozzá kötő civil szervezetek szabadon hirdethetnek bárhol és bármikor.

                                      Lopott képekkel nyomul az SMS
Seres Mária pártja az alkotók által nem engedélyezett anyagokkal kampányol - értesült lapunk. A Seres Mária Szövetségesei (SMS) néven országos listát állító párt a köztelevízióban és az interneten is megjelent reklámfilmjeivel, melyek azonban lopott képi anyagokat használnak fel. Az alkotók - állításuk szerint - többször, eredménytelenül próbálták meg felvenni a kapcsolatot az SMS kampánycsapatával, kísérleteiknek ugyanis "félremagyarázás és lerázás lett a vége". Ugyanakkor a kampányfilmekben látható képek egy több helyen publikált, igen népszerű Time Lapse videóból származnak, s az alkotó semmilyen körülmények között nem engedélyezte politikai célok hirdetésére vagy felhasználására.

                                                   Számoljon el a CÖF
Felszólította a Civil Összefogás Fórumot (CÖF) az LMP, hogy a kampány végén számoljon el, milyen forrásból, mennyit költött a Fidesz támogatására. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke szerint világossá vált, hogy a Fidesz a CÖF-höz szervezte ki negatív kampányát és kampányvégi mozgósítását is. Hozzátette, így a CÖF-nek kötelessége elszámolni a kampányköltéseivel. A politikus azt mondta, a következő ciklusban azért fognak dolgozni, hogy "korlátok közé szorítsák a kormányzati propagandát, valamint, hogy a civil szervezetekbe kiszervezett politikai kampányok lehetőségét korlátozzák és a szereplőket elszámoltathatóvá tegyék".

Szerző

Változékonyabbra fordul az idő

Publikálás dátuma
2014.03.31. 02:45
Fotó: Getty Images
Április első napjaiban változékony idő várható: sok napsütésre, de esőre, záporra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az országos, középtávú előrejelzéséből.

Kedden, április elsején a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből az északkeleti határ közelében egy-egy zápor előfordulhat. Napközben főként az északkeleti megyékben helyenként élénk széllökések is várhatók. A minimumhőmérséklet 1 és 8 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 16 és 22 fok között alakulnak, délnyugaton lesz a melegebb

Szerdán több órára kisüt a nap, de nyugaton és délen helyenként még előfordulhat záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban 2-9 fok lehet. Nappal általában 16-21 fokig melegszik a levegő, de északkeleten ennél kissé hűvösebb idő várható.

Csütörtökön is többórás napsütés valószínű. Főként északon és keleten lehet helyenként záporeső. A szél megélénkül, napközben a nyugati és a déli megyékben néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között alakul, de északkeleten gyengén fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű, délnyugaton lesz a melegebb.

Pénteken eleinte változóan felhős lesz az ég, majd délnyugat felől vastagszik a felhőzet. Főként délen és nyugaton várható több helyen eső, záporeső. Emellett egyre nagyobb területen megélénkül, néhol meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban 4-11 fok lehet. Nappal 16-22 fokig melegszik a levegő.

Szombaton eleinte jobbára erősen felhős lesz ég, főként nyugaton és délen várható több helyen eső, záporeső, majd ott is megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Többfelé megerősödik, északkeleten helyenként viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Vasárnap már csak időnként élénkülhet meg a szél, emellett napos, száraz időre van kilátás. A minimumhőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 14 és 18 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Szerző
Témák
időjárás

Erőt mutattak a kormányváltó pártok

Publikálás dátuma
2014.03.30. 23:05
Rendkívül népszerűek voltak a kormányváltó pártok politikusai FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Küldjék ezt a korrupt bandát a történelem szemétdombjára - biztatta vasárnap délután a legalább ötvenezresre duzzadt ellenzéki tömeget Mesterházy Attila. Mire a kormányváltó pártok miniszterelnök-jelöltje az Operánál felállított színpadra lépett, izzott a hangulat az Andrássy úton. Mesterházy ismételten felszólította Orbán Viktort, hogy álljon ki a vitára, ne legyen nyuszi. Sokak szerint ennél profibb rendezvénye a rendszerváltás óta nem volt a baloldalnak.

"Háromszor verünk meg: áprilisban, májusban, októberben" - emelte magasba az akkor még gyér tömegben a tábláját egy férfi. A kormányváltók erzsébet- és terézvárosi képviselő-jelöltjének kampánycsapatának hangosbeszélője pedig Oláh Lajost népszerűsítette, időnként pedig választási rigmusokkal alapozta meg a hangulatot. "Felolvassuk a jövő heti nyerőszámokat: 17-es, 17-es, 17-es" - harsogták, hogy az érkezők megjegyezhessék, április 6-án a kormányváltó erő a 17. lesz a szavazólapon. Büszkén kiabálták: "Mi vagyunk Magyarország!", amikor pfújolni kezdték Orbán Viktort, valaki hangosan leintette őket, mondván: "csak ne gyűlölködjünk. A színpadon feltűnt Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa, fotózza a tömeget, a képet pedig azonnal felrakta a Facebookra, hogy lássák, milyen sokan gyülekeznek a tüntetésre.

Az Andrássy utat és a környező utcákat a rendőrség lezárta, de szükség is volt erre, mert délután fél 2-től 3-ig folyamatosan érkeztek az emberek. A demonstrálók között feltűntek az MSZP, a PM, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt és a Szolidaritás zászlói is, de voltak nemzeti színű illetve EU-s lobogók is. A transzparensek alapján jöttek szimpatizánsok Budapestről, Nyírbátorból, Egerből, Dunaújvárosból, Salgótarjánból, Zalaegerszegről és Veszprém megyéből is. Volt aki narancssárga lobogóval érkezett, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök képét nyomtatták, illetve több helyen is feltartották a "Ne légy gyáva Viktor! Vitázz!" feliratú transzparenst, amelynek aljára egy nyuszi fényképét másolták. A rendezők a kezdés előtt többször is megkérték a zászlós illetve transzparenses egybegyűlteket, húzódjanak oldalra, hogy ne zavarják az operatőröket és fotósokat.

A nagygyűlésre érkezőket mások mellett Galkó Balázs, illetve az úgynevezett Szabadság Kórus szórakoztatta. Fábry Péterék előadták azt a dalt, amelyet két évvel ezelőtt, Göncz Árpád 90. volt köztársasági elnöknek énekeltek. Zúgott a taps, amikor a kórus azt énekelte, lesz még itt köztársaság. Bemutattak egy kampányfilmet is, amely alatt Orbán nevének elhangzásakor a tömeg hangosan zúgott és fütyült.
"Elindult a visszaszámlálás" - harsogta a mikrofonba Barabás Richárd, az Együtt-PM politikusa, a nagygyűlés moderátora, aki szerint a mostani a változás hete lesz. "Egy hét van hátra Orbán pünkösdi királyságából" - mondta, majd bejelentette, hogy ezen a délutánon nem csak politikusok szólnak majd a jelenlévőkhöz, hanem hétköznapi emberek is, így mindenki megtudhatja, milyen a magyar valóság. "Ocsmány" - válaszolta valaki a tömegből, majd rövid időre mindenki elcsitult, mert elkezdődött az élő közvetítés; a nagygyűlést az ATV-n és a Klubrádióban is követni lehetett.

A politikusok közül elsőként Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője lépett a színpadra, hogy emlékeztessen, 2012 január 2-án, míg Orbánék bent ünnepelték az Operaházban az új alkotmányukat, sokan a hidegben tüntettek. Akkor mindenkinek csak elképzelései voltak, milyen lesz Orbánék birodalma, azóta tudjuk - mondta Kónya, hozzátéve: akkor még csak reménykedtek az ellenzéki összefogásban, amely mára valósággá vált. Mielőtt Gyurcsány Ferenc beszélni kezdett, a kivetítőn megszólaltak azok, akiktől meg lehetett tudni, milyen is magyar valóság. A nagygyűlést az ők rövid vallomásai keretezték.

Gyurcsányt hatalmas ováció fogadta, a tömeg hálásan tapsolt, amikor kijelentette: "a magyar szabadság nem eladó, nem adjuk a miniszterelnöknek, nem adjuk pártjának, mert tartozunk vele magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak". De azt is díjazták, mikor Orbánt politikai szélhámosnak nevezte és tapsoltak, amikor kijelentette, "oda fogjuk küldeni Orbán Viktort, ahová való: a politika és a történelem szemétdombjára".

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke akkor váltotta ki a legnagyobb tetszést, amikor közölte: "a szabadság nem lehet ellenzékben", Lelkesen válaszolt a tömeg Szabó Timea, a PM társelnöke kérdéseire, amelyek így hangzottak: szabadságot, vagy szolgaságot akarnak-e a jelenlévők. Szabó ügyesen korbácsolta fel a hangulatot és mindenkit arra kért, segítsen meggyőzni a kormányváltás fontosságáról a barátait, a szomszédokat, a hentest, a fodrászt. Azt is kérte, hogy a jelenlévők jelentkezzenek aktivistának, menjenek velük az utcára, mert csak így lehet az Orbán-kormányt elküldeni.

"Azt hallom, hogy Orbán Viktor holnap Bajára látogat, hogy a bajba került Zsigó Róbert mellett kampányoljon. Amellett a Zsigó Róbert mellett kampányol majd, aki költségtérítésből négyszer megkerülte kocsival a Földet a bajaiak pénzén és még állami költségtérítést is felvett. Akkor álljon oda Rogán Antal mellé is, aki háromszázmilliós ingatlanvagyonra tett szert, miközben végig csak politizált" - osztotta meg felháborodását a tömeggel Bajnai Gordon. Az Együtt-PM vezetője szerint aki otthon marad, az Orbán Viktorra szavaz, de így tesz az is, aki más pártra szavaz, mint a kormányváltókra. A kormány által kitalált szánalmas szavazólapon 17 párt segíti Orbánt, és csak egy a kormányváltást - hangsúlyozta. "Tudom, hogy a nagyobbik jóra akarsz szavazni, és nem a legkisebb rosszra" - mondta Bajnai, hozzátéve: "most az egyszer még szavazz valaki ellen, hogy átírhassuk ezt a választási rendszert, hogy aztán végre lehessen valami mellett voksolni".

Mielőtt az utolsó szónok, Mesterházy Attila meghirdette a kormányváltók nyolcpontos csomagját, Barabás Richárd elmondta, hogy piros-fehér-zöld lapocskákat osztanak a szervezők, amelyekből az Andrássy úton megformálják az ország legnagyobb nemzetiszínű zászlaját. Elégedetten lengették a tömegben a zászlókat, amikor a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy a Fidesznek hazugságokkal, rágalmakkal sem sikerült megbontani a baloldali pártok egységét, mert minél jobban támadják, annál erősebb lesz az összefogás. Minden nap megy a negatív kampány, amit két helyre szervezett ki a kormány: az egyik a közszolgálati média, amely közpénzből kampányol ellenük, a másik a CÖF, "a civilbe öltözött fideszesek" - mondta Mesterházy a jelenlévők hangos helyeslésétől kísérve. Emlékeztetett, hogy március 15-én, amikor nem tudták megtartani nagygyűlésüket, kihívta a miniszterelnököt nyilvános vitára. "Ha a miniszterelnök nem lenne gyáva, akkor kiállna. A lakájmédia nem kérdez, a TEK pedig még a választópolgárokat is távol tartja tőle." Az MSZP elnöke ismételten felszólította Orbánt, hogy álljon ki a vitára, ne legyen nyuszi. Utalva a tömegben látható nyulas táblára, azzal folytatta, Orbánnak az óvodában nyuszi lehetett a jele. "Ideológiailag horthysta, gazdasági oldalról feudális, hatalomgyakorlás tekintetében pedig bolsevik" - jellemezte az Orbán-kormányt, hozzátéve, hogy egyebek mellett ezekkel szembesítené a kormányfőt egy vitán.

A demonstráció végén a tömeg megformálta a nemzetiszínű zászlót, harsogott az új kampánydal, a kormányváltók képviselő-jelöltjei pedig a tömegbe épített színpadi részen a fehér papírokat lengetve hullámoztak. Akadtak, akik piros-fehér-zöld lufikat eregettek a magasba, a tudósító körül állók pedig meghatódva ismételgették: "Győzni fogunk". Valaki megjegyezte, hogy ennél profibb rendezvénye a rendszerváltás óta nem volt a baloldalnak. "Végre erőt mutattunk" - tette hozzá büszkén.

Minden egyes szavazat számít

Mesterházy Attila: Két világ- és jövőkép áll szemben egymással, a Fidesz új pártállamot akar, a baloldali szövetség pedig köztársaságot, modern, európai Magyarországot. Az Orbán-kormány elszegényedést, elvándorlást és félelmet hozott, és az ország legrosszabb hagyományaiból építkezik: "ideológiailag horthysta, szemlélete feudális, a hatalomgyakorlás szempontjából pedig bolsevik". Az országban a legnagyobb probléma, hogy nincs munka, a miniszterelnök mégis foglalkoztatottsági rekordról beszél. Csakhogy a néhány hónapra és a statisztikai adatok javítására szóló közmunkabérből nem lehet megélni, ezért 250 ezer valódi munkahelyre, tisztes bérekre van szükség, és nettó százezer forintra kell emelni a minimálbért. Többkulcsos, igazságos adórendszert vezetnek be, tandíjmentességet az elsőéveseknek, mert esélyteremtő oktatásban gondolkodnak, hogy a fiatalok megvalósíthassák álmaikat. Csökkentik az alapvető élelmiszerek árát, igazságossá teszik a rezsicsökkentést és a nyugdíjak emelését. Ellenszélben kell kampányolniuk, a Fidesz minden nap hazugságokkal, rágalmakkal próbálja megosztani szövetségüket, de ez csak erősebbé teszi őket. A kormánypárt kiszervezte gyűlöletkampányát, amelyet az ellenzéket "mocskoló, megalázó" közmédia és a CÖF folytat le, mely valójában "civilbe öltözött fideszeseket" jelent. Mindenki menjen el voksolni, mert minden egyes szavazat számít, és a szavazófülkében törlesszenek, vágjanak vissza a Fidesznek azokért az aljasságokért, megaláztatásokért, amelyeket az elmúlt négy évben elszenvedtek. Az egész nemzet miniszterelnöke szeretne lenni, mert egy nemzet van. Olyan országot teremtene, ahol a béke, a kiszámíthatóság, és a biztonság mindenkinek egyformán osztályrésze bal-, és jobboldalon. "Háború helyett békét, gyűlölködés helyett nyugalmat akarunk!"

Gyurcsány Ferenc: Él a magyar szabadság és a magyar demokrácia. A "magyar szabadság nem eladó, nem adjuk a miniszterelnöknek, nem adjuk pártjának, mert tartozunk vele magunknak, gyermekeinknek, unokáinknak". A kormányváltó erők politikusai olyan hazafiak, olyan magyarok, akik értik, ezer év küzdelme arról szólt, hogy az ország Nyugatra megy és nem Keletre. "Orbán menjen Keletre, ha akar, mi megyünk Nyugatra". "Mi, magyarok 1989-ben megérkeztünk Európába, és nem fogjuk megengedni, hogy bárki, egy politikai szélhámos, egy átkozott csaló, aki ma miniszterelnök, letérítsen bennünket erről az útról" Orbán vagy leteszi a fegyvert, vagy olyan vereséget mérnek rá, amelyből megtanulja, hogy nem adnak neki még négy évet.

Bajnai Gordon: Aki otthon marad április 6-án vagy nem a kormányváltó szövetségre voksol, az valójában Orbán Viktorra szavaz. A szavazócédulán csak egy listája van a kormányváltásnak és tizenhét a kormány maradásának. A választási eredmény azokon múlik, akik nem mentek el az ellenzéki tüntetésre, "a rezsim minden aljassága ellenére maradt egy talpalatnyi hely az országban, ahol még köztársaság van, ahol Orbánnak kell tőled félnie és nem neked tőle", ez a szavazófülke. "Aki nem akar újabb négy éven át félni, az egy órára legyűri a félelmét, elmegy és a kormányváltásra szavaz". Akiknek "nem tetszik a csapat összetétele", nem akarnak a kisebbik rosszra voksolni, most az egyszer szavazzanak valami ellen, hogy legközelebb valamiért szavazhassanak.

Fodor Gábor: Április 6. a Kelet és Nyugat, Moszkva és Brüsszel, rabság és szabadság közötti választás lesz. A Fidesz a szabadságkorlátozók oldalára állt, alattvalóvá, rabszolgává akarja tenni az embereket, gyűlöli a szabadságot és a versenyt. "El akarják venni a szabadságunkat, de nem hagyjuk", az ellenzék a jelenlegi kormánnyal szemben sajtószabadságot akar és szoros szövetséget Európával.

Szabó Tímea: Magyarországon egyetlen ember akar szolgaságot és háborút, de hazánkban újra szabadság és béke lesz, mert a kormányváltók elveszik tőle kedvenc játékszerét, a kormányrudat. "A kormányrúdon kívül meghagyjuk neki az összes többi játékát. Megtarthatja a félkész stadionját a Patyomkin falujában. Megtarthatja a Darth Vaderre és a Luke Skywalkerre támadó terroristaelhárító barátait és az arany vécékeféjét is a felcsúti palotájában".

B. I. M.

Szerző