Sokan kevesebbet költöttek tavaly

Nem költöttek többet reálértéken a háztartások 2013-ban, mint az azt megelőző évben. A kevesebbet kereső családoknak viszont összébb kellett húzniuk a nadrágszíjat. A családok fogyasztása reálértéken az alsó három jövedelmi ötödben csökkent, a felső két ötödben viszont növekedett - számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati alapján az mfor.hu.

Havi 66965 forintot költöttek tavaly egy főre vetítve a magyar háztartások, ami reálértéken megegyezik a 2012-es adattal (65790). Élelmiszer fogyasztásunk nem változott, csökkent viszont a szeszesitalok és dohányáruk, valamint a testápolást, a személyes használati cikkeket, illetve a biztosításokat és pénzügyi szolgáltatásokat magába foglaló úgynevezett egyéb termékek fogyasztásának mértéke – derül ki a KSH számaiból.

A dohány-kiskereskedelem átalakítása következtében a cigarettafogyasztás esett vissza legnagyobb mértékben. Míg összehasonlító áron erre az előző évinél 21 százalékkal kevesebbet fordítottak a háztartások, a cigarettadohány-, pipadohány-vásárlások volumene egy év alatt 10 százalékkal nőtt. Az egyetlen tétel, amelyből nem csak reál, de nominálértéken is kevesebbet költöttek a háztartások, az az energia. A rezsicsökkentés folyó áron számítva kicsivel több mint 671 forintot hagyott mindenki zsebében.

A legszegényebb és a leggazdagabb háztartások fogyasztási színvonala és szerkezete azonban jelentősen eltért egymástól. A legalsó (legszegényebb) jövedelmi ötödbe tartozó háztartások összes egy főre jutó havi fogyasztása 2013-ban 35 ezer forint, míg a legfelső (leggazdagabb) jövedelmi ötödbe eső családoké 126 ezer forint volt. Az MSZP tegnapi KSH jelentést kommentáló közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök kormányzása vírusként terjeszti a szegénységet. A KSH legfrissebb adatai is ezt bizonyítják, hiszen a statisztikák szerint tovább nőtt a szakadék legszegényebb és a leggazdagabb háztartások között.

Orbán Viktor perverz módon mindig a kevésbé tehetőseket bünteti: a legszegényebbek asztalára még kevesebb jut, a jómódúak pedig tovább gyarapodhatnak. Amelyik kormány ilyen politikát folytat, annak buknia kell - írta a tájékoztató. Amely hozzáteszi: a tavasszal felálló Mesterházy-kormány minden erejével a szegénység felszámolásáért küzd, ezért azonnal csökkenteni fogja az alapvető élelmiszerek áfáját, nettó 100 ezer forintra emeli a minimálbért és felszámolja a gyermekéhezést.

2014.04.01 07:20

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46