Biszku Béla rendíthetetlenül hallgat

Publikálás dátuma
2014.04.01. 17:59
Fotó: MTI, Kovács Tamás
Még egyes pártfunkcionáriusok is sokallták az 1956-os forradalom leverése utáni erőszakos túlkapásokat - derült ki a forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt 92 éves Biszku Béla nyugdíjas pártvezető perében ismertetett dokumentumokból kedden a Fővárosi Törvényszéken.

A bíró több iratot olvasott fel a vádnak azzal a részével kapcsolatban, mely szerint 1957. március 9-én a székesfehérvári karhatalom tagjai Martonvásáron három akadémiai kutatót, aki részt vett a forradalomban, súlyosan bántalmaztak. Biszku Béla belügyminiszterként ismerte a bűncselekményről szóló hivatalos jelentést, az akkor hatályos törvényi rendelkezéssel ellentétben azonban nem intézkedett a felelősségre vonás érdekében.

Az iratok szerint akkoriban a szemtanúk elmondták, hogy a részeg karhatalmisták válogatás nélkül verték a település utcáján és vendéglátóhelyein eléjük kerülő embereket, a három kutatónál pedig házkutatást tartottak, fegyvereket kerestek, de csak röpcédulákat találtak, mire bevitték mindhármukat a rendőrőrsre, és órákon át gumibottal ütötték őket. A sértettek között volt idős, beteg ember és kitüntetett kutató is, gyógyulásuk hetekig tartott.

A dokumentumok szerint még a korabeli rendőri és pártvezetők sem helyeselték a Martonvásáron történteket. Az elkövetőket parancsnokaik felfüggesztették, áthelyezték, pártfunkcionáriusok pedig úgy vélekedtek, hogy az ilyen cselekmények azért károsak, mert eltávolítják a lakosságot az akkori állampárttól, az MSZMP-től.

A  bíró felolvasott az 1956. decemberi, negyvenhat halálos áldozatot követelő salgótarjáni sortűzzel kapcsolatos iratokat is, amelyek szerint karhatalmisták és szovjet katonák lőtték a téren összegyűlt, majd a lövések elől a földön menedéket kereső embereket. Eközben a térről kivezető utcákat járművek torlaszolták el.

A korabeli jegyzőkönyvek szerint az 1956-os forradalom után az állampárt vezető testületeinek ülésén elhangzott, hogy "a mi karhatalmunk olyan, hogy lelövi mindazokat, akiket kell". Akkoriban az "éberség fokozása" volt napirenden, a rendőrség és a karhatalom "a népi demokrácia erős támasza" volt, hűséges a párthoz és az államhoz, feladata az ellenforradalmi szervezkedések szétverése volt, és ezért a párt vezető szervei nem mulasztottak el köszönetet mondani és elismerni a karhatalom érdemeit.

Biszku Béla korábban tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni, kedden is némán hallgatta a többórás iratismertetést..

A vádbeli cselekmények az ügyészség szerint háborús bűntettet valósítanak meg, továbbá azt is a terhére rója Biszkunak az ügyészség, hogy egy 2010-es interjúban tagadta a kommunista rendszer által elkövetett népirtás tényét.

 

Szerző

Törött borotvapengével fenyegetőzött a támadó a Lufthansa-gépen

Visszatérésre kényszerült kedden a Lufthansa légitársaság Münchenből Budapestre tartó járata, mert egy kitoloncolt menekült rátámadt egy utaskísérőre.

A koszovói férfi röviddel a felszállás után megfenyegetett, majd megtámadt egy utaskísérőt, aki meg is sérült. A leszállás után a gépet kiürítették, és az erőszakoskodót még a fedélzeten őrizetbe vették - közölte a müncheni rendőrség. A támadó egy 28 éves koszovói állampolgár, akinek menedékjog iránti kérelmét a német hatóságok elutasították.

A felső-bajorországi rendőrparancsnokság legfrissebb közleménye szerint a támadó Magyarországon nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, majd Németországba utazott, ahol őrizetbe vették. Az ügyében hozott határozat alapján rendőri kíséret nélkül szállították volna Budapestre.   A férfi, aki valószínűleg meg akarta akadályozni a kitoloncolását, egy törött borotvapengével fenyegetőzött, és a nyomozás első adatai szerint sakkban tartott, és megsebesített egy 50 éves utaskísérőt. Amikor a 82 személyt szállító repülőgép kapitánya értesült az incidensről, úgy döntött, hogy visszatérnek Münchenbe. Leszállás után a gépet kiürítették, csak a koszovói férfi, a pilóták és az utaskísérő maradt a fedélzeten. A repülőtéri rendőrség egy tolmács segítségével felvette a kapcsolatot a férfivel, akit végül őrizetbe vettek. Az incidensben két további utaskísérő is könnyebben megsérült.

Szerző
Frissítve: 2014.04.01. 20:24

Három év hat hónap - két rúd szalámiért

Három év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kalocsai Járásbíróság egy nőt, aki ellopott két rúd szalámit, majd dulakodott az őt megállítani próbáló biztonsági őrrel  - értesült a HavariaPress.

A 18 éves vádlott március 28-án este, az egyik kalocsai áruházban ellopott két szalámit, azokról letépte az áruvédelmi etiketteket, majd a ruhájába rejtette a több mint 10 ezer forint értékű élelmiszert. A pénztár után az egyik biztonsági őr megállította és ellenőrizni akarta, nő erre félrelökte a őrt és kiszaladt az áruházból. A biztonsági őr utánaszaladt és elé állt, megfogta a karját, hogy visszatartsa. A nő továbbra is menekülni próbált, a lopott szalámik megtartása és a menekülése érdekében a biztonsági őr arcába kapott, leverte a szemüvegét és a szájába belekarmolt. A biztonsági őr megharapta a nő ujját, ami vérezni kezdett. A további dulakodásnak a vádlott anyja vetett véget, aki visszament a lányához és felszólította, hogy adja vissza a szalámikat. Az egyik szalámit el is vette a vádlottól és egy szemetes felé dobta, a másik pedig kiesett a vádlott ruházatából.

A helyszínre hívott rendőrök a vádlottat elfogták és őrizetbe vették, majd a járási ügyészség március 31-én gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Kalocsai Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki rablás bűntettében, ezért 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Szerző